Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

50 x Eiger

Švicarski alpinist Roger Schäli je opravil svoj 50. vzpon v ostenjih Eigerja v Bernskih Alpah v Švici.

Gorski vodnik je začel plezati svojo domačo goro star 18 let, ko se je na Eiger povzpel po grebenu Mittellegi. Leto pozneje se je že podal v severno steno in z Markusom Iffom ponovil Lauperjevo smer (prva sta jo lleta 1932 preplezala Hans Lauper in Alfred Zücher).

V naslednjih letih si je izbiral vse težje smeri, vključno z Magic Mushroom (2007 z ChristophomHainzom). Prvi prosti vzpon John Harlin Direttissime leta 2010 in še prvi prosti vzpon po Piola - Ghilini Direttissimi z Jasperjem leta 2013; prvi vzpon in prvi prosti vzpon Odiseje z Jasperjem in Simonom Gietlom leta 2015 in nato, leta 2017, dolgo pričakovano prvo ponovitev z Gietlom in Thomasom Huberjem Metanoie, mojstrovine Jeffa Loweja. Prvi enodnevni prosti vzpon po La vida es silbarsega letošnjega avgusta pa je bilo 50. Se pa je naslednji dan združil z Lucienom Caviezelom, da sta ponovila Löcherspiel, šele potem se je podal nazaj v dolino.

Se pa Schaeli ne vzpenja le na Eiger. Obiskal je Patagonijo in splezal na Cerro Torre, Torre Egger in Cerro Standhardt ...

PlanetMountain, 04.09.2019
Roger Schaeli climbs the Eiger 50 times

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti