Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 26.09.19

Primorski dnevnik: Na Lepenatko in Veliki Rogatec | ... | S kolesom okrog Slovenije | S kolesom okrog Slovenije

Izlet na Lepenatko in na Veliki Rogatec

V Savinjskih Alpah, med Gornjim Gradom in Lučami, se dvigujeta Lepenatka 1426 m in Veliki Rogatec 1557 m. Vrhovoma je skupen le fantastičen razgled, Lepenatka je položna, zaobljena ter dostopna za prav vsakega pohodnika, medtem ko Veliki Rogatec (imenovan tudi Veliki Rogač) kaže povsem drugačen obraz. Njegova pobočja so strma, pot nanj iz juga pa je prepadna in izpostavljena. Travnata pobočja Lepenatke so v zgodnjem poletju polna cvetja, jeseni pa se zlatorumeno bohotijo številni macesni.

Da bi se naužili jesenskih barv organizira Slovensko planinsko društvo Trst v nedeljo, 29. 9., pohod z vzponom m oba omenjena vrhova.

Zapeljali se bomo mimo Kamnika, nato pa z vožnjo nadaljevali v smeri prelaza Črnivec do prelaza Volovljek, kjer bomo parkirali v bližini gostišča Kranjski Rak.

Lažja pot nas bo vodila do vrha Lepenatke. Sledili bomo markacijam a tudi brezpotju, uživali v razgledih, ki sežejo od bližnjega Velikega Rogatca, prek Raduhe in Olševe, do najvišjih vrhov Kamniško Savinjskih Alp in kmalu dosegli prvi vrh, travnati vrh Lepenatke. Z vrha se bomo spustili po razglednem travnatem pobočju na sedlo Kal, kjer je označeno razpotje Sledil bo strm vzpon po pobočju, ki je deloma skalnato, deloma pa travnato, v pomoč nam bo tudi nekaj klinov.

Plezalni del poti tehnično ni pretirano zahteven, vendar ni zavarovan in je zato v mokrem zelo nevaren za zdrs. Nujna je planinska oprema, priporočljiva tudi čelada. Manj trenirani se lahko odločijo sama za lažji vzpon na Lepenatko.

Na izlet se bomo podali z osebnimi avtomobili, na razpolago bo društveni kombi. Odkod ob 6. uri iz Bazovice, pri Kalu. Za informacije in vpis pokličite na tel. Št. 3452420325, odgovarja Mauro.

Skupina Drugače mladi

Po poletnem premoru bo tudi skupina Drugače mladi, ki deluje v sklopu SPDT, obnovila svojo dejavnost Ponovno se bodo srečali četrtek, 3. oktobra, in načrtovati jesenske in zimske izlete in dogodke. Kot običajno se bodo dobiti v društveni postojanki v Boljuncu ob 10. uri.

Čas za praznik kostanja

Iz poletja smo naenkrat skočili v jesen, čas za druženje in obračun dela, pa tudi priložnost za krajše izlete. Pri planinskem društvu v Gorici pripravljamo, v nedeljo, 20. oktobra, druženje ob kostanju, ob tej priložnosti pa tudi krajši pohod in, za ljubitelje gorskega kolesarjenja, vožnjo po Krasu, Srečanje bo tudi tokrat potekalo pri jamarskem domu Kraških krtov na Vrhu od 12. ure do mraka. V dopoldanskem času pa bosta v sklopu pobude potekala še dva športna dogodka.

Za člane Kekčeve druščine pripravljamo krajši pohod in sicer z Debele griže do jamarskega doma. Lahke hoje po označenih stezah bo približno 80 minut. Pred začetkom pohoda bo možen skupinski ogled pred kratkim prenovljenega muzeja. Zbor udeležencev ob 9.30 pred muzejem na Debeli griži (Zona monumentale Motite San Michele) nad Petovljami. Pristop na Debelo grižo je po asfaltni cesti (5 km) iz Petovelj ali Vrha (3 km). Cesto iz smeri Martinščine prenavljajo in je trenutno zaprta zaradi del Vabilo za udeležbo na pohodu je namenjeno kekcem in staršem pa tudi vsem ljubiteljem peš hoje.

Društvo priporoča, da udeleženci pohoda pravočasno uredijo glede povratka na izhodišče Lahko se odtočijo za povratek v obratni smeri poteka pohoda, lahko pa tudi za povratek po asfaltni cesti Vrh-De- bela griža (3/4 ure). V dopoldanskem času bodo člani kolesarske sekcije speljati tudi vožnjo z gorskimi kolesi, ki pa je primerna za bolj vešče in predvsem utrjene ljubitelje te športne dejavnosti.

Ker je druženje v znamenju kostanja, seveda brez tega ne bo šlo, pa tudi brez sladkih palačink ne.

Na ogled Divjega jezera in zanimivosti Idrije

Kekčeva pot se bo v oktobru nadaljevala že v soboto po prazniku kostanja. 26. oktobra bodo namreč najmlajši Člani SPDG obiskati Idrijo, najstarejše rudarsko mesto na Slovenskem. Ogledali si bodo Divje jezero, mestni muzej v gradu in še katero od zanimivosti kraja, ki se ponaša tudi z najstarejšo gledališko stavbo na Slovenskem. Predviden je avtobusni prevoz (odhod iz Gorice ob 8.30, povratek okrog 18. ure) obvezna pa je prijava do 17, oktobra, na društvenem sedežu, ob četrtkih med 19. in 20. uro (tel. 0481/532358). Podrobnejše informacije: Martina (3472730265), Evelin (0038631641648), Sara (3474599668), Mitja (3383559948), Vlado (3317059216).

S kolesom okrog Slovenije

Peš pa tudi na kolesu se daleč pride, glasi nekoliko posodobljena stana modrost Z kolesom (ob dobršni meri vztrajnosti) lahko pripelješ tudi v kraje in skrite kotičke, kamor štirikolesniki ne morejo, saj so ceste preozke, težko prevozne ali pa jih sploh ni In takih krajev je veliko, je prepričan Karlo Bizjak, ki se je na pot okrog Slovenije odpravil na kolesu, potem ko je že v srednji Aziji, Tibetu in Južni Ameriki prevozil na tisoče kilometrov.

V petek, 18. oktobra bo na povabilo SPDG srnje vtise s poti okrog Slovenije prikazal na srečanju v Trgovskem domu. Vstopnine ne bo.
 

Primorski dnevnik, 26.09.2019
Planinski svet

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti