Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Z Jezerskega

Žan Karničar: ... v Tržič po grebenu Košute

Napovedan sonček, frej sobota, ... gremo v hribe!
Tokrat malo bliže doma, pa da bo vseeno celodnevna turca. Premamila me je ideja, da bi iz Jezerskega šel na Košuto čez Pečovnik, zaradi logistike pa sem planiral še sestop do Tržiča. Še eno pravilo, ki sem si ga zastavil za tale trail je, da grem res po grebenu Košute in ne po poteh pod vrhovi ...

V soboto štartam ob pol sedmih zjutraj, na uro pa prvič pritisnem pred spominskim obeležjem Luke in Rada v središču Jezerskega. Pot nadaljujem iz vasi proti Stari cerkvi, naprej proti Murnovem pod Virnikovem Grintovcem. Od kar sem bil nazadnje tu na poti, so potegnili nekaj novih vlak, kakšno staro pa tudi zasuli. Zato pot nadaljujem po novi vlaki, ki pa nekam čudno zavije višje pod V. G. in se odločim, da grem s poti in poprečim po živalskih stezicah na spodnjo vlako. Čez pol urce že tečem mimo Učnega centra GRZS in pot nadaljujem na avstrijsko mejo po grebenu Pečovnika, kateri sledim vse do Plešivce.

Tu jutranji hlad že pomine in pozdravi me toplo jutranje sonce. Jaz hladu že dolgo nisem več čutil, po hrbtu in čelu pa je preteklo že precej švica. Kljub temu se občasno ustavim, razgledam in poslušam ... skratka uživam v trenutkih. Edino kar kali ekstazo, so od rose mokri čevlji in štumfi.

Na vrhu Plešivce me opazuje in pozdravlja črn krokar, ki se kar nič ne boji, za korajžo pa od mene dobi kar nekaj sendviča, ki sem ga doma spakiral in se ga kasneje, kot se je izkazalo, nisem več pritaknil. Končno si pobliže ogledam greben Košute. Ocenjujem, kje bo greben najtežje prečiti, saj sem od zadnjega podobnega podviga že precej pozabil. Po kratkem postanku se spustim na Dolgo njivo in nadaljujem proti sedlu Potok in naprej na Orlovo sedlo, od tu pa proti prvemu današnjemu dvatisočaku, Tolsti Košuti. Tu tudi srečam prve planince.

No zdaj pa akcija! Pot nadaljujem po grebenu. Ravno pred začetkom tehnično težavnega dela srečam še enega, od mene precej bolje opremljenega hribovca, ki pa preči greben iz kontra strani. Izmenjava par besed in že nadaljujem proti Košutnikovem Turnu. Kot omenjeno tu prečim najtežji del, ki je mestoma ocenjen z II. stopnjo. Lepa popestritev. Na Turnu srečam precej avstrijcev, po izgledu sodeč feratarjev. Od tu naprej planincev kar mrgoli. Vse skupaj se ponovno umiri malo pred sedlom nad planino Pungrat - najnižjem delu grebena. Od tu me čaka vzpon na Kladivo.

Na tej točki imam za sabo že dobrih 22 kilometrov in se bolj ali manj obešam na palice ali zajlo, vse skupaj pa vedno bolj pogosto prekinjajo kratki postanki globokih vdihov. Na Kladivu se ustavim za nekaj več, kot samo požirek soka in grižljaj čokolade. Med sestopom ponovno začnem srečevati vse več ljudi, ki pa so, skoraj brez izjeme, sami rojaki. Ko pustim za sabo goro Kofco, sploh ni več dvoma v mojo hipotezo: pred Pungratom, Košuto oblegajo pretežno Avstrijci, za njim pa Slovenci. S tem "odkritjem", ki seveda, ni čisto nič novega, pot nadaljujem še do zadnjega dvatisočaka - Velikega vrha, kjer pa se ne ustavim prav za dolgo, saj je za moj okus planincev preveč.

Proti Kofcam se norija samo še veča. Znotraj ograde planinske koče komajda najdeš kotiček za parkiranje svoje riti. Seveda me naval na štruklje in ostale dobrote ne preseneča, si je koča letos pošteno izborila naslov najboljše koče pri nas. Čestitam!
Ko se napojim, sledi še štrapac v dolino. Uberem jo čez Kal in naprej do Tržiča.

Trail zaključim s pritiskom na uro pri tržiškem zmaju, kjer me že čaka Teja s prevozom. Na koncu sem nanizal dobrih 36 kilometrov in dobrih 2700 višincev v osmih urah. Ni slabo!
Dan sva s Tejo zaključila v družbi kolegov na pikniku, lepo vreme pa sva izkoristila tudi naslednji dan z vzponom na Rodico in obiskom Kravjega bala.

ZanKarnicar.wordpress.com, 22.09.2019
Z Jezerskega v Tržič čez greben Košute- 14. 9. 2019

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti