Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Selektor Hren:

Delo - Mojca Finc: ... Sezona brez napak je nemogoča - V nedeljo konec svetovnega pokala, novembra boji za Tokio 2020.

Janja Garnbret bo konec tedna na Japonskem s tekmo v težavnostnem plezanju potegnila črto pod sezono za svetovni pokal, v kateri je pustila neizbrisen pečat – izstopala je lovorika balvanskega seštevka, ki si jo je zagotovila z vsemi dobljenimi tekmami, in trije naslovi svetovne prvakinje. Medtem ko ima vozovnico za olimpijsko premiero 2020 že v žepu in ji ni treba na kvalifikacijski turnir v Francijo, si jo njeni reprezentančni kolegi morajo še priboriti.

Za slovenski tabor bo v Inzaiju še dodatno zanimivo (kvalifikacije bodo jutri, polfinale in finale v nedeljo), saj si Garnbretova in Lučka Rakovec sledita druga za drugo v seštevku težavnosti. Lovoriko si je že zagotovila komaj 15-letna Korejka Če Hjon So, Korošica ima na drugem mestu 298 točk, Rakovčeva na tretjem 226, poleg njiju pa bo nastopila še Mia Krampl. Tudi pri moških je zmaga v disciplini že oddana, Čehu Adamu Ondri, ki bo zaradi priprav za kvalifikacijski turnir v Toulousu izpustil Japonsko. Anže Peharc bo osamljeni slovenski predstavnik, Jernej Kruder se je namreč po tekmi na Kitajskem vrnil domov in se bo kot Ondra in nekateri drugi osredotočil na priprave za boj za olimpijsko vozovnico.

Fantje sicer letos niso pokazali vsega, kar znajo. Nase sta opozorila Kruder in Peharc na balvanih, Štajerec z zmago, Gorenjec s premiernimi stopničkami. »Upoštevati je treba, da je Domen Škofic, ki je prinašal rezultate, predčasno končal sezono,« je opozoril reprezentančni selektor Gorazd Hren, poleg Krudra in Peharca pa pohvalil še podmladek – Martina Berganta in mladinskega evropskega prvaka v težavnosti Luko Potočarja.

Janjina velika želja

Veliko več so letos žela slovenska dekleta. Poleg Garnbretove, ki je serijsko zmagovala, sta premierne stopničke v karieri osvojili Kramplova na balvanih in Rakovčeva v težavnosti. »Storili sta velik korak naprej,« jima je zaploskal Hren, ki je bil deset let osebni trener Garnbretove.

Ta se je v zadnjem pripravljalnem obdobju odločila, da bo nadaljevala samostojno: »Kljub mladosti ima Janja veliko izkušenj. Morda se kdaj odloči le za kakšno tekmo preveč – šla bi tudi na evropsko prvenstvo, pa na svetovne igre na plaži ... Njena želja je velika, a včasih ne pomisli na gnečo v tekmovalnem koledarju. Ko se o tem pogovorimo, tudi sama spozna, da je bolje kaj izpustiti.« S Kramplovo se bosta po nedeljski tekmi odpravili spet na Kitajsko, kjer je bila karavana za svetovni pokal prejšnji teden, in se dokazovali v kombinaciji.

Utrujenosti se na njenih predstavah v steni ne opazi, poudarja Hren. »Na treningih dobro pleza, tudi na tekmah, čeprav si je v težavnosti letos privoščila več napak, kot smo vajeni. Njen slog je namreč nevarno dober – kar jo včasih stane rezultata. Je pa nemogoče in nesmiselno pričakovati od nekoga, da bo skozi vse leto plezal brez napake,« je še dodal Hren, čigar misli begajo tudi k novembrskemu turnirju v Toulousu, kjer se bodo – kot zdaj kaže na lestvici – Rakovčeva, Kramplova, Kruder in Peharc borili za olimpijske vozovnice.

Delo, 25.10.2019 12.00
Selektor Hren: Sezona brez napak je nemogoča

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti