Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Špik Hude police

Južno pod nami se razprostirajo široke planine, nad njimi pa se na drugi strani doline Reklanica (Canale di Raccolana) dviga greben Kanina. Proti vzhodu se razteza greben tja do Viša in njegove skupine razglednih gora, vzhodno je opaziti visoke vrhove Julijskih Alp ...Janez Pikon: Na planini Pecol si ogledujemo široko goro, ki severno in visoko izstopa, zatem se polni pričakovanja tja povzpnemo.

Špik Hude police

Montaž in vzhodna veriga gora z dvanajstimi vrhovi sodi med najbolj mogočne gore v Julijskih Alpah. Špik Hude police je najlažje dostopni vrh v verigi gora, bolj spoštovana sosednja vrhova sta neplezalcem komaj dostopna. S polno mero pričakovanj stojimo na planini Pecol (1554 m) pred dolgim gorskim grebenom, ki se razteza severno nad planino, greben z dvema popolnoma različnima podobama. Južno segajo cvetoči pašniki pod ostenja obsežne planine, pravo nasprotje so navpične razdrapane stene in robovi, z divjimi grapami, žlebovi ter velikanskimi melišči na severni strani grebena. Pogled na veličastno skalno divjino, ki vsakomur ostane v trajnem spominu. Vzpon na Špik Hude police (2420 m, Cima di Terrarossa) omogoča to doživetje vsakemu planincu, kajti na vrh se vzpnemo po udobni vojaški poti in je dosegljiv visokogorski cilj in razglednik skoraj vsakemu pohodniku.

Montaž in vzhodna veriga gora z dvanajstimi vrhovi sodi med najbolj mogočne gore v Julijskih Alpah ...Špik Hude police je najlažje dostopni vrh v verigi gora, bolj spoštovana sosednja vrhova sta neplezalcem komaj dostopna ...S polno mero pričakovanj stojimo na planini Pecol (1554 m) pred dolgim gorskim grebenom, ki se razteza severno nad planino, greben z dvema popolnoma različnima podobama ...Južno segajo cvetoči pašniki pod ostenja obsežne planine, pravo nasprotje so navpične razdrapane stene in robovi, z divjimi grapami, žlebovi ter velikanskimi melišči na severni strani grebena ...Vzpon na Špik Hude police (2420 m, Cima di Terrarossa) omogoča to doživetje vsakemu planincu, kajti na vrh se vzpnemo po udobni vojaški poti in je dosegljiv visokogorski cilj in razglednik skoraj vsakemu pohodniku. Pogled na veličastno skalno divjino, ki vsakomur ostane v trajnem spominu ...

S parkirišča na planini Pecol pridemo po udobni poti do koče Brazza (1660 m), višje že opazimo široki hrbet Špika nad Tratico (2392 m, Cima Gambon), ki se spušča proti planini s skalnimi in travnatimi policami. Po tem pobočju, s katerega je čudovit razgled proti Kaninu (2587 m), vodi udobna steza. Pot je speljana zelo spretno in vodi med skalnimi policami po cvetja polnih travnih vesinah. Višje pod vršno steno gore dosežemo razpotje, kjer označena tabla s smerjo »Terrarossa« vodi na izbrani in razgledni visokogorski cilj. Krenemo torej v smeri oznake do manjše škrbine, odkoder je prvič mogoč pogled na ogromno severno ostenje gorskega masiva z vrhovi Velikega Nabojsa (2313 m), Viša (2666 m) in zahodnih vrhov v smeri pogleda.

S parkirišča na planini Pecol pridemo po udobni poti do koče Brazza (1660 m), višje že opazimo široki hrbet Špika nad Tratico (2392 m, Cima Gambon), ki se spušča proti planini s skalnimi in travnatimi policami ...Po tem pobočju, s katerega je čudovit razgled proti Kaninu (2587 m), vodi udobna steza. Pot je speljana zelo spretno in vodi med skalnimi policami po cvetja polnih travnih vesinah ...Višje pod vršno steno gore dosežemo razpotje, kjer označena tabla s smerjo »Terrarossa« vodi na izbrani in razgledni visokogorski cilj ...Krenemo torej v smeri oznake do manjše škrbine, odkoder je prvič mogoč pogled na ogromno severno ostenje gorskega masiva z vrhovi Velikega Nabojsa (2313 m), Viša (2666 m) in zahodnih vrhov v smeri pogleda. Bolj kot posamični vzponi je privlačno prečenje celotne verige, ki je po zaslugi odličnih poti dostopno vsakemu izurjenemu planincu ...S škrbine preči steza do zahodnega roba širokega hrbta Špika nad Tratico (Cima Gambon), kjer pada stena s slikovitimi stolpi k Škrbini nad Cijanarico (Forca del Palone) ...

S škrbine preči steza do zahodnega roba širokega hrbta Špika nad Tratico (Cima Gambon), kjer pada stena s slikovitimi stolpi k Škrbini nad Cijanarico (Forca del Palone). Bolj kot posamični vzponi je privlačno prečenje celotne verige, ki je po zaslugi odličnih poti dostopno vsakemu izurjenemu planincu.

Špik Hude police je pravzaprav samo najvišja vzpetina in dokaj neizrazita gora v širokem gorskem hrbtu Špika nad Tratico, od katerega je višja za petnajst metrov. Vrh je čudovito počivališče s sijajnim razgledom na skalno pokrajino skupine Špika nad Policami (2753 m, Poliški Špik, Montaž) in Viša (2666 m). Na jugu se bleščijo svetla melišča pod vrhovi v gorski verigi Kanina, s severa pa v beli svetlobi odet ledenik Hochalmspitze (3360 m). Sam vrh krasi različno gorsko cvetje, strmo in severovzhodno pod vrhom gore zbuja pozornost Škrbina nad Cijanarico. Boke te divje, globoko vrezane škrbine obrobljajo slikoviti skalni stolpi in roglji.

Razgled z Špika Hude police spada med najlepše v Julijskih Alpah. Na severu se vrstijo vrhovi Karnijskih Alp in Visoke Ture z Grosglocknerjem (3798 m, Veliki Klek) in Hochalmspitze. Na zahodu se za sedlom Rudni vrh (1392 m) opazi dolina Dunja, ter bolj vzhodno in globoko pod nami prostrana dolina Zajzera, Višarje in Kamniti lovec. Razmeroma čisto ozračje na obzorju v smeri zahoda pa omogoči pogled na posamezne vrhove v Dolomitih. Južno pod nami se razprostirajo široke planine, nad njimi pa se na drugi strani doline Reklanica (Canale di Raccolana) dviga greben Kanina. Proti vzhodu se razteza greben tja do Viša in njegove skupine razglednih gora, vzhodno je opaziti visoke vrhove Julijskih Alp.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Špik Hude police

Špik Hude policeŠpik Hude police je pravzaprav samo najvišja vzpetina in dokaj neizrazita gora v širokem gorskem hrbtu Špika nad Tratico, od katerega je višja za petnajst metrov ... Planina PecolVrh je čudovito počivališče s sijajnim razgledom na skalno pokrajino skupine Špika nad Policami (2753 m, Poliški Špik, Montaž) in Viša (2666 m) ...
Špik Hude police ...Na zahodu se za sedlom Rudni vrh (1392 m) opazi dolina Dunja, ter bolj vzhodno in globoko pod nami prostrana dolina Zajzera, Višarje in Kamniti lovec ... ... 31. avgustRazgled z Špika Hude police spada med najlepše v Julijskih Alpah. Na severu se vrstijo vrhovi Karnijskih Alp in Visoke Ture z Grosglocknerjem (3798 m, Veliki Klek) in Hochalmspitze ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti