Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

26. gorski tek

Olga Zgaga: ... Ivana Anderleta na Črno prst

26. gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst, tradicionalno umeščen v prvo septembrsko soboto, je pozdravilo turobno jutro. Sledi dežnih kapelj so bile še vidne vsepovsod, z neba so grozile nove.

Temperatura za tekaško preizkušnjo na 6,3 km dolgi progi z višinsko razliko 1320 m pa je bila ugodna. Z vrha Črne prsti so poročali, da se je ogrelo na 8 stopinj. Organizator je opozarjal le na razmočeno progo. Ob tem so mnogi pomislili, da bo rekord iz leta 2006 (00:47:46) težko preseči.

A 109 tekačev (92 moških in 17 žensk), zbranih na startu v Podbrdu, je vedelo, da jih na cilju pričakuje zakurjen planinski dom, kjer se bodo lahko oddahnili in se okrepčali s tradicionalno sadno kupo s smetano. Malo jih je zaskrbelo le obvestilo, da je iztiril voziček tovorne žičnice in dostava garderobe na vrh ni mogoča.

Pred vasjo Trtnik je letos spet raztegnila harmoniko 91-letna domačinka Francka Drole, na Kalarskem Brdu pa so tekačem ob založeni okrepčevalnici dajali zagon še navijaški vzkliki najmlajših.

Ob prihodu v cilj se je zmagovalni čas izpisal Simonu Aliču (ŠD nanos Podnanos) in sicer 00:53:27.7. Za njim je prestopil ciljno črto Stanko Janžekovič (AD Železniki), kazalci so obstali pri rezultatu 00:56:42.0. Trojico je zaokrožil Dušan Globočnik (KGT Papež Kamnik), njegov čas 00:59:19.3 Štirje tekači so pot, ki po Planinskem vodniku zahteva od planincev 3.30 ure planinske hoje, premagali prej kot v eni uri.

Prva tekačica na cilju je bila Tina Klinar (KGT Papež Kamnik). Strmino je obvladala v času 01:06:48.7. Druga ženska na cilju je bila najmlajša tekačica Varineja Drašler (TK Šmarnogorska naveza), urini kazalci so se ustavili na 01:08:27.5. Mihaela Tušar (ŠD Nanos Podnanos) pa je bila tretja (01:10:09.4.)

Organizatorji, PD Podbrdo, GRS - Postaja Tolmin in Občina Tolmin so si oddahnili, da so vsi udeleženci tekaško preizkušnjo srečno premagali in dosegli cilj v okviru predpisanega časa. V planinskem domu Zorka Jelinčiča so se znašli tudi glede garderobe in tekačem ponudili vse razpoložljive rjuhe za enkratno uporabo.

Zaključna prireditev z razglasitvijo rezultatov je bila v gasilskem domu v Podbrdu. Prvi trije v absolutni moški in v absolutni ženski konkurenci ter v kategoriji »Gorski reševalci« so se veselili pokalov. Najboljši v kategorijah so nesli domov medalje. Nagradili so tudi najmlajša (Denisa Štenklerja, 1996 in Varinejo Drašler, 1995) in najstarejša (Milojko Čufer, 1954 in Milana Kogoja, 1943) udeleženca.

Pohvalno je, da se je teka udeležilo kar 19 tekačev iz območja delovanja Planinskega društva Podbrdo. Med 16 moškimi je bil najhitrejši Marko Abram, med 3 ženskami pa Vida Drole (PD Podbrdo).

Tek Ivana Anderleta na Črno prst je tudi sestavni del pokala Primorskih gorskih tekov. Tekači vedno znova zatrjujejo, da je prav ta tek najlepši med njimi.
Prireditev je bila hkrati tudi zaključna za akcijo Pušeljc gorskih tekov, ki ga sestavljajo štiri preizkušnje: tek Kopačnica-Blegoš-Kopačnica, Ratitovec, Gorski maraton štirih občin (GM4O) in tek na Črno prst. Letos ima vse štiri v nogah 44 tekačev. Vsi so prejeli spominske majice.
Na koncu so se tekači – izžrebanci razveselili še nagrad sponzorjev.
26. gorski tek na Črno prst je letos prepletlo spominjanje na prevzem koče na Črni prsti pred 60 leti. V izredno slabem stanju jo je Planinska zveza Slovenije predala društvu v upravljanje 4. oktobra 1959. Dogodku bodo namenili osrednjo misel tudi na letošnjem srečanju planincev pred planinskim domom na Črni prsti 21. septembra 2019 ob 11. uri.

 

 

France Malešič nam je sporočil:
Že 5. junija 1921 je Jeseniški odsek orlov priredil dve tekmi v vztrajni hoji,
prvo: Jesenice–Stol–Golica–Planina,
drugo pa: Dovje–Jesenice–Planina.
Zbrani in preverjeni podatki so bili že objavljeni ob lanskoletnem posvetovanju ob 240-letnici prvega pristopa na Triglav.
[Glej zbornik Triglav 240, Ljubljana, Založba ZRC, 2018; stran 301, France Malešič: Kdor išče, ta najde: Imena, izrazi, dejanja in dogajanja; stran 313, 11 Prva tekma v vztrajni hoji 1921 – budalost in gorostasnost.]


PD Podbrdo,  ...09.2019
26. gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst


Najboljši - absolutno


Najboljši  v kategoriji - domačini


Pušeljc gorskih tekov 2019

Foto: Cveto Zgaga

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti