Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Belačeva Plezalna tehnika

Že nepolnih pet let po vojni je izšla drobna knjižica, ki poleg plezalne tehnike predstavlja tudi avtorjev pogled na alpinizem in svet.

Novi izdaji Belačeve Plezalne tehnike na pot

»Kako so tole včasih lezl?«, »Ali kdo ve, če se res da abzajlat z dilferjem?« Podobna vprašanja so zbudila zamisel, da bi bilo smiselno obuditi pozabljeno in izgubljeno Belačevo Plezalno tehniko.

Petdeseta, v katerih je nastajala in ugledala luč sveta, se zdijo daleč, zelo daleč. Bil je to čas graditeljskega zanosa, čas pomanjkanja, stisk in utesnjenosti zaradi zastraženih meja. Že nepolnih pet let po vojni je izšla drobna knjižica, ki poleg plezalne tehnike predstavlja tudi avtorjev pogled na alpinizem in svet. Opremljena z avtorskimi risbami, ker je bilo likovniku Belaču jasno, da slika pove več kot tisoč besed. In ta knjižica je bila nato celim generacijam edini učbenik plezalne umetnosti.

... Dragocena je spremna beseda Franceta Zupana, Belačevega sodobnika, prijatelja in soplezalca, ki neposredno in verodostojno predstavi ljudi, razmere in duh časa, v katerem je nastajala Belačeva knjiga.

Poleg tega smo v novo izdajo vključili tudi članek Reševanje padlega soplezalca v steni, ki sta ga za Planinski vestnik spisala France Avčin in Igor Levstek. Ta inovativen, a pozabljen, prispevek slovenske šole plezalne tehnike je naravno nadaljevanje poglavja "Padci" v Belačevi tehniki. Upajmo, da bralec tega dodatka ne bo dojel kot tujek ali neprimeren poseg v originalno vsebino knjige, saj  je ta reševalni manever v resnici posredno tudi Belačev, kot so Belačeve tudi vse nazorne ilustracije v njem. Še več, to reševalno tehniko je Belač učil in širil na mnogih tečajih, ki jih je vodil. ...
Kazimir Drašlar
Janez Dovžan
 
Vrvi in klini naj bodo plezalcu v glavnem za varovanje življenja - v mejah njegovih povprečnih sil, nikakor pa ne za potuho njegovim subjektivnim nesposobnostim!
Dr. Paul Preus 

 

 

Plezalna tehnika
Marjan Keršič - Belač

Urednica: Katja Škapin
Oblikovalec: Matjaž Kavar
Narisal in ilustriral: Marjan Keršič
Spremna beseda: Kazimir Drašlar, Janez Dovžan, France Zupan

© Didakta d. o. o., Radovljica, 2019
© Planinska zveza Slovenije, Ljubljana, 2019
© Marjeta Keršič Svetel, 2019
    Vse pravice pridržane

Založba Didakta d. o. o.
Za založbo: Rudi Zaman
Naklada: 600

ISBN 978-961-261-518-5
COBISS.SI-ID 301864960


  Nakup >
Cena: 19,99 EUR
Dostava v dveh delovnih dneh


 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti