Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Peto zlato

STA, 15.08.2019 12.56
Peto zlato za Janjo Garnbret, prvo srebro za Mio Krampl


IFSC Svetovno prvenstvo Hachioji 2019
Rezultati
- balvani:     ženske | moški
- težavnost: ženske | moški


YouTube, 15.08.2019
IFSC Climbing World Championships - Hachioji 2019 - LEAD Finals

 

četrtek, 15. avgust 2019, ob 13:15, Franci Savenc, ogledov: 493

STA: ... za Janjo Garnbret, prvo srebro za Mio Krampl
PZS - Manca Ogrin: Garnbretova serijska svetovna prvakinja,

Tokio, 15. avgusta - Janja Garnbret je na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v disciplini težavnost v Hachiojiu osvojila še drugo zlato.
Za dvojno slovensko zmago je poskrbela Mia Krampl, ki je osvojila svojo prvo srebrno kolajno na največjih tekmovanjih. Tretja slovenska finalistka Vita Lukan je v današnjem finalu osvojila sedmo mesto.

Garnbretova je bila na Japonskem razred zase že v balvanskem plezanju. Kot prva favoritinja pa je najvišja pričakovanja upravičila tudi v težavnosti. Dvajsetletna tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu je osvojila svojo peto zlato kolajno na svetovnih prvenstvih, skupno pa jih ima že šest.


PZS - Manca Ogrin, 15.08.2019 13.20
Garnbretova serijska svetovna prvakinja, Kramplova podprvakinja v težavnosti

Janja Garnbret in Mia Krampl sta s prvim in drugim mestom na svetovnem prvenstvu v težavnostnem plezanju v Hačiodžiju skupaj poskrbeli za nov mejnik slovenskega plezanja. Potek ko je Korošica v torek kot prva tekmovalka ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju, je z današnjo lovoriko v težavnosti postala prva ženska, ki je na istem svetovnem prvenstvu slavila v težavnosti in balvanih. Njen uspeh je s srebrom dopolnila Kramplova, ki je z drugim mestom dosegla uspeh kariere. Tretja slovenska finalistka Vita Lukan je bila sedma.

Janja Garnbret (Šaleški AO) kot za šalo niza zgodovinske mejnike. Le dva dni po tem, ko je kot prva tekmovalka ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju, v velikem slogu postala tudi svetovna prvakinja v težavnosti in se vpisala v zgodovino kot prva ženska, ki ji je uspelo zmagati v težavnosti in balvanih na istem prvenstvu, kar je pred njo leta 2014 uspelo le Čehu Adamu Ondri. Garnbretova je z zmago v težavnosti leta 2017 postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini, medtem ko je z letošnjo zmago poravnala račune z lanskega prvenstva v Innsbrucku, kjer je bila druga. Z dvema vrhovoma nedosegljiva v kvalifikacijah je bila najuspešnejša tudi v polfinalu in finalu, kjer je padla tik pod vrhom smeri.

Tik za petami svoji reprezentančni kolegici je bila Mia Krampl (AO PD Kranj), ki je sproščeno priplezala do drugega mesta in kar ni mogla verjeti, da je osvojila naslov svetovne podprvakinje v težavnosti. 19-letna športna plezalka z Golnika je letos sicer s tretjim mestom v balvanih tudi prvič stopila na stopničke svetovnega pokala, v težavnosti pa je dosegla uspeh kariere na najpomembnejši preizkušnji v sezoni.

Odlično je kazalo tudi Viti Lukan (ŠPO PD Radovljica), drugi po polfinalu, ki pa se ji v finalni smeri ni izšlo po željah - tudi navijačev, ki so že sanjali o trojnih slovenskih stopničkah - in 18-letna Radovljičanka je svoj prvi finale svetovnega prvenstva sklenila na odličnem sedmem mestu.

"Noro, neverjetno! Res mi je žal za Lučko, ker bi bila fantazija imeti štiri finalistke, in Domna, ampak imamo tri punce v finalu svetovnega prvenstva, nimam besed. Zdaj je treba zbistriti misli, se pripraviti po najboljših močeh in v finalu dati vse od sebe," je bil navdušen tudi trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Luka Fonda.

Finale se je za las izmuznil še dvema članoma slovenske reprezentance v športnem plezanju. Deveta Lučka Rakovec (PK FA) in deseti Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) sta v polfinalu dosegla višino, ki je vodila v finale, a je v primerjavi s tekmeci žal odločila nižja uvrstitev v kvalifikacijah. Škofic je na preteklih treh prvenstvih vknjižil peto in dve četrti mesti, za Rakovčevo pa je to najboljši rezultat na svetovnem prvenstvu, kakor tudi za Tjašo Kalan na 12. in Martina Berganta na 20. mestu. Blizu polfinala sta bila Luka Potočar na 27. in Jernej Kruder na 28. mestu, Anže Peharc je dosegel 41. in Mina Markovič 46. mesto.

Športnoplezalno karavano čaka v petek čaka dan premora, v soboto preiskušnja v hitrosti, v nedeljo pa se začnejo kvalifikacije v kombinaciji, v katero se bo uvrstilo po 20 najboljših tekmovalk in tekmovalcev v zmnožku rezultatov na SP v vseh treh disciplinah.

Oznake: PLE, tekTEŽ
eXTReMe Tracker