Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jugova smer

AO Kamnik - Primož Lavrič: ... oziroma Vzhodni raz v Stenarju


Danes sem bil na Stenarju. Ampak ne po normalki. Mahnil sem jo v Jugovo smer oz. Vzhodni raz (II-III, 1000 m).

Do začetka raza te čaka že več kot 500 višinskih metrov vzpona. Tine Mihelič je zapisal, da gre po njegovem mnenju za najboljšo Jugovo smer. Z njim se strinjam tudi v tem, da v smeri ne najdeš kaj prida težav ampak je pa vse skupaj precej strmo visoko, veliko in robato. Sam sem v zgornjem delu plezal tudi malo več kot III, saj sem šel malo po svoje. Strme trave in krušljive skale sta pogosti spremljevalki v smeri, zato so izkušnje v gibanju po takšnem svetu nujne. Če si spet izposodim Miheličeve besede, super tura za ljudi z dobro kondicijo in trdnim korakom v skrotastem, krušljivem svetu.
S Stenarja sem nadaljeval še na Bovški Gamsovec in se nato čez Luknjo mimo bivaka pod Luknjo vrnil nazaj v Vrata. Super tura. Časovno mi je tale krogec vzel pet ur.

AO Kamnik, 23.10.2019
Jugova smer oz. Vzhodni raz v Stenarju

3 komentarjev na članku "Jugova smer"

Igor Pavlič,

Primož, kako si v petih urah opravil vse to, če si za smer porabil dve uri, verjetno le eno, saj ni daljša od 1000 m, si torej za dostop, sestop s Stenarja ter za dosego B. Gamsovca ter sestop v Vrata porabil rekordno malo časa. Pa saj to je za v Guinessa! Iskrene čestitke!


Igor Pavlič,

Sarkazem je seveda vedno dobrodošel, le kaj naj bi bilo narobe z njim? Ne preganjajmo ga po nepotrebnem, saj malo pa le popestri to dolgočasno sceno v naših stenah, vsaj sodeč po poročilih v Alpinističnoih novivah! Očitno so vsi akterji, razen nekaterih izjem, aktivni drugje po tem planetu in ne "poročajo"! Brez zamere, malo heca nikoli ne škoduje! Vsekakor ti želim veliko doživetjij po gorah, kamorkoli te bo zaneslo! Hiti počasi!


Primož Lavrič,

Do Guinessa je še daleč. :) Meni osebno se čas ne zdi nič posebnega in tudi vmes nisem pretirano gledal na uro. Zgolj povzetek. Iz Vrat do vrha Stenarja sem potreboval dobri 2 uri in pol. Z vrha Stenarja preko Dovških vrat na vrh Bovškega Gamsovca slabo uro. Z vrha Bovškega Gamsovca preko Luknje in mimo bivaka pod Luknjo nazaj v Vrata pa sem bil v uri in pol. Ne vem kaj je s tem narobe. Sarkazem je popolnoma nepotreben.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti