Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 03.10.19

Primorski dnevnik:  Lepenatka in Veliki Rogatec | Zgodnje jesenski pohodi | Burnjak | Pohod po poti devetih kalov

Lepenatka in Veliki Rogatec

Vremenska napoved za zadnjo septembrsko nedeljo je bila ugodna, vendar se nazadnje ni izkazalo za tako. To je ugotavljalo šest tržaških planincev (in štirinožna planinka) na parkirišču na prelazu Volovljek (1029 m), ko bi bilo treba vzeti pot pod noge, je pa iz megle vztrajno gosto rosilo. Primerno opremljeni so le zavili po položni gozdni cesti in kmalu je postala pelerina nepotrebna. Iz gozda je zavel vonj po jeseni in po ... gobah. Jurčki so kar ob kolovozu pozdravljali pohodnike, da se jim je bilo prav težko upreti. Sicer nezahtevna, a blatna in spolzka pot se je zdaj strmo spuščala in spet strmo vzpenjala vse do grebena Brezovec, kjer se je položila in planince vodila do vršnih travnatih pobočjih Lepenatke (1425 m). Žal se je razgled na Veliki Rogatec, Raduho in Olševo ter na visoke vrhove Kamniško-Savinjskih Alp odprl le za kratek čas. Postanku na vrhu z obveznim fotografiranjem je sledil spust do sedla Kal, kjer so se nekateri odločili za odmor pri idiličnem bivaku in povratek na izhodišče, drugi pa za vzpon na Veliki Rogatec (1557 m). Pot nanj je strma in mestoma izpostavljena, v mokrem nevarna za zdrs; varoval je le za vzorec, treba je malo poplezati Na vrhu planinca pričakata križ z zvoncem želja in prostran razgled na gozdnata pobočja predalpskih vrhov, ki jih je že zlato obarvala jesen, in na očake Kamniških in Savinjskih Alp. Pogled proti jugu, na Menino planino in Celjsko kotlino, pa so vztrajno zakrivale meglice. Povratek je potekal po istih gozdnih poteh. Še zadnje doživetje, prelet mogočnega planinskega orla in po skoraj osemurnem pohodu so planinci prijetno utrujeni obrnili krmilo proti Primorski.

Zgodnje jesenski pohodi

Toplo sonce, žareče jesenske barve, opojne vonjave nas vabijo na sprehode in daljše pohode. Slednjih je v tem času veliko, izbira je kar zahtevna. V nedeljo, 6. oktobra, beležimo dva pomembna dogodka. Na zahodnem Krasu bo čezmejni pohod »Na Krasu je krasno«, ki ga že 24. leto zapored prirejajo Slovensko kulturno društvo Vigred v sodelovanju z Vaško skupnostjo Tublje, Jamarskim društvom Grmada, Razvojnim društvom Pliska, v zadnjih letih tudi s Slovenskim planinskim društvom Trst, ki s svojimi mladinskimi vodniki organizira in vodi predvsem pohod namenjen otrokom in mladim družinam. Zbirališče v Praprotu med 8.30 in 9.30. Med štiriurno turo bodo pohodniki spoznavali zgodovinske in naravne znamenitosti območja ter si ogledali zanimivo kraško jamo. Otrokom je namenjen krajši pohod, da se bodo lahko ob povratku zabavali ob družabnih igrah.

Obalno planinsko društvo Koper pa organizira v nedeljo, 6. oktobra, tradicionalni pohod na Slavnik, ki se ga tržaški planinci vedno z veseljem udeležujejo. Enkratni razgledi iz nam najbližjega tisočaka in prijetno prijateljsko druženje daje pohodu poseben čar. Ob 11. uri se bodo pohodniki zbrali pri Tumovi koči. SPDT vabi člane, da se pohoda udeležijo.

Burnjak

SPDT načrtuje za nedeljo, 13. oktobra, izlet na Čarnivarh (Monte/osca) na Praznik kostanja ali na Burnjak, ki ga organizira Planinska družina Benečija. Ob tem občutenem, zahvalnem prazniku so organizatorji pripravili zelo bogat program. Udeleženci izleta se bodo najprej podali na pohod. Izbirali bodo lahko med krajšim, ki bo potekal po starih poteh iz vasi Štupca naravnost na Carnivarh (približno ura in pol hoje) ali na daljšega, ki poteka skozi vas Erbeč, mimo cerkvice pri Štandrežu do Carnegavarha (približno tri ure in pol hoje). Slovenski sveti maši in kosilu bo sledil nastop folklorne skupine Živa nit in prihod Blumarjev v tradicionalnih pustnih oblačilih. Na izlet se bomo podali z osebnimi avtomobili, na razpolago bo tudi društveni kombi. Zbirališče ob 6.30 na Opčinah (parkirišče ob krožišču, smer Bani). Izlet je primeren za vse, nujna pohodniška oprema in pohodniške palice. Za morebitne informacije in za vpisovanje je na razpolago tel. št. 040413125 (Marinka).

Pohod po poti devetih kalov

V nedeljo, 20. oktobra, bo na sporedu Pohod po poti devetih kalov. Pohod vodi po tematski poti med Kobjeglavo, Tupelčami in Lukovcem. Start v Kobjeglavi.

 

Primorski dnevnik, 03.10.2019
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti