Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Čudovit greben

Gorenjski glas, 07.08.2019 11.03
Čudovit greben dveh vrhov


Skalni hrbet na levi je greben Crete Di Pricot in Konjskega
špika, fotografirano s Krniških skal. / Foto: Jelena Justin


Grapa, ki nas pripelje na vzhodni greben. Krušljivo.
Foto: Jelena Justin


Zvonček želja na Konjskem špiku / Foto: Jelena Justin

nedelja, 18. avgust 2019, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 1744

Gorenjski glas - Jelena Justin: ... dveh vrhov

Creta Di Pricot (2252 m) in Konjski špik / Monte Cavallo / Rosskofel (2239 m) – Mokrine / Nassfeld / Passo Pramollo so priljubljeno zimsko smučarsko središče v izjemni gorski okolici. Naokoli se bohoti kar nekaj zanimivih dvatisočakov, ki ponudijo izjemne razglede. Dva med njimi bomo obiskali tokrat.

Zapeljemo se skozi Zgornjesavsko dolino do Rateč, od koder nadaljujemo skozi Trbiž do Tablje / Ponntebe. Zavijemo desno in se začnemo po ožji cesti vzpenjati na Mokrine / Passo di Pramollo / Nassfeld. Malce pod prelazom je na ostrem desnem ovinku na levi opuščena vojašnica, kjer je tudi manjše parkirišče. To je naše izhodišče.

Na parkirišču se usmerimo na makadamsko, gozdno cesto, ki je za promet zaprta. Tej cesti sledimo približno 15 minut, ko pridemo do prostrane planine, kjer je na desni Baita Winkel (1470 m). Smerokaz nas usmeri levo, v smeri Malvuerich in Rosskofel Ostgrat oz. Konjski špik, vzhodni greben. Prečimo mostiček in se začnemo zložno, kot bi hodili po mulatjeri, vzpenjati proti grebenu. Ko dosežemo razpotje, levo Malvuerich, desno Rosskofel, zavijemo desno. Po razglednem grebenu pridemo na njegovo južno stran in pred nami se pokaže stena prepadne Crete di Pricot, preko katere gre naša pot. Resno? Ja! Nadaljujemo do vznožja stene in se opremimo s čelado. Markacije nas vodijo v grapo povsem na levi strani. Potrebnega je nekaj lažjega plezanja, ne preseže prve težavnostne stopnje, je pa krušljivo in ves čas izjemno izpostavljeno. Sledimo grapi, pot poteka po naravnih prehodih, višje pa zavije v levo in se povsem zoži. Splezamo čez zagozdeno skalo in smo v nekaj nadaljnjih korakih na vrhu grape, na škrbini, kjer je tudi zelena skrinjica, žal brez vpisne knjige. Na škrbini se visoko nad nami vidi tabla, mimo katere moramo iti. Nadaljujemo desno, izjemno strmo in izpostavljeno, med skalami in visokimi travami. Zdrs tukaj ni priporočljiv oz. je prepovedan, ker bi bilo lahko usodno. Z grebena sestopimo na severno stran. Sledimo grebenu, travnato pobočje pa nas pripelje do grape, preko katere dosežemo krušljivo južno pobočje gore. Prečno v desno se povzpnemo do table, ki smo jo prej videli s škrbine. Vse do sem je pot izjemno izpostavljena. Ko dosežemo greben, se pot položi in hitro dosežemo vrh Creta di Pricot (2252 m), ki je celo višja od našega končnega cilja. Od Crete dalje se malce spustimo in potem zopet povzpnemo do vrha Konjskega špika. Vrh nas nagradi s čudovitim razgledom na Veliki Koritnik, Winkel Turn, Krniške skale, Alto Malvueric in seveda vrhovi proti zahodu, vse tja do Dolomitov. Vidijo se celo Civetta, Antelao in Pelmo.

Z vrha sestopimo proti severu, proti ferati Enrico Contin, ki nas pripelje do škrbine med Konjskim špikom in Torre Clampil in Torre Winkel. Ferata ne preseže zahtevnosti B, je pa ponekod precej navpična. S škrbine nas čaka še krajši zavarovani del sestopa, nato pa pridemo na označeno pot, ki nas po slikoviti dolini pripelje nazaj do planine in Baite Winkel. Sestop je v jesenskih mesecih prav idiličen. Od Baite Winkel nas do avta čaka še krajši vzpon po gozdnem makadamu, ki smo ga prehodili že zjutraj. Za nami je še ena čudovita tura.

Nadmorska višina: maks. 2252 m
Višinska razlika: 850 m
Trajanje: 6 ur
Zahtevnost: 5 / 5

eXTReMe Tracker