Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tri Slovenke

STA: ... v finalu svetovnega prvenstva Hachioju 2019 v težavnosti PZS
Ženski finale ob 12. uri s prenosom v živo TV SLO 2 in IFSC.tv

Tokio, 15. avgusta - V finalu svetovnega prvenstva v športnem plezanju na umetnih stenah, ki poteka v Hachiojiju na Japonskem, bo imela Slovenija svoje predstavnice tudi v disciplini težavnostno plezanje.

V finalni krog so se uvrstile Janja Garnbret in Vita Lukan s prvim in drugim izidom ter Mia Krampl, ki je v polfinalu poskrbela za četrti dosežek.

Garnbretova na Japonskem lovi drugo kolajno ter skupno šesto na svetovnih prvenstvih.

Kot prva tekmovalka v zgodovini je v balvanskem plezanju ubranila naslov svetovne prvakinje, v težavnosti je na lanskem SP v Innsbrucku osvojila srebro, pred tremi leti pa je na SP v Parizu postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini.

Lučka Rakovec je bila deveta, Domen Škofic deseti, Tjaša Kalan in Martin Bergant sta nastope na Japonskem sklenila na 12. in 20. mestu.


PZS, 15.08.2019 07.55
Janja, Vita in Mia v finalu SP Hačiodži 2019 v težavnosti

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je odlično zažela peti tekmovalni dan na Japonskem, saj so si vstopnico za finale v težavnosti priplezale Janja Garnbret, Vita Lukan in Mia Krampl, finale pa se je za las izmuznil Lučki Rakovec in Domnu Škoficu. Svoj najboljši rezultat na svetovnih prvenstvih sta dosegla tudi Tjaša Kalan in Martin Bergant.

Janja Garnbret (Šaleški AO) le dva dni po tem, ko je kot prva tekmovalka v zgodovini ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju, lovi nov naslov tudi v težavnosti - slavila je že leta 2017 v Parizu, lani pa v Innsbrucku postala podprvakinja. Z dvema vrhovoma nedosegljiva v kvalifikacijah je bila najuspešnejša tudi v polfinalu, kjer je z doseženo višino 38+ posegla najvišje med dekleti. "Smer je bila zelo lepa, fajn je bila za plezanje. Do zadnje "plate" ni bilo težka, nato pa se je začela smer. Vmes sem bila malo zmedena, saj nisem vedela, kako se je lotiti, a na srečo sem se znašla in zelo dobro odplezala. Vesela sem, kako sem plezala. Zelo se veselim, da nisem bila deveta, kot v Chamonixu, in da bom plezala v finalu," je bila zadovoljna 20-letna Korošica, ki ima v finalu visok cilj - ponoviti rezultat iz Pariza, ko je postala svetovna prvakinja v težavnosti.

Tik za petami svoji reprezentančni kolegici sta tudi Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki se je z višino 35 zavihtela na drugo mesto po polfinalu, le gib nižje pa je Mio Krampl (AO PD Kranj) postavil na četrto mesto polfinala. Slovenska reprezentanca bo tako v današnjem ženskem finalu najštevilčneje zastopana. "Moram reči, da sem navdušena. Res sem šla sproščeno plezat, brez kakšnih pričakovanj. Upala sem, da bo bolje kot v kvalifikacijah, in to je bilo to. Res sem dobro odplezala, veselim se finala. Postavitev mi je ustrezala, počutila sem se v redu, morda mi to, da je stena nekoliko nižja in da so smeri krajše, še bolj ustreza, tako da se veselim," se je kar smejalo 18-letni Lukanovi, ki si je priplezala prvi finale na svetovnem prvenstvu, medtem ko je 19-letna Kramplova led prebila že lani: "Zelo sem vesela rezultata. Sproščeno sem se podala v polfinale, ker sem že v kvalifikacijah precej dobro odplezala. Zdaj sem uspeh le ponovila oziroma izboljšala. Upam, da bo tako tudi v finalu. V tem sem bila že lani v Innsbrucku. Eno kljukico sem odkljukala, počasi pa bi lahko začela ciljati tudi kam višje."

"Noro, neverjetno! Res mi je žal za Lučko, ker bi bila fantazija imeti štiri finalistke, in Domna, ampak imamo tri punce v finalu svetovnega prvenstva, nimam besed. Zdaj je treba zbistriti misli, se pripraviti po najboljših močeh in v finalu dati vse od sebe," je bil navdušen tudi trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Luka Fonda.

Le malo je manjkalo, da bi imeli še dva finalista. Devetouvrščena Lučka Rakovec (PK FA) in deseti Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) sta v polfinalu dosegla višino, ki je vodila v finale, a je v primerjavi s tekmeci žal odločila nižja uvrstitev v kvalifikacijah. "Nisem plezala povsem sproščeno, morda sem v smeri sprejela kakšno napačno odločitev in me je to stalo finala. Tri dekleta smo imela v polfinalu enak rezultat, ostali dve sta v finalu, jaz pa ne. Ampak tako je ... Še vedno se mi zdi, da je to dovolj dober rezultat za kombinacijo, kjer se bom zelo potrudila, da bom prišla v finale," je vtise strnila 18-letna Rakovčeva.

"Včerajšnje živčno plezanja, ko sem bil 15., me je stalo napredovanja v finale. Slabo sem plezal. Danes nisem bil živčen, bil sem navdušen, smer mi je bila všeč, a nekaj trikov sploh ne bi smel narediti, moral bi jih izpustiti, saj so mi vzeli energijo. To me je stalo finala. Na tem prvenstvu ni šlo nič, kot bi pričakoval. Prejšnja leta sem bil trikrat zapored v finalu, očitno je prišel čas, da me enkrat ni zraven," je bil po desetem mestu, sicer najboljši slovenski moški uvrstitvi na SP v težavnosti, razočaran 25-letni Škofic.

Zadovoljna sem, da sem se uvrstila v prvi polfinale na svetovnem prvenstvu, s plezanjem pa ne povsem, saj sem spregledala stop, ampak rezultatsko je pa res dobro. Zame je to tudi najboljše plezanje v letošnji sezoni," je bila 12. mesta vesela Tjaša Kalan (AO PD Kranj), ki je prav tako kot Martin Bergant (PK Škofja Loka) na 20. mestu dosegla svoj najboljši rezultat na svetovnih prvenstvih: "S polfinalnim plezanjem sem še kar zadovoljen. Prvič sem bil v polfinalu na svetovnem prvenstvu, tako da sem bil že tega dosežka zelo vesel. V smeri sem užival, bila je dobra. Še nekoliko sem popravil rezultat kvalifikacij, tako da sem vesel."

V finale so se poleg naših tekmovalk uvrstile še Ai Mori (JAP), Chaehyun Seo (KOR), Akiyo Noguchi (JAP), Jessica Pilz (AVS) in Julia Chanourdie (FRA). Pri moških se bodo za drugi komplet medalj na tem svetovnem prvenstvu pomerili Alexander Megos (NEM), Tomoa Narasaki (JAP), Sean McColl (KAN), Adam Ondra (ČEŠ), Kai Harada (JAP), Jakob Schubert (AVS), Stefano Ghisolfi (ITA) in Hannes Puman (ŠVE).

Polfinale svetovnega prvenstva v težavnosti se je za las izmuznil Luki Potočarju na 27. in Jerneju Kruderju na 28. mestu, Anže Peharc je dosegel 41. in veteranka SP-jev Mina Markovič 46. mesto.

Ženski finale v težavnostnem plezanju se danes, 15. avgusta, začne ob 12.00 po slovenskem času, na 2. programu ga bo v živo prenašala TV Slovenija, moški finale je na sporedu ob 13.00.
Manca Ogrin

STA, 15.06.2018 08.05
Tri Slovenke v finalu SP v Hachiojiju


IFSC Svetovno prvenstvo Hachioji 2019
Rezultati
- balvani:     ženske | moški
- težavnost: ženske | moški

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti