Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srečanje s Karlom Bizjakom

Primorski dnevnik: Na kolesarskem potovanju doživeli slovensko gostoljubje
Primorski dnevnik: Na 270 kilometrov dolgi trasi ne boste osvojili nobenega vrha

GORICA - Predavanje svetovnega kolesarskega popotnika in planinca Karla Bizjaka iz Vrtojbe, ki je bil gost goriškega Slovenskega planinskega društva v Trgovskem domu, je poslušalcem pričaralo vse nezamenljive izkušnje in prednosti, ki jih dinamičnemu in radovednemu popotniku ponuja izbira kolesa. Nobeno drugo prevozno sredstvo ti ne omogoča, da v počasnem ritmu potuješ tudi do oddaljenih krajev, na poti spoznavaš zanimivosti in značilnosti krajev, ki jih iz vlaka ali avtomobila, da o letalu sploh ne govorimo, ne bi odkril, in da doživljaš neposreden stik z ljudmi.

Vse to je Bizjak doživljal v skupinskem kolesarskem potovanju okrog Slovenije, delno znotraj in delno tik izven njenih meja. Na predavanju je pokazal bogat izbor posnetkov s pravzaprav dveh potovanj in še z drugih kolesarskih obiskov istih ali bližnjih krajev. Najnovejše potovanje je trajalo 20 dni, začelo se je pri debelem Rtiču in se nadaljevalo vzdolž celotne meje Slovenije z Italijo, nato z Avstrijo in še z Madžarsko, predčasno pa so ga morali prekiniti v Brežicah zaradi hujše okvare na enem od koles. Nič za to, saj je Bizjak pred tem že obkrožil celotno Slovenijo in to v osmih dneh, med katerimi je s sopotniki v hitrejšem tempu prekolesaril kar 1300 kilometrov. Manjkajoči del potovanja je lahko dopolnil s takratnimi posnetki in izkušnjami.

Tokratno počasnejše potovanje pa je bilo gotovo zanimivejše, saj je udeležencem ponudilo globlji vpogled v kraje, postanke z ogledom zanimivosti in kot rečeno stike z ljudmi. Povsod so bili gostoljubno sprejeti, ko so prosili, da bi svoja šotora postavili na vrtu ali v bližini kake domačije. Vselej so jim to dovolili, skoraj povsod pa so jim ponudili še več, od pogostitve pa do za prepotene kolesarje dobrodošlega tuširanja v hiši. Večjega gostoljubja, je povedal Bizjak, je bil morda deležen le med kolesarjenjem po Tadžikistanu, Kirgizistanu in Uzbekistanu, kjer so premikanje upočasnjevala nenehna vabila na domove domačinov.

Na zahodni slovenski meji so kolesarji po startu z Obale krenili na Kras, nato čez Korado in Kolovrat v gornje Posočje, čez Učejo v Rezijo, nato po lepi kolesarski poti Alpe Adria do Trbiža in dalje proti Kranjski Gori. Potovanje so nato nadaljevali ob vznožju Karavank in Kamniških Alp, čez prelaze in po prelepih dolinah, delno ob Dravi, manjši del tudi na avstrijski strani, nato pa ob madžarski meji, po gričih in ravninah Prekmurja. Del po Dolenjski in Beli krajini je kot rečeno tokrat odpadel, posnetkov pa ni zmanjkalo, saj jih Bizjak, ki vneto kolesari že od svojih najstniških let, ko so se s prijatelji odpeljali na odprtje hale Tivoli v Ljubljano, ima veliko na zalogi. Nemogoče v tem poročilu navesti vsa zanimiva doživetja in srečanja med potjo, zato naj za vse omenimo le eno, dokaj posebno: podzemno kolesarjenje skozi rove opuščenega rudnika v Črni na Koroškem, ki je za še tako izkušenega kolesarja bilo zanimiva novost.

Kaj pa naslednji načrti? Prihodnje leto se Bizjak namerava vrniti v Gruzijo, kjer je kolesaril letos, a je moral zaradi nesreče prekiniti potovanje. »Kolo me še čaka tam. Moram ponj, da prekolesarim še manjkajoči del Gruzije,« je napovedal. (mm)

Primorski dnevnik, 20.10.2019
Na kolesarskem potovanju doživeli slovensko gostoljubje


Primorski dnevnik, 20.10.2019
Na 270 kilometrov dolgi trasi ne boste osvojili nobenega vrha

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti