Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lučka do uspeha kariere

SiolNET/Sportal - Alenka Teran Košir: ... pred domačimi navijači

18-letna Kranjčanka Lučka Rakovec je pred domačimi navijači v dvorani Zlato polje v Kranju s 3. mestom dosegla uspeh kariere. Prvič v članski konkurenci se je zavihtela na zmagovalni oder, ki si ga je delila s trenutno najboljšo tekmovalko v težavnosti, komaj 15-letno Južno Korejko Chaehyun Seo, in lansko svetovno prvakinjo Jessico Pilz. Uspeh Rakovčeve je dopolnila MIa Krampl na 7. mestu, medtem ko je prva favoritinja in glavni magnet za deljenje avtogramov v kranjski dvorani, Janja Garnbret, po napaki obstala v polfinalu (13. mesto). V moški konkurenci, ki je minila brez slovenskih predstavnikov, je slavil Čeh Adam Ondra, edini, ki je v finalu slezal do vrha smeri.

Čeprav je tekma v težavnosti potekala ravno v času finalne odbojkarske tekme v Parizu in je marsikdo v slogu 'multitatskinga' z enim očesom na mobilniku ali računalniku spremljal še odbojkarsko dogajanje v dvorani Bercy, so najboljši športni plezalci in plezalke na svetu v Kranju tudi tokrat lahko uživali ob bučni navijaški podpori.

Že ob 8. uri prvič v steno

Nedeljski program se je začel že zgodaj zjutraj. Ob 8. uri se je začel polfinale, ki je postregel z največjim presenečenjem tekme. Janji Garnbret, nesporni plezalni kraljici zadnjega obdobja, trikratni svetovni prvakinji iz Hačiodžija na Japonskem, se je pripetila napaka, ki jo je stala finala pred domačo publiko. 13. mesto ni bilo dovolj za preboj v popoldanski del, kjer bi se bržkone borila za uvrstitev na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Le dve Slovenki v finalu

Tako sta se v boj za odličja prebili le dve Slovenki, Lučka Rakovec s sijajnim drugim dosežkom polfinala, in Mia Krampl, svetovna podprvakinja v težavnosti, s šestim. Ostalih sedem Slovenk oz. Slovencev je sicer resda obstalo v polfinalu, a so tam zabeležili zelo solidne uvrstitve. Tjaša Kalan je bila deseta, Lana Skušek mesto za njo, Garnbretova je bila kot rečeno 13. kar je njena najslabša uvrstitev v Kranju, Mina Markovič, ki je v Kranju zmagala kar štirikrat, pa je zasedla 15. mesto.

Petnajsti je bil na koncu tudi Martin Bergant, Anže Peharc se je uvrstil mesto za njim, Luka Potočar pa je bil 13.

Garnbretova v šoku

Janja Garnbret je bila, tako kot večji del dvorane, ki je spremljal polfinale, po napaki milo rečeno presenečena.

"Tudi jaz sem, iskreno, malce v šoku," je povedala za STA. "Se je moralo tudi to zgoditi," je nadaljevala. "Žal mi je, da nisem mogla plezati v finalu na domači tekmi, ampak sem si ga vsaj enkrat ogledala kot gledalka.

Hotela sem prikazati dobro plezanje na domači tekmi in sem mogoče sama sebi naložila preveč pritiska. Se mi zdi, da je malo dodala tudi celoletna utrujenost. Nisem se tako dobro počutila, očitno pride tudi tak dan," je še povedala in priznala, da je bila pred tekmo precej nervozna.

"Očitno se nisem mogla otresti pritiska na domači tekmi. Je pa bila to dobra šola in upam, da se bom iz tega kaj naučila. Z dvignjeno glavo naprej," je v optimističnem slogu sklenila 20-letnica s šestimi naslovi svetovne prvakinje, ki je bila še dan prej zelo prepričljiva, saj je v kvalifikacijah zaostajala samo za Japonko Ai Mori.

V tretje gre res rado

Tako je reševanje slovenske časti v Kranju padlo na ramena Kramplove in Rakovčeve, ki sta se v Kranju prvič uvrstili v finale.

V steni se je bolje znašla 18-letna Lučka, ki se je danes prvič v članski konkurenci (v njenem tretjem finalu) zavihtela na zmagovalni oder. Da se je to zgodilo prav pred domačo publiko, je dodatna pika na i, se ji je smejalo po tekmi, ko je vestno uresničevala želje številnih mladih plezalcev, ki so si zaželeli selfieja in avtograma nove slovenske junakinje Kranja.

Intervju z Lučko Rakovec na Sportalu sledi ...

Precej manj nasmejana, tudi s solzami v očeh, pa je svoj nastop in 7. mesto ocenjevala Mia Krampl. Ni skrivala, da se tekma ni razpletla po njenih željah, se je pa razveselila plezanja v finalu. Da bi jo strl pritisk domače javnosti je zanikala.

Prihodnji konec tedna obe potujeta na evropsko prvenstvo v težavnosti, ki ga gosti Edinburgh, po dveh tekmah svetovnega pokala v težavnosti, pa ju konec novembra v francoskem Toulusu čakajo še olimpijske kvalifikacije, kjer se bodo najboljši merili v kombinaciji (hitrostno, balvansko in težavnostno plezanje).

Janja Garnbret bo evropsko prvenstvo in olimpijske kvalifikacije izpustila. Za zdaj je edina v slovenski plezalni vrsti, ki si je že zagotovila olimpijsko vozovnico za Tokio.

Četrta kranjska zmaga za Čeha

Pestro je bilo tudi v moški konkurenci. Od osmih finalistov jih je kar šest že zmagalo na tekmi svetovnega pokala. Na koncu je slavil legendarni češki plezalec Adam Ondra, ki je edini splezal do vrha, v Kranju pa se je v svojem prepoznavnem slogu veselil že svoje četrte kranjske zmage. Na Zlatem polju je češki himni prisluhnil že v letih 2009, 2014 in 2015.

Drugo mesto je osvojil Japonec Kai Harada, tretje pa Španec Alberto Gines Lopez.

Zadnjič?

Tekme svetovnega pokala v Kranju prihodnje leto ni na tekmovalnem koledarju Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC). Razlog naj bi bila premajhna stena za izvedbo kvalifikacij na štirih smereh hkrati oz. premajhna dvorana.

Predsednik IFSC Italijan Marco Scolaris je danes v pogovoru za nacionalni radio še enkrat potrdil, da kranjska tekma ni uvrščena na tekmovalni koledar svetovnega pokala v sezoni 2020. Kot je dejal, smo v Sloveniji malce zaspali, pojavili so se novi gostitelji.

Na njegovo pripombo so se že odzvali na Planinski zvezi Slovenije. Matej Planko, generalni sekretar PZS je dejal, da se na zvezi že dlje časa zavedajo težav, ki jih imamo z neustrezno infrastrukturo.

"Pristojno ministrstvo že opozarjamo na to problematiko, želimo si primeren razpis. Trenutno je v pripravi več projektov postavitve plezalnih centrov na različnih lokacijah po Sloveniji. Edina hitra rešitev za tekmo svetovnega pokala v Kranju je najem ali gradnja mobilne plezalne stene in organizacija dogodka na prostem, kot je že na nekaj drugih prizoriščih v tujini. Za izvedbo te ideje pa potrebujemo izdatna dodatna sredstva, saj se že zdaj proračun tekme približuje 100.000 evrom. To možnost bomo v naslednjih mesecih preučili in če se bo izšlo, bomo poslali tudi ponudbo za organizacijo tekme na IFSC," je Planko povedal za STA. Med možnimi kandidati za kranjsko tekmo se omenja Inzai na Japonskem.

SiolNET, 29.09.2019 18.21
Lučka Rakovec v Kranju do uspeha kariere #foto

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti