Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

50 x Eiger

PlanetMountain, 04.09.2019
Roger Schaeli climbs the Eiger 50 times

nedelja, 15. september 2019, ob 05:28, Uredništvo G-L, ogledov: 721

Švicarski alpinist Roger Schäli je opravil svoj 50. vzpon v ostenjih Eigerja v Bernskih Alpah v Švici.

Gorski vodnik je začel plezati svojo domačo goro star 18 let, ko se je na Eiger povzpel po grebenu Mittellegi. Leto pozneje se je že podal v severno steno in z Markusom Iffom ponovil Lauperjevo smer (prva sta jo lleta 1932 preplezala Hans Lauper in Alfred Zücher).

V naslednjih letih si je izbiral vse težje smeri, vključno z Magic Mushroom (2007 z ChristophomHainzom). Prvi prosti vzpon John Harlin Direttissime leta 2010 in še prvi prosti vzpon po Piola - Ghilini Direttissimi z Jasperjem leta 2013; prvi vzpon in prvi prosti vzpon Odiseje z Jasperjem in Simonom Gietlom leta 2015 in nato, leta 2017, dolgo pričakovano prvo ponovitev z Gietlom in Thomasom Huberjem Metanoie, mojstrovine Jeffa Loweja. Prvi enodnevni prosti vzpon po La vida es silbarsega letošnjega avgusta pa je bilo 50. Se pa je naslednji dan združil z Lucienom Caviezelom, da sta ponovila Löcherspiel, šele potem se je podal nazaj v dolino.

Se pa Schaeli ne vzpenja le na Eiger. Obiskal je Patagonijo in splezal na Cerro Torre, Torre Egger in Cerro Standhardt ...

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker