Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

14 Slovencev

PZS, 24.09.2019 16.40
14 Slovencev z Janjo in Mio na čelu v boj za kranjska odličja

Strokovni štab reprezentance Urh Čehovin, Luka Fonda in Gorazd Hren ter vodja tekme SP Kranj Tomo Česen (foto Manca Ogrin)

četrtek, 26. september 2019, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 563

... z Janjo in Mio na čelu v boj za kranjska odličja

Svetovni pokal v športnem plezanju, ki ga Planinska zveza Slovenije organizira pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje, bo že 24. leto zapored pripeljal v Kranj športnoplezalno smetano z vsega sveta. "Prijavljenih je 132 tekmovalcev iz 26 držav, največ do zdaj. Na štartni listi je 58 deklet in 74 fantov. Zaradi rekordne udeležbe smo morali prilagoditi urnik, tako da bodo v soboto, 28. septembra, na sporedu kvalifikacije, v tem času pa tudi plezanje in animacija za otroke.

Polfinale je prestavljen na nedeljo ob 8. uri, medtem ko bo finale, ki ga bo prenašala TV Slovenija, v nedeljo ob 17.15, pred njim pa projekcija filma GreGor in akrobatski spektakel," je povedal vodja tekme SP Kranj Tomo Česen in dodal: "Kljub spremenjenemu urniku računam na močno podporo gledalcev, da bo vzdušje pravo, kot vedno. Slovenska reprezentanca tudi letos dosega izjemne rezultate in morda nas na domači tekmi preseneti še z kakšnim mejnikom, saj na primer treh Slovenk doma še nismo imeli na stopničkah."

"Za nami je večji del sezone, ki jo že do zdaj lahko ocenim več kot uspešno, a še zdaleč ni vsega konec. Pred nami je še nekaj pomembnih tekem, najprej domači Kranj, nato evropsko prvenstvo v težavnosti, sledita še zadnji tekmi svetovnega pokala, sezono pa bomo končali 1. decembra v Toulousu z lovljenjem enih od zadnjih olimpijskih vozovnic.
Cilj za Kranj je, da sledimo evforiji slovenskega športa, v nogometu, odbojki, kolesarstvu in še marsičem, da damo vse od sebe, poskusimo napolniti dvorano in pripraviti domači spektakel, slediti rezultatom, ki smo jih nizali do zdaj, in upati na dobre nastope tudi manj izkušenih v našem taboru
," napoveduje selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, ki je za domačo tekmo izbral 15-člansko posadko, a se je Vita Lukan žal poškodovala. V Kranju bo tako nastopilo sedem deklet in sedem fantov - v ženski konkurenci svetovna prvakinja v težavnosti Janja Garnbret in podprvakinja Mia Krampl, Lučka Rakovec, Mina Markovič, Tjaša Kalan, Lana Skušek in debitantka Lucija Tarkuš, med fanti pa Jernej Kruder, Anže Peharc, Martin Bergant, Luka Potočar, Milan Preskar, Žiga Zajc in debitant Andrej Polak. Ne bo pa najvišje uvrščenega Slovenca med moškimi Domna Škofica, ki se je odločil predčasno skleniti letošnjo sezono.

"V prvi polovici svetovnega pokala v težavnosti smo videli odlično pripravljenost deklet in tudi fantje so se tudi dobro odrezali, s svetovnega prvenstva pa smo se vrnili z zlato Janjo in srebrno Mio, kar je nov mejnik za slovensko plezanje, saj smo prvič v zgodovini na svetovnem prvenstvu pobrali prvi dve mesti v težavnosti," je izpostavil trener Luka Fonda in dodal: "Pred tekmo v Kranju smo imeli prejšnji teden še en skupni trening, tako da optimistično pričakujem domačo tekmo. Vedeti je treba, da je letošnja sezona izredno dolga in naporna, vseeno pa mislim da smo dobro pripravljeni."

Slovenska športnoplezalna vrsta z odličnimi dosežki, strastno predanostjo in trudom potrjuje kakovostno, načrtno in vztrajno delo reprezentanc, trenerjev in plezalcev. Trener Urh Čehovin je orisal, kaj botruje izjemnim ekipnim predstavam slovenskih deklet: "Veliko reprezentanc, večjih od nas, bi bilo zelo zadovoljnih z uspehom Mie Krampl, svetovne prvakinje, kaj šele z uspehi Janje Garnbret, ki se je na enem svetovnem prvenstvu okitila s tremi naslovi. Tekmovalke so zelo motivirane, saj se lahko neposredno primerjajo med seboj, večkrat kot v ostalih reprezentancah. Nekatere tudi trenirajo skupaj. Glede na trenutno raven ekipe lahko bolje od ostalih ugotovijo, v čem so dobre, kje so v tistem trenutku in kje je še mesto za napredek. Seveda se takšni pogoji niso ustvarili sami po sebi, delovati mora celotna veriga."

Oznake: PLE, tekTEŽ
eXTReMe Tracker