Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V dvanajstih dneh

Delo - Mateja Kotnik: ... peš okoli Geoparka Karavanke

V Geoparku Karavanke milijonske naložbe za nova doživetja. Tristo kilometrov za pohodnike.

Mežica, Labot – Evropska projekta NaKult in NatureGame v Geoparku Karavanke iz čezmejnega programa Interreg Slovenija-Avstrija, skupaj vredna 4,3 milijona evrov, sta približno na polovici poti. V Geoparku Karavanke, ki na obeh straneh meje združuje pet slovenskih in devet avstrijskih občin, so se naložb lotili zaradi želje po skupnem turističnem preboju.

Projekt NatureGame, ki združuje sedem partnerjev iz Slovenije in Avstrije, je vreden 2,3 milijona evrov. V okviru projekta so v Šmihelu pri Pliberku že postavili zunanjo plezalno steno, v Železni Kapli, prav tako v Avstriji, pa uredili notranjo. Na gori Peci nekoliko zamujajo z začetkom gradnje informacijskega panoramskega centra, ki je največja naložba v tem projektu. Vodja Geoparka Karavanke Gerald Hartmann je povedal, da bodo center začeli graditi prihodnjo pomlad, vzroki za zamudo pa so v novi avstrijski zakonodaji na področju javnih naročil.

V Črni na Koroškem bodo v okviru projekta NatureGame prihodnje leto zgradili kilometer dolg zipline, vreden dobrih 230 tisočakov. Z denarjem iz Interregovega programa so na Poljani pri Prevaljah že postavili lesena paviljona, ki bosta info točki za kolesarje in druge obiskovalce geoparka. Vrednost investicije je 270.000 evrov. Paviljona bodo odprli prihodnje leto, ko ju bodo tudi informacijsko opremili.

Jezero na travniku

Občina Prevalje namerava na tem območju v turistične namene uporabiti tudi bližnjo travniško kotlino, kjer ministrstvo za okolje in prostor načrtuje vodni zadrževalnik s stalno ojezeritvijo hektar in pol velike površine. »Mreža doživljajskih ponudb, pri katerih lahko posameznik izkusi geodiverziteto, okolje na igriv način in se na ta način lahko v njem tudi giblje, bo poudarjala pomen Geoparka Karavanke,« je prepričan Hartmann.

Z evropskimi sredstvi (projekt NaKult) bodo vzpostavili tudi 300 kilometrov dolgo daljinsko pohodno pot okoli parka, s katero sledijo rastočemu trendu pohodništva. Pot bo razdeljena na dvanajst do štirinajst dnevnih etap. Nanjo se bodo pohodniki lahko podali iz katerega koli izhodišča, s čezmejnimi posebnostmi na njej pa jih bodo seznanili posebej za to usposobljeni vodniki. Ko bodo pohodniki prišli do Podzemlja Pece, turističnega rudnika in muzeja v Mežici, jih bodo do vstopa v info točko na geološkem igrišču vabile k sodelovanju nove geološke igre.

Pet tisoč pohodnikov na Peci

Geopark Karavanke že tri leta trži turistični produkt Interreg Danube GeoTour, ki združuje in poudarja posebnosti vseh geoparkov v Podonavski regiji (Idrija Geopark, Bakony-Balaton Geopark, Naravni park in geopark Steirische Eisenwurzen, Hateg Country Dinosaurus Geopark, Papuk Geopark, Železne Hory Geopark, Nacionalni park Džerdap).

V okviru tega projekta so razvili nov produkt, GeoBiking, in dve interpretacijski točki v Avstriji in Sloveniji. Suzana Fajmut Štrucl iz podjetja Podzemlje Pece je povedala: »Razvili smo več kolesarskih tur različnih zahtevnosti, tudi čezmejno.« Letos jo je prekolesarilo približno sto ljudi, a v Geoparku Karavanke so prepričani, da so na dobri poti, saj so ob uvedbi pohodnih tur na Peco pred dvema letoma ravno tako začeli s stotimi obiskovalci, letos pa jih je bilo že pet tisoč.

Delo, 05.10.2019 12.00
V dvanajstih dneh peš okoli geoparka

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti