Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Česnu in Stražarju

PZS, 27.09.2019 11.45
Česnu in Stražarju zlati cepin na Poljskem podelil Štremfelj


MountainBlog, 23.09.2019
Consegnati i Piolet d’Or 2019, gli oscar dell’alpinismo


Foto: Szymon Aksienionek

sobota, 28. september 2019, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 707

PZS - Manca Ogrin: ... zlati cepin na Poljskem podelil Andrej Štremfelj

Aleš Česen in Luka Stražar sta 22. septembra 2019 na gorniškem festivalu v Ladeku na Poljskem prejela zlati cepin za alpinistični vzpon na Latok I, ki sta ga opravila skupaj z Britancem Tomom Livingstonom. Najvišje priznanje za alpinistične dosežke v letu 2018 jima je podelil Andrej Štremfelj, letošnji član žirije in lanski prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo.

Že drugič zapored so zlate cepine podelili na gorniškem festivalu v Ladeku na Poljskem, kjer sta bila med nagrajenci tudi slovenska alpinista Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in Luka Stražar (Akademski AO), ki sta avgusta lani z Britancem Tomom Livingstonom preplezala prvenstveno 2400-metrsko smer v severnem ostenju Latoka I v Karakorumu. Trojica se je 9. avgusta 2018 povzpela na 7145 metrov visok vrh ter se tako v zgodovino vpisala z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani, potem ko je Latok I v zadnjih štirih desetletjih ostal neizpolnjen cilj okoli 30 alpinističnih odprav z vsega sveta.

Česen in Stražar sta najvišje priznanje za alpinistične dosežke v lanskem letu prejela iz rok legende slovenskega alpinizma Andreja Štremflja, letos člana mednarodne žirije, ki je izmed 58 izstopajočih vzponov v letu 2018 izbrala tri in jih nagradila z zlatim cepinom za alpinistične dosežke. Štremfelj je lani na tem festivalu kot prvi Slovenec prejel zlati cepin za življenjsko delo in tako postal edini Zemljan s tem prestižnim priznanjem tako za življenjske dosežke kot za vrhunski vzpon.

Podelitev je bila zelo čustvena, saj so se na njej poklonili tudi spominu na preostala letošnja prejemnika zlatega cepina za vrhunski alpinistični vzpon. Posthumno sta bila nagrajena avstrijska alpinista David Lama za solo vzpon na Lunag Ri (6907 m) v Himalaji in Hansjörg Auer za solo vzpon na Lupghar Sar West (7200 m) v Karakorumu.

Letošnji prejemnik zlatega cepina za življenjske dosežke je bil Krzystof Wielicki, veliko ime poljskega in svetovnega alpinizma, znan po svojih zimskih, prvenstvenih in solo vzponih na osemtisočake.
Manca Ogrin 
Fotografije Szymon Aksienionek

Za uvod v slavnosti so Adam Bielecki, Denis Urubko in Jarosław Botor prejeli "Legijo časti" iz rok francoskega veleposlanika na Poljskem Pierra Lévyja kot priznanje za reševanje francoske alpinistke Elisabeth Revol z Nanga Parbata. Četrti član reševalne skupine Piotr Tomala je medaljo prejel že julija.

Posebno nagrado, “Golden Ice-Axe” (poljski zlati cepin) je prejel Poljak Andrzej Bargiel, za smučanje z K2; zanj jo je prevzel Darek Załuskim, ker je Bargiel ta čas pod Everestom ...

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker