Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zaklenili vrata

zaprt/je... visokogorskih koč, nižje v Alpah večinoma odprti ob koncih tedna

Skupaj s prihodom jeseni in krajšanjem dneva se zapirajo tudi koče.

Julijske Alpe

Na Kredarici vas že zdaj zasilno oskrbijo le še meteorologi, ki vam priskrbijo posteljo in odejo v neogrevani sobi. V nekoliko večji razdalji od Triglava bo tako kmalu možno prenočiti le še v zimskih sobah Staničevega doma, Zasavske koče na Prehodavcih, koč pri Triglavskih in Krnskih jezerih, na planini Pri Jezeru, pod vrhom Krna, na Kriških podih ter v bivakih.

Ne glede na zgoraj zapisano, pa vas na Komni, Lipanci, v Tamarju in na Vršiču pogostijo prav vsak dan. Če pa se boste na planinski izlet ali turo odpravili ob koncih tedna, bodo vašega obiska veseli na Planini za Liscem pod Črno prstjo, na Planini Razor, Vogarju, Ratitovcu, pod Vršičem (Koča na Gozdu in Mihov dom) ter na Petrovem Brdu.

Karavanke

Gostoljubne oskrbniške ekipe Doma Pristava, Valvasorjevega doma, Planinskega doma na Zelenici, koč na Ljubelju in pod Plešivcem nudijo, z nekaterimi izjemami ob ponedeljkih in torkih, vsakodnevno zatočišče svojim obiskovalcem.
Priljubljene postojanke na Peci, Uršlji gori, na Naravskih ledinah, pri izviru Završnice ter na Robleku, Kofcah in Dobrči oskrbniki odklenejo ob (podaljšanih) koncih tedna ter praznikih.

Kamniško-Savinjske Alpe

Med Kamniškimi in Savinjskimi gorami je stanje na področju koč podobno kot v ostalih slovenskih Alpah. Edino na Mali planini, na Okrešelju in na Golteh vas bodo celo zimo stregli prav sleherni dan. Samujeta že obe koči na Ledinah in Češka koča nad Jezerskim. Na Kokrskem sedlu, Klemenči jami in na Grohotu bodo koče odprte le še nekaj vikendov. Na Kamniškem sedlu bo koča prav kmalu prešla na zimski delovni čas, ko bodo ob lepih koncih tedna dežurali člani društva. Stalna oskrbniška ekipa pa bo goste pričakovala ob (podaljšanih) koncih tedna na Loki pod Raduho, na Menini planini, Smrekovcu, Kriški gori, Kališču, pod Storžičem, v Kamniški Bistrici ter v primeru ugodnih lavinskih razmer pod Hudičevim borštom.

Zatočišče lahko najdete tudi v nekaterih zimskih sobah in bivakih. Z ležišči in odejami opremljene zimske sobo boste našli na Kokrskem in Kamniškem sedlu, na Okrešlju in v obeh kočah nad Jezerskim. Poleg naštetega je počitek možen tudi v nekaj bivakih.

Pohorje, predalpski svet in ostali predeli Slovenije

Na Pohorju, v predalpskem svetu in ostalih predelih Slovenije v obratovanju koč ni večjih sprememb. Večina jih obratuje ob koncih tedna ter praznikih, nekaj jih obratuje vsak dan (nekatere z izjemo ponedeljkov).

Napisanemu navkljub pa priporočamo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obisku z večjo skupino predhodno najavite. Oskrbniki bodo tako lahko pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe ter za zadostne količine dobrot.

Opozorilo še toliko bolj velja v primeru slabšega vremena - nekatere koče so lahko v primeru slabega vremena zaprte. Tiste z dostopi preko mest izpostavljenim snežnim plazovom, pa oskrbniki lahko v primeru povečane nevarnosti snežnih plazov tudi zaprejo!

PZS, 03.10.2019 16.30
Oskrbniki visokogorskih koč zaklenili vrata, nižje v Alpah večinoma odprti ob koncih tedna


Več informacij: pzs.si/koce

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti