Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Brennkogel, 3018 m

OŠ Sostro, 14.10.2019
BRENNKOGEL, 3018 m – 14.10.2019

petek, 18. oktober 2019, ob 05:28, Jože Drab, ogledov: 518

OŠ Sostro: Za starejše učence, ki so bili v preteklem šolskem letu najbolj aktivni v gorniškem krožku, smo v ponedeljek, 14. oktobra, izvedli izredni izlet.

Naš cilj je bil eden lažjih tritisočakov v Avstriji.

Z minibusom smo se zapeljali skozi Karavanški predor in v kraju Heiligenblut zavili na Grossglocknersko gorsko cesto. Na prelazu Hochtour (2504 m) smo pričeli s hojo. Na poti je bilo še nepričakovano veliko snega od zadnjega sneženja, gazi pa nobene. Sicer lahka pot je postala tako bolj zahtevna, še posebno pri prečenju strmega pobočja.

Pot nas je vodila sprva po pobočju sosednje gore, nato po grebenu do naše in mimo zaledenelega jezera na južni greben ter po njem na Mali Brennkogel. Nekaj metrov smo morali še sestopiti na sedlo med obema vrhovoma, tam pustili nahrbtnike in se po treh urah in pol hoje vzpeli na ozek vrh Brennkogla.
Razgled je bil res enkraten, največ pogledov pa je bil deležen najvišji vrh Avstrije Grossglockner ali po naše Veliki Klek (3797 m).
Za vse otroke je bil to višinski rekord, za kar smo jih tudi »krstili«.

Del poti smo se vračali po isti poti, nato pa zavili na južna pobočja, kjer ni bilo snega. Mimo jezera smo po travnatih pobočjih sestopili na več kot tisoč metrov nižje ležečo planino Guttal Alm in naprej do gorske ceste (1926 m), kjer smo počakali avtobus. Sestopali smo tri ure.
Sledila je dolga vožnja nazaj domov, kamor smo prišli ob 20.30.
Za konec še misel ene mame: "Ko naši otroci prespijo utrujenost, jim ostanejo krasni spomini".

Mentor: Jože Drab

eXTReMe Tracker