Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ob 40-letnici

Planinskemu društvu Rečica ob Savinji zlati častni znak Planinske zveze Slovenije

Planinsko društvo Rečica ob Savinji v teh dneh praznuje štiri desetletja delovanja. Jubilej so s slovesnostjo obeležili v petek, 18, oktobra, v rečiški osnovni šoli. Najzaslužnejši člani društva so za svoje prizadevno delo prejeli pohvale in priznanja Planinske zveze Slovenije (PZS) ter društva. Dogodka so se udeležili številni gostje, med njimi podpredsednik PZS Roman Ponebšek, predsednica Savinjskega meddruštvenega odbora planinskih društev Manja Rajh in županja občine Rečica ob Savinji Ana Rebernik.

PRIZNANJA NAJZASLUŽNEJŠIM

Ob 40-letnici delovanja je društvo prejelo zlati častni znak PZS. Tega sta predsednici Olgi Berložnik izročila Ponebšek in Rajhova. Priznanja društva za nesebično delo in pomoč v društvu na različnih področjih je prejelo šest članov. Pohvale PZS so prejeli trije planinci in bronasti častni znak PZS deset članov društva. Srebrni častni znak PZS si je za dolgoletno delo v društvu, zlasti vodenje blagajne in računovodstva, zaslužila Ana Rifelj, Častno listino PZS pa bo prejel nekdanji predsednik Ciril Kunst st. Najvišje priznanje PZS mu bodo izročili decembra na slovesnosti v Laškem.

OB USTANOVITVI 32, DANES VEČ KOT 260 ČLANOV

0 štirih desetletjih dela je spregovorila Berložnikova in se zahvalila ustanovnim članom, ki so društvo registrirali 18. oktobra 1979, Prav tako je zahvala veljala vsem, ki so s prostovoljnim delom pripomogli k razvoju društva, To je ob ustanovitvi štelo 32 članov, danes jih je več kot 260.

V začetku se je društvo posvetilo organizaciji in vzgoji članstva, pozneje pa prepoznavnosti. Razvili so svoj prapor, oblikovali grb, Vseskozi so opravljali poslanstvo na področjih varovanja narave, organiziranja gorskega in planinskega vodništva. Vzgajali so strokovne kadre in člane spodbujali k aktivnemu doživljanju narave. Sodelovali so tudi pri vzgoji najmlajših. V vseh letih jim ni zmanjkalo ne idej ne zagnanosti, zato verjamejo, da jim te ne bo primanjkovalo niti v prihodnje.

DOBRO MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE

Županja je prepričana, da štirideset let organiziranega pohodništva kaže na vzor dobre ga medgeneracijskega in meddruštvenega sodelovanja. Ponebšek je dejal, da je pomembno, da v gore hodimo izobraženi. In prav izobrazbo in vzgojo dajo planinska društva že najmlajšim v vrtcu in osnovni šoli. S tem popularizirajo planinarjenje, ki je odličen način za izboljšanje kondicije in spoznavanje ljudi ter zabavo.

Rajhova je povedala, da je rečiško društvo dokaz, da je tudi v majhnih sredinah mogoče razvijati in uspešno delovati na različnih področjih planinske dejavnosti.

BOGAT KULTURNI PROGRAM

Slovesnost so s pesmijo obogatile pevke kvarteta Štiglic, harmonikar Darko Atelšek, recitatorji rečiške osnovne šole in planinci s skečem. Program je povezovala moderatorka Polona Kolenc Ozimic.

Savinjske novice, 25.10.2019
Ob obletnici društvu zlati častni znak Planinske zveze Slovenije

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti