Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

<em>Nimsu</em> manjka

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... le še Šiša Pangma

Neustavljivi Nirmal Purja je v svojem himalajskem podvigu, v katerem poskuša v letošnji sezoni osvojiti vseh 14 osemtisočakov, splezal še na dva osemtisočaka, Čo Oju in Manaslu.
Plezalci, ki so načrtovali jesenski vzpon na Everest, pa so se morali zaradi velike nevarnosti umakniti.

Nirmal Purja Nims je osvojil še svoj dvanajsti in trinajsti osemtisočak. Prejšnji ponedeljek je stopil na vrh gore Čo Oju (8201 m), v četrtek pa še na Manaslu (8156 m) in za uspešno dokončanje projekta Bremont Project Possible, v katerem poskuša splezati na vseh 14 osemtisočakov v sedmih mesecih letošnje sezone, mu manjka le še zadnji velikan – najnižji osemtisočak, tibetanski Šiša Pangma (8013 m).

Na Čo Oju se je Nirmal Purja Nims povzpel s tibetanske strani in z vrha poslal sporočilo: »Ravnokar osvojil svoj 12. vrh od 14 krat 8000 m, zdaj grem naravnost v bazni tabor in čez mejo, jutri moram biti že v baznem taboru pod Manaslujem.«
Od 23. aprila, ko je začel svoj podvig z osvojitvijo Anapurne, se je v skupno 157 dneh povzpel še na Daulagiri, Kangčendzengo, Makalu, Everest, Lotse, Nanga Parbat, Gašerbrum I, Gašerbrum 2, K2 in Broad Peak. Za izpolnitev cilja, osvojitev vseh 14 osemtisočakov v sedmih mesecih, se mora na Šiša Pangmo, ki velja za tehnično manj zahtevno goro, povzpeti do 23. novembra. A še vedno ni jasen razplet težave z dovoljenjem za plezanje na Šiša Pangmo. Kitajska vlada zahteva, da vsi tujci zapustijo Tibet do 1. oktobra, ko bo 60. obletnica protikitajskega upora ob priključitvi in bega dalajlame v Indijo. Za nameček so oblasti že pred nekaj meseci po nizu gorniških nesreč, tudi s smrtnim izidom, plezanje na Šiša Pangmo prepovedale. Purja je skušal priti do dovoljenja za plezanje s pomočjo nepalske vlade in v prihodnjih dneh bo jasno, ali mu bodo Kitajci vzpon le dovolili.

Ledeni odlom zaklenil Everest

Medtem ko je Nims hitel proti baznemu taboru pod Manaslujem, je tam ekipa šerp v globokem snegu napeljala fiksne vrvi do vrha gore in pripravila teren za množico gornikov, pripravljenih na vzpon. Tako se je konec prejšnjega tedna na najbolj oblegan osemtisočak letošnje jesenske sezone povzpelo več kot sto srečnežev od več kot 500 gornikov, ki imajo dovolilnice za vzpon. Med prvimi je stopil na vrh Manasluja Ali Sadpara, najuspešnejši pakistanski gornik, ki je osvojil že svoj osmi osemtisočak.

Pod Everestom je bil prejšnji teden veliko bolj žalosten. Po večtedenskem sneženju in nasploh slabem vremenu se je večina odprav odločila, da bi bilo nesmiselno in prenevarno vztrajati s poskusi vzpona, in se odpravila domov. Kakšnih tisoč metrov nad ledenim slapom oziroma ledenikom Khumbu, na katerem je postavljen bazni tabor pod Everestom, so višinski nosači opazili velikanski ledni odlom (serak). Po njihovi oceni je visok približno 70 metrov in se lahko kadar koli odlomi ter zgrmi v globino. Maja 2014 je v takšni nesreči plaz na ledeniku Khumbu pokončal 16 šerp.

Ameriška odprava, ki jo je financiral znani proizvajalec gorniške opreme Mountain Hardwear, in poljska odprava, ki je želela opraviti vzpon na Lotse, sta bazni tabor zapustili med zadnjimi. Še vedno pa tam vztrajata odpravi španskega asa Killiana Jorneta, ki je leta 2017 v petih dneh dvakrat splezal na Everest (zdaj želi opraviti vzpon na Lotse in Everest) in odprava poljskega alpinističnega smučarja Andrzeja Bargiela, prvega na svetu, ki je lani v celoti presmučal z vrha osemtisočaka K2, zdaj pa želi brez pomoči dodatnega kisika splezati na Everest in v neprekinjenem spustu smučati do baznega tabora pod najvišjo goro sveta.

Dnevnik, 30.09.2019 07.00
Nimsu manjka le še Šišapangma


4sport, 28.09.2019
Če Kitajska za plezanje ne odpre Šiša Pangme, se bo Nirmal Purja skušal povzpeti na Gjačung Kang (7952 m), 15. najvišjo goro sveta.

P. s.: Aprila 2015, ko so kitajske oblasti posodobile seznam vrhov, na katere dovolijo vzpenjanje, so mdr. tudi povišale Gjačung Kang in sicer na 7998 metrov. Nedavno pa so ga znova povišale, tokrat na 8005 metrov, med osemtisočake.

Nekaj podobnega se je dogajalo tudi z goro Han Tengri/Khan Tengri (7010 m), ki nekoč tudi ni bil sedemtisočak (6995 metrov je njegova geološka višina, brez ledeniške kapice torej).

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti