Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Letos po novi Juliana Trail

Sobotni pohod na Skutnik je spadal med bolj zahtevne.  Foto: Janko HumarPrimorske novice - Neva Blazetič: Letošnji 11. Festival pohodništva, s katerim promovirajo ponudbo urejenih pohodniških poti po dolini in više v hribovje, ponuja novost.

Domačinom, turističnim ponudnikom in gostom bodo približali posoški del nove poti Juliana, ki se z razgledom iz dolin v gore vije okoli Julijskih Alp. V Posočje vstopi prek Podbrda in se poslovi na Predelu.

Sobotni pohod na Skutnik je spadal med bolj zahtevne.  Foto: Janko HumarPOSOČJE ► Dolinska pot okoli Julijskih Alp Juliana je dolga skoraj 300 kilometrov, razdeljena je na 16 etap, ki se vijejo skozi deset gorenjskih in posoških občin. Primerna je tako rekoč za vse. Gre za skupni projekt Združenja Julijske Alpe. Uradno odprtje z izdajo vodnika se obeta oktobra. “S festivalom pohodništva promoviramo osem etap v Posočju, med katerimi sta dve mejni, z Gorenjsko in z Italijo,” pojasnjuje direktor zavoda Dolina Soče Janko Humar.

Minuli petek so se v okviru Festivala pohodništva odpravili po Juliani od Podbrda do Hudajužne, ta petek bodo šli ob Soči iz Tolmina do Kobarida, 5. oktobra pa po levem bregu Soče iz Kobarida proti slapu Boka. Pot se na nekaterih odsekih prekriva z Alpe Adria Trail.

Festival so uvedli v petek s filmom The Dawn Wall, ki je gledalce očaral s prikazom večtedenskega bivanja plezalcev Josha Lowella in Petra Mortimera v 900-metrski steni v dolini Yosemite. Ta petek se v bovškem kulturnem domu obeta predavanje Žige Humarja Nova Zelandija skozi oči soteskarja, v Zeleni hiši v Kobaridu bodo isti dan odprli razstavo Fotografska odmikanja avtorja Danila Lesjaka, ki bo na ogled do 18. oktobra. Tik pred zaključkom festivala bo 4. oktobra v tolminski knjižnici predaval letošnji dobitnik Zlatega cepina Aleš Česen.

Več kot polovica je pohodnikov

Kot pravi Humar, več kot polovica obiskovalcev Posočja poleg ostalih aktivnosti hodi po urejenih poteh in obiskuje znamenitosti. “Pohodništvo promoviramo vse leto, festival je zgolj dodatna priložnost in pika na i. Množičnost festivalskih obiskovalcev ni glavni cilj, ker manjšim vodenim skupinam lahko ponudimo pristnejše doživetje. Menim pa, da ponudniki festivala še niso povsem ponotranjili, lahko bi ga v svojih ponudbah bolj promovirali in si s tem zagotovili dodatne nočitve v jesenskem času,” ocenjuje.

Pohodi za vsakogar

Kot pravi organizator David Štulc Zornik iz zavoda Dolina Soče, so spletno stran turističnega zavoda obogatili z natančnimi opisi, GPS koordinatami in zemljevidi različnih pohodniških in kolesarskih poti. Festival ponuja 21 pohodov in vzponov, kar pomeni, da vsak lahko najde pravega zase oziroma za svojo pripravljenost. Pri vodenju poleg zavoda Dolina Soče sodelujejo še turistična in planinska društva, s pomočjo Posoškega razvojnega centra ponujajo brezplačne prevoze na izhodišča. Danes se bodo odpravili po Huljevi poti, 28. septembra se obeta 25. tradicionalni pohod Breginj - Muzec - Breški Jalovec - Brezje. Naslednji dan vabijo na vzpon na Brinico v Italiji. Pohodniki se lahko prijavijo tudi za obisk staroverskega svetišča Babje jame, na pohod po tematski poti Na svoji zemlji in po Buških poteh ...

Primorske novice, 24.09.2019 14:21
Letos po novi poti Juliana Trail

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti