Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 07.09.19

Primorski dnevnik: Debeli vrh - Spominski pohod - Izlet na Krk

Debeli vrh, mogočna gora nad fužinskimi planinami

V nedeljo, na prvi dan meteorološke jeseni, se je osem planincev SPDT iz še meglene Stare Fužine po gozdni cesti zapeljalo do planine Blato, kjer jih je na parkirišču že pričakalo sonce. Zagrizli so v strmino in po dobri uri hoje po rosni stezi skozi gozd se jim je pred očmi odprl pogled na travnato kotanjo planine V Lazu, nad katero se dviguje mogočni "kralj fužinskih planin". Žal je bila sicer še delujoča planina opustela, dan prej so krave gnali nazaj v dolino.

Prijetnemu počitku je sledil strm vzpon po markirani poti na Lazovški preval (1966 m) med Debelim vrhom in Ogradi, od koder se proti vzhodu odcepi neoznačena, a z možiclji posejana steza proti cilju SPDT-jevcev. Žal se je vreme toliko poslabšalo, da so si morali nadeli pelerine, vendar so polni optimizma nadaljevali vzpon ob kamniti grapi na zaobljeni greben, porasel z bujno travno preprogo in prepikan z "debelimi"planikami. Pred sabo so videli Triglav s sosednjimi vrhovi na severu, globoko pod sabo pa s soncem obsijano planino V lazu in spodnje bohinjske gore na jugu. Krasen, tudi če siv razgled! Na predvrhu Debelega vrha (ok. 2300 m) je začela planince bičati sodra. Prej oddaljeno grmenje se je nevarno približevalo in jih spodbudilo, da so se odpovedali pravemu vrhu, sto metrov višjemu, na katerega vodi izpostavljen greben, in začeli previdno sestopati.

V Lazu so krenili proti Planini pri Jezeru. Postanek v prijetni koči, da se je ploha umirila, spust do kombija in vožnja do značilne bohinjske gostilne, kjer so si "privezali dušo" z domačimi dobrotami. Osemurna tura na fužinskega debeluha po zahtevnem brezpotju je bila za tržaške planince prav posebno doživetje.

Spominski pohod bazoviških junakov

Amatersko športno društvo SLOGA v sodelovanju s SPDT in SK Devin vabi v nedeljo, 8. septembra 2019, na 39. tradicionalni Spominski pohod bazoviških junakov. Zbirališče ob 9.30 pri Kalu v Bazovici. Kot običajno ob 10. se začne odhod proti Jezeru ter ob robu doline Glinščice do vasi Draga, nato se vzpne preko Peska in Gročane do koče na Jermancu.

V primeru slabega vremena bodo organizatorji iz varnostnih razlogov primerno spremenili in prilagodili traso pohoda. Slednji se bo vsekakor zaključil na kraju ustrelitve bazoviških junakov ob začetku osrednje proslave. Vabljene tudi mlade družine z otroki. Najmlajše bodo vodili mladinski vodniki SPDT.

Izlet na Krk

Lanski pohod po raznoliki naravi otoka Krka med Baško in Velo Luko je tržaške planince še posebno navdušil. Spet so si zaželeli užitkov ob pogledih na slikovite obale z neštetimi zalivi, plažami in čudovitim prelivanjem barv. In SPDT jih vabi v nedeljo, 15. septembra 2019, na pohod po tistih predelih otoka, ki jih še niso prehodili.

Pohodniki se bodo z avtobusom pripeljali do Stare Baške. Izlet je primeren za vse. Vsi skupaj se bodo povzpeli na greben (Vratudih), kjer se bo skupina razdelila: bolj treniram bodo nadaljevali pot po grebenu do mrgarjev Ljubimer, se povzpela na Bag in se spustila nad obalo proti Baški (skupno približno 3 ure hoje), manj trenirana skupina pa se bo iz grebena (Vratudih) spustila v Baško (skupno približno 2 uri hoje). Tisti, ki bi jim bil vzpon prenaporen, pa se lahko sprehodijo po Stari Baški. V primeru močne burje ali dežja pa bomo izbirali prikladnejše poti.

Odhod avtobusa ob 6.30 uri iz Trsta, Trg Oberdan. Vpisovanje do vključno ponedeljka, 9. septembra, oziroma do zasedbe razpoložljivih nest. Nujna planinska oprema, pohodniške palice pa tudi kopalke; potreben je tudi za prehod državne meje veljaven dokument. Za vpis, oziroma za morebitne informacije pokličite na tel. št 040413025 (Marinka) ali na št. 3477937748 (Mirna).

Primorski dnevnik, 05.09.2019
Planinski svet

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti