Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Do 23. oktobra

... pravi Nims, se bo povzpel še na Šiša Pangmo in zaključil svoj “Project Possible - 14/7” v vsega šestih ...

... mesecih ..., čeprav ga je načrtoval za sedem mesecev.
Dobil je dovoljenje tudi za Šiša Pangmo in v nedeljo, 20. oktobra, je bil s svojo ekipo že v baznem taboru za vzpon na najnižji osemtisočak, Šiša Pangmo.

Sporočil je: Vreme je izredno slabo, a prepričan sem, da pravočasno dobimo primerno okno; tudi s kratkim videom na Instagramu.


15. marca 2019 so začeli ta projekt, po katerem naj bi se (nekdanji gurka) Nirmal Purja (30), z vzdevkom Nims, v sedmih mesecih povzpel na vseh 14 osemtisočakov.

Dosedanji rekord programa 14 x 8000 pripada južnokorejskemu alpinistu Kim Chang-hoju, ki se je 20. maja 2013 (v starosti 44 let) povzpel še na zadnjega, na Everest; njegov čas 7 let, 10 mesecev in 6 dni!
Žal je Kim 13. oktobra 2018 umrl v baznem taboru v bližini gore Gurja (7193 m), pod južnim ostenjem Daulagirija.

Omeniti velja tudi, da v poročilih (pogosto) ni videti Nimsovih sopotnikov! Na zadnji naskok ga npr. spremlja šest nepalskih šerp turistične agecije Elite Himalayan Adventure.
Še več: Če bo projekt s Šiša Pangmo uspešno zaključen, bosta kvoto 14 x 8000 dopolnila še dva z imenom Mingma: Mingma David Sherpa in Mingma Gyabu Sherpa! (Druge šerpe v zadnji Nimsovi ekipi so: Gesman Tamang, Gyalzen Sherpa, Temba Sherpa in Jangbu Sherpa.) In - Mingma David je solastnik agencije Nirmal Purzhi, z ekipo Nmsa pa se je povzpel na kar osem osemtisočakov: Anapurno, Daulagiri, Kangčendzengo, Nanga Parbat, Gašerbruim I in II, K2 terf Broad Peak.

Sicer pa bo o vsem tem gotovo še veliko pisanja ...

 


 

MountainBlog, 21.10.2019
Shisha Pangma. Nirmal Purja al Campo Base. Guarda il video

Šiša Pangma,: vir WikiPedia , foto Dirk Grfoeger


Dnevnik-STA, 29.10.2019:
Nepalski alpinist v rekordnem času osvojil vseh 14 osemtisočakov

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti