Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zamrznjena Skuta

Freeapproved - Anže Čokl: V nedeljo smo se Nejc, Luka in jaz odpravili na regeneracijsko turo. Freeapproved - Anže Čokl: Trinajst vrhov nad Vrati

Cilj je bila s soncem ožarjena južna stena Skute in njen priljubljeni Južni raz. Na našo žalost nas je sonce spremljalo na ne preveč kratkem dostopu, ki smo si ga še dodatno podaljšali po poti mimo bivaka.
Po prvem raztežaju nas je zajela megla in ledene svečke v (sicer južni steni) niso bile najbolj vzpodbudne. Nase smo navlekli nekaj več oblačil in dovolj hitro premikali, da nam ni bilo prehladno. Smer je postregla s številnimi lepimi prehodi in nekaj sitnimi mesti: prečka s slabšo skalo in kamin, ki ga je menda bistveno lažje obiti po razu na levi. Kamin je bil vsekakor ključ smeri. Ob prehodu skozi oko v zadnjem raztežaju so se obzorja zjasnila, a kljub temu megla in oblaki doline niso zapustili, zato sem bil tudi sam primoran v peš sestop, padalo pa je bilo poleg le za trening. Ob prihodu k avtu smo si bili edini, da bi bil dostop čez Gamsov skret precej krajši/hitrejši ...


Freeapproved, 14.10.2019: Trinajst vrhov nad Vrati

Ob lepi vremenski napovedi z odsotnostjo neviht na prazninčni avgustovski vikend sva s Petro naredila trimček nad Vrati.
Krog je šel v smeri proti urnemu kazalcu, na poti pa sva obdelala kar nekaj vrhov: z Vrat mimo Bivaka IV na Gubno, Križ, Kriški rob, Griva, Dovški Pihavec, Bovški Gamsovec (lahko noč), Luknja, čez Plemenice na Triglav, čez Mali Triglav do koče, Kredarica, Rž, Begunjski vrh, Visoka Vrbanova špica in čez Prag nazaj v Vrata.
Ker so dvatisočaki prikladno nasejani ob poti sva tako stala na trinajstih (upam, da prav štejem) in vsaj do vrha Bovškega Gamsovca uživala relativno samoto in mir.

Od Luknje dalje in proti Triglavu pa že vsem poznana in zlajnana zgodba: pohodniki v natikačih in opankih, planinci in planinke, ki s “setom za zajle” nekako napredujejo, ko zajle zmanjka pa se vse ustavi (in ne vem kako konča). Na samem vrhu naše najvišje gore je bilo presenetljivo mirno, gospod s prodajo alkoholnih pijač na običajnem mestu pod Stolpom in seveda nemalo vplivnežev obeh spolov v različnih položajih na, ob in v Stolpu. Pot do Kredarice je bila še precej obljudena, naprej v smeri Staniča (lahko noč) pa nič več. Na poti čez Prag sem se ob številnih (tuje govorečih) vzpenjajičih čudil, da nesreč tu ni še več. Predvsem zaradi pozne ure in hitrosti napredovanja, ker marsikateri izmed njih Doma na Kredarici gotovo ne dosežejo pred nočjo.
Julijci so čudoviti in prav tak je bil tudi krog nad Vrati.

Freeapproved, 14.10.2019
ZAMRZNJENA SKUTA

 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti