Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Na Žavcarjevem vrhu

imageVEČER, Slovenija, Kozjak - Barbara Bradač: Koča na Žavcarjevem vrhu spet odprla vrata. Pohodnikov ni manjkalo

Po dveh mesecih je ta konec tedna stara brunarica s turkizno zelenimi naoknicami ponovno odprla vrata.

imageKoča tik ob robu travnika malo pod vrhom gozdnatega Žavcarjevega vrha na višini 867 metrov je dejansko simbol Kozjaka, kot je Mariborska koča prepoznavni del Mariborskega Pohorja. Je priljubljena točka planincev, ki si želijo pristnega stika z neokrnjeno naravo in to, da je bila čez poletje, zaprta, je marsikaterega planinca odvrnilo od poti na Kozjak. Do danes.

Danes je stara bruna z turkizno zelenimi polkni ponovno odprla vrata in sprejela nemalo planincev, ki so sončno toplo jesensko soboto izkoristili za pohod. Dosedanja oskrbnica koče Hermina Grace je zaradi zasebnih okoliščin to dejavnost po mnogih letih opustila, lastnik koče, Planinsko društvo Maribor Matica je čez poletje iskal zagnanega najemnika in tega človeka našlo v Andreju Krštincu, Novomeščanu.

Polne roke dela je danes imel (tudi intervju je opravil kar med brisanjem in pospravljanjem kozarcev in točenje kozarcev s pivom) in takšni dnevi ga čakajo še naprej. Čez teden v Pivarni, trgovini s kraft pivi, ki jo vodi v Mariboru, čez vikend na Žavcarju. Koča bo odprta v soboto in nedeljo.
"Pred to veliko odločitvijo, da najamem planinsko kočo sem se posvetoval z veliko ljudmi in ko sem videl, koliko prijateljev mi je pripravljenih pomagati, sem se odločil, da grem v to izkušnjo, ampak ne sam, skupaj z ekipo, skupaj z mojo Špelo (Debeljak op.a.) iz planin," pravi Krštinc. S pravimi prijatelji je lažje, kot to velja vedno in povsod. Ne skrbi ga, da se pri vodenju planinske koče ne bi znašel.

"Kot povsod je tudi pri tem pomemben odnos do sočloveka in odprtost. Obljubim in si bom prizadeval, da bo to koča prijazna do vseh ljudi. Moja želja za prihodnje leto je, da lahko pride sem družina z otroki in tukaj preživi lep dan. Poskrbeli bomo, da bodo siti tako, da jim ponudimo dobro, kakovostno in domačo hrano in da imajo na Žavcarjevem vrhu eno možnost za aktivno preživljanje prostega časa. Želim vzpostaviti igrala za otroke, plezalno steno in tudi razgled, ki ga sedaj ovirajo drevesa odpreti, kar ne mislim v smislu povzročanje škode naravi, ampak da uporabimo vso že obstoječo tehnologijo, da to omogočimo," je poln idej za prihodnje Krštinc, ki obljublja, da v njegovi koči ni in ne bo jote iz konzerve, ampak steber ponudbe ostaja klasična tradicionalna štajerska in slovenska kuhinja, kar sicer ne pomeni, da ne bo jedilnik tudi presenečal.

"Zakaj ne bi ponujali burgerjev? Koča na Snežniku ponuja pice. Nekateri se nad tem zgražajo, da to ni naša hrana, ampak saj tudi golaž ni izvorno naša hrana. Vsekakor pa bodo čimveč vpeti lokalni pridelovalci. Sodelujemo z Zadrugo Dobrina, jabolčni sok od Trstenjaka, bezgov sirup Kmetija Frangež, vino imamo od Jarca iz Gaja, Protnerja iz Malečnika, pa iz Jakobskega dola, pivo pa od različnih domačih proizvajalcev," strese iz rokava. Hermina Grace, sicer prva soseda, je za današnji, otvoritveni dan, splekla odlične domače hlebce kruha in novemu najemniku zjutraj zaželela srečo na tej poslovni poti. In ja, v ponudbi imajo tudi piva največje pivovarne v Sloveniji, kar so v prvem dnevu planinci hitro opazili in si pri tem oddahnili.

"Redno hodimo na Kozjak, a ko je bila koča zaprta smo zavili kam drugam. Koča je nepogrešljiv del Kozjaka. Raje pridemo sem kot na Pohorje, ker je tukaj bolj pristno in domače, imaš občutek, da si res v naravi," je povedal Grega iz Maribora, njegova Barbara pa je dodala: "V primeru slabega vremena se lahko umakneš v kočo in otročka lahko brez težav previješ." Družbo jima je namreč delal dobro leto star sinček.

Lucija sicer na Žavcarja gre tudi, če je koča zaprta, a je prijetneje, če po naporni hoji lahko še kaj poješ. "Planinska pot je idealna. To je pot brez avtomobilov, pot v miru, ki poteka po gozdu in na odprtem, po soncu in senci. Odlično je." Soplaninka pa se na Žavcarja ne odpravi, če ima koča zaprta vrata.

V soboto je kočo na Žavcarjevem vrhu obiskala tudi ekipa PD Maribor Matica. "Šele, ko je bila koča zaprta, smo videli, koliko ta koča Mariborčanom pomeni. Veliko ljudi nas je klicalo, kdaj se odpre in kaj čakamo. Bile so težnje, da bi se koča prodala, ampak to bi za lokalno prebivalstvo in planince bil strel v koleno. Ta koča je bolj pomembna, kot si mi mislimo, in to nas je prav presenetilo," je povedal Ivan Kosi, podpredsednik PD Maribor Matica, ki ima v lasti tudi Mariborsko kočo na Mariborskem Pohorju.

Koča na Žavcarjevem vrhu je edina koča na Kozjaku, naslednja, na Košenjaku, je oddaljena dva dni hoje. "Planinstva brez koč ni. Tako kot ga ni brez markiranih poti. Četudi je gospodarjenje s kočami zahtevno in težko, ampak mora biti," je še dodal Kosi. Na finančno problematiko se je navezal Jure Fišer, predsednik tega društva, da za vzdrževanje koč ne prejmejo niti centa posebnega namenskega denarja, ampak vse počnejo zgolj z vplačanimi članarinami. "V Sloveniji se veliko planinskih koč prodaja, ker društva nimajo finančne podpore za njihovo vzdrževanje. Planinske zveze namenjajo sredstva le za koče v visokogorju," je dodal Franci Vračko, dolgoletni gospodar te planinske koče. Vsem je jasno, da bodo ljudje hodili v hribe, dokler bodo označene poti in bodo koče imele odprta vrata; ko eden od teh dejavnikov manjka, ni planincev.

"Mislimo, da je naša izbira najemnika res prava stvar. Andrej je uspel ohraniti vez iz preteklosti in jo nadgraditi z nečim novim, predvsem, pa s povezavo vseh lokalnih dobaviteljev hrane in pijače in napovedanimi aktivnostmi, da se mlajše generacije motivira s hojo v hribe," je dodal predsednik Fišer. PD Maribor Matica je eno številčnejših planinskih društev v Sloveniji in šteje preko 600 članov, saj veliko aktivnosti namenjajo motiviranju mladih. "Bilo bi dobro, da bi na osnovi te koče nadaljevali z izgradnjo poti skozi Kozjak. Planinska pot ni zahtevna, je pot v naravo, ki ti olajša dušo in daje novih moči. Pohorje poznamo, Kozjak je pa nepoznan biser. Če govorimo o Sloveniji in o zeleni deželi, je Kozjak neokrnjen košček narave, a je zaradi neurejene infrastrukture in premalo promocije spregledan," je, preden se je odpravil na dveurno hojo do Bresternice, povedal Aleš Arih, dolgoletni predsednik PD Maribor Matica.

Tekst in Foto:
Barbara Bradač

 

Vecer.si 21.09.2019 ob 14:01
Na Žavcarjevem vrhu ponovno živahno

"Šele, ko je bila koča zaprta, smo videli, koliko ta koča Mariborčanom pomeni"

"Kozjak neokrnjen košček narave, a je zaradi neurejene infrastrukture in premalo promocije spregledan."

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti