Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Triglav so videli s srcem

Gorenjski glas, 23.09.2019 15:37
Triglav so videli s srcem

petek, 27. september 2019, ob 05:29, Urednik G-L, ogledov: 1121

Gorenjski glas - Vilma Stanovnik: Prejšnja sobota bo za vedno ostala v srcu Sabine Dermota, Sandija Novaka in Jožeta Gregorca,

... ki so premagali vse ovire in kljub slepoti s pomočjo gorskih vodnikov in spremljevalcev osvojili Triglav.

Kranj – »Težko opišem prav vse občutke in vso radost, ki sem jo doživel, ko sem stal na vrhu Triglava. Zame je bila to svojevrstna zmaga, saj sem dokazal, da zmorem, da tudi slepi zmoremo, kar si zastavimo. Seveda ne bi šlo brez prijateljev, gorskih vodnikov in spremljevalcev, ki sem jim zelo hvaležen. Zame ta podvig pomeni tudi motivacijo za naprej, « je, ko je bil spet srečno doma, povedal Sandi Novak iz Dupelj.

Sandi Novak je bil eden od treh pohodnikov, ki so kljub slepoti prejšnjo soboto osvojili najvišji slovenski vrh.

»Pohod s slepimi osebami na Triglav je eden izmed naših letošnjih dogodkov, s katerim obeležujemo 120-letnico Planinskega društva Kranj. Tako Sandi Novak kot Sabina Dermota iz Črnuč in Jože Gregorc iz Mač pri Preddvoru so se želeli stati na vrhu Triglava. Sabina Dermota si je to želela tudi zato, ker je bil njen ded navdušen alpinist in ker sta se njena babica in dedek poročila na Kredarici. Poročil ju je Jakob Aljaž. Sandi Novak je dober športnik in je bil na Triglavu, še preden je oslepel, prav tako pa veliko hodi po hribih Jože Gregorc, ki pa si je želel, da bi kdaj stal tudi na naši najvišji gori. Tako smo se odločili, da vsem trem pomagamo pri njihovem res velikem podvigu. Na pomoč so nam priskočili gorski vodniki na čelu z Andrejem in Markom Štremfljem, gorska reševalna služba pa tudi ostali člani Planinskega društva Kranj,« je v imenu organizatorjev povedal Primož Černilec in pojasnil, da so na pot šli prejšnjo soboto, ko so ob 6. uri zjutraj odšli iz Mojstrane in po slabih 12 urah prispeli na vrh Triglava. Nato so se vrnili na Kredarico ter v nedeljo odšli nazaj v dolino.

»Hodili smo počasi in previdno, kljub temu smo na poti imeli nekaj manjših zdrsov z dotiki skal. Do Kredarice smo hodili v navezah slepi in videči, od Kredarice do Triglava pa smo bili v navezi trije. Vseh skupaj nas je sodelovalo 22 in na koncu smo bili vsi res veseli, da smo skupaj stali na vrhu. Slepi so nam in sebi dokazali, da je Triglav moč videti tudi s srcem,« je še povedal Primož Černilec.

Komentiraj (1):

Marjeta Štrukelj, sobota, 28. september 2019, ob 12:01

Iskrene čestitke!

Vodniki so vam kazali pot, vi ste jo pokazali vsem, ki jim telo predstavlja oviro, kako poleteti v srcu, kako prižigati luč življenju in ne zgolj bivanju.

eXTReMe Tracker