Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iztok Tomazin:

Potnik.si - Adrijana Kolar: ... Kaj imajo skupnega zdravnik, alpinist, gorski reševalec in pisatelj, TEDxTriglav TEDxLjubljana

Zanimivosti

Gorski vodnik in alpinist Iztok Tomazin nagovori zbrano množico na Kredarici, kjer je, kot pravi sam, imel prijeten izlet po severni strani Triglava samo zato, da bi zbranemu občinstvu na koči posredoval svoje neprecenljive izkušnje o gorskem svetu.

V gore po duhovni mir in ustvarjalni navdih

Govorec pravi, da so gore kraj, ki človeku lahko omogočajo marsikaj, kot je plezanje, smučanje, letenje z zmaji, vendar je bistvo nekje drugje. V gorah lahko preizkušamo svoje meje in spodbujamo svojo ustvarjalno žilico, saj je med alpinisti nadpovprečno veliko literatov ter drugih umetnikov in tudi govorec sam je napisal kar nekaj knjig, predvsem o odpravah na Himalajo. V gore pa ne hodimo samo po ustvarjalni navdih. Nekatere predstavljajo tudi svete kraje. Najbolj znana sveta gora je gora Kajlaš v Tibetu, na katero je prepoved vzpona, zato še nihče ni stal na njej.

Zbranost, prisotnost in posvečenost

Te tri lastnosti so izjemno pomembne v alpskem svetu, saj ima že lahko ena sama napaka usodne posledice. Seveda pa te lastnosti veljajo tudi v vsakdanjem življenju in tipičen tak primer je promet. Če niste zbrani pri vožnji, vsi vemo, kaj se lahko zgodi in kaj se seveda tudi dogaja. Govorec je obenem tudi zdravnik gorske reševalne pomoči, tako se srečuje tudi z najhujšimi nesrečami v cestnem prometu. Navedene lastnosti pa so pomembne tudi sicer v življenju, kjer ni objektivne nevarnosti, kjer ni nujno, da gre za religiozne trenutke, lahko samo sedite in ne počnete nič, vendar ste zbrani, prisotni in posvečeni.

Ljudje smo nevarni sami sebi

Tudi gore imajo svojo temno plat in veljajo za nevarno okolje, vendar govorec meni, da gore le niso tako nevarne, ampak smo ljudje nevarni sami sebi. Gore delujejo po svojih zakonitostih, nekatere poznamo, drugih pa žal ne, in če to spoštujemo, potem smo lahko v gorah zelo varni. Kot primer govorec navede vzpon na goro po dolgotrajnem sneženju, pri tem seveda tvegamo, da nas bo zasul plaz. Ampak plaz nas ne bo zasul zato, ker je gora nevarna, ampak zato, ker smo sami zavestno tvegali.

Kot drugi primer navede vzpon na goro v času neviht, saj s tem tvegamo, da nas zadene strela. V primeru nesreč nam tako na pomoč priskočijo gorski reševalci, katerih organizacija že deluje več kot 100 let, in ki s svojim znanjem in angažiranjem skušajo pomagati ljudem v stiski. Zlasti v slabem vremenu in ponoči se gorski reševalci odpravijo na pomoč peš, v večini primerov pa se poslužujejo helikopterja in sodobne medicinske opreme. Tudi tukaj so izredno pomembne tri predhodne opisane lastnosti.

Meja med svetlo in temno platjo življenja

Meja med svetlo in temno platjo v vsakdanjem življenju je lahko tanka in ostra, kot je hoja po grebenu gora, kjer je samo ena pot pravilna, saj je na levi in desni strani prepad. Zelo skrbno moramo paziti, da živimo in delujemo v interakciji z okoljem zavestno in etično, saj lahko zelo hitro zdrsnemo. Govorec navede tudi tri primere med svetlo in temno platjo v gorah. Zadnji primer, v katerega je govorec vključen tudi sam, imenuje kar tragikomična situacija. V ledeniško razpoko je padel korejski alpinist, in ker je bil govorec edini zdravnik v bližini, je poškodovanca pregledal, a ker so se razpoke širile, je govorec sam padel v 15 m globoko razpoko.

Ko se je govorec zbudil iz nezavesti, so mu ostali člani ekipe vrgli vrv in ga potegnili iz razpoke. Najprej je govorec posumil na zlom kolka, vendar prva stvar, ki jo je naredil, ko so ga potegnili iz razpoke, je bila, da je šel do Korejca, saj je bil huje poškodovan od njega. V nadaljevanju so se vsi zvezali za eno vrv in počasi transportirali Korejca v dolino. Ker so se razpoke zaradi visokih temperatur nadaljevale, je še vsak izmed udeležencev v odpravi vsaj enkrat padel v razpoko, vendar so vsakega preprosto potegnili ven, ker so bili vsi zvezani skupaj. Naslednji dan so le prišli do baze in tudi Korejca pripeljali živega ter mu s tem rešili življenje.

Govorec zaključi, da v svetu, kjer velja ogromno sebičnosti in odtujenosti, ogromno pomeni, da darujemo svoj čas ali pomagamo drugim na kakršenkoli način za njihovo dobrobit. Zaradi tega nas ne bo nič manj, je pa ena izmed stvari, ki lahko izpolni naše življenje.

Avtorica članka: Adrijana Kolar

Potnik.si, 16.08.2019
Iztok Tomazin: Kaj imajo skupnega zdravnik, alpinist, gorski reševalec in pisatelj, TEDxTriglav


DobraNovica.si - Uroš Kotnik, 02.09.2013
TEDxTriglav se je izkazal za popolno uspešnico

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Iztok Tomazin:"

Igor Pavlič,

Za nepoučene: https://dobranovica.si/tedxtriglav-se-je-izkazal-za-popolno-uspesnico/

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti