Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Janja Garnbret igraje

SiolNET/Sportal - Alenka Teran Košir: ... do (novega) naslova svetovne prvakinje! VEČER

Janja Garnbret je v Hačiodžiju na Japonskem, kamor je odpotovala na krilih popolne balvanske sezone, ubranila naslov svetovne prvakinje v tej disciplini.
Dvajsetletnica se je v finalu dobesedno poigrala s tekmicami. Igraje je preplezala uvodna in zadnji balvan, tega je razrešila v pičlih 40 sekundah, preglavice ji je povzročal zgolj tretji, kjer ni našla rešitve. Naslov svetovne podprvakinje je tako kot lani osvojila Japonka Akiyo Noguchi, tretje mesto pa je pripadlo Britanki Shauni Coxsey.

Janja Garnbret, ki se z današnjim dnem lahko pohvali že s četrtim naslovom svetovne prvakinje (dvakrat je slavila v balvanih in postala prva tekmovalka, ki je ubranila balvanski naslov, po enkrat pa v težavnosti in kombinaciji, ki je bila lani v Innsbrucku na sporedu prvič), razlik med lanskim in letošnjim naslovom ne dela. Vsak po svoje je zelo poseben, pravi.

"Lani je bila zmaga posebna zato, ker je bila prva v balvanih, letos pa je bilo zaradi uspešne balvanske sezone vse skupaj nekoliko bolj napeto."

Ohranila je mirno glavo

Priznava, da je ponosna na to, da ji je uspelo ohraniti mirno glavo. Tudi sicer se na prvenstvu v predmestju Tokia, ki bo prihodnje leto gostil olimpijske igre, dobro počuti.

"Vedno pravim, da je treba uživati. Sama namreč vem, da takrat, ko sem v svojem svetu, plezam najbolje. Tako je že od kvalifikacij naprej. Dala sem vse od sebe, vse se mi je lepo sestavilo in ne bi si mogla želeti boljšega uvoda v prvenstvo," se je smejalo Korošici, ki je bila tokrat z zahtevnostjo balvanov zadovoljna. Večkrat je namreč že javno opozorila na to, da so smeri včasih premehak oreh za vrhunske plezalke in plezalce.

Drugo balvansko uganko razrešila zgolj svetovna prvakinja

"Težavnost je bila primerna, stili postavitve zelo raznovrstni, zelo sem zadovoljna z balvani," je pohvalila postavljavce smeri. Na vprašanje, kako zahteven je bil drugi balvan – Garnbretova je bila namreč edina, ki je dosegla vrh – je odgovorila, da je šlo za najtežjo koordinacijo postavitev v vsem svetovnem pokalu. "Res sem vesela, da sem ga preplezala."

Proslavljanje naslova bo moralo počakati

Časa za proslavljanje naslova ne bo. Že jutri plezalce in plezalke čakajo kvalifikacije v težavnostnem plezanju. Pestro bo že od 3. ure. Polfinale in finale v obeh konkurencah bosta na sporedu v četrtek.

V kvalifikacijah težavnosti bodo nastopili še Lučka Rakovec, Mia Krampl, Vita Lukan, Jernej Kruder, Domen Škofic in Anže Peharc, ki se bodo potegovali tudi za razvrstitev v olimpijski kombinaciji ter za eno od sedmih olimpijskih vstopnic v vsaki od konkurenc, ženski in moški.

"Da, škoda, da ne bo časa za proslavitev zmage, že jutri se vse skupaj nadaljuje. Treba bo biti zbran še naslednjih 10 dni," opozarja plezalna superšampionka, ki ima pri komaj 20 letih v žepu že štiri naslove svetovne prvakinje, če zmage v svetovnem pokalu, ki jih niza kot po tekočem traku, tokrat pustimo ob strani.

Je pred vrati nov mejnik?

Če bi na tem prvenstvu zmagala v treh disciplinah (balvani, težavnost in kombinacija), bi se znova vpisala v zgodovino. To namreč še nikoli ni uspelo nikomur. Garnbretova je bila mejniku povsem blizu že lani, ko je zmagala v balvanih in kombinaciji, medtem ko je v težavnosti osvojila naslov svetovne podprvakinje.

Garnbretova je bila edina slovenska predstavnica v današnjem finalu. Njene reprezentančne kolegice Lučka Rakovec, Urška Repušič in Mia Krampl, ki so se prvič uvrstile v balvanski finale svetovnega prvenstva, so obstale v polfinalu.

Lučka Rakovec, sedma v kvalifikacijah, je z dvema conama osvojila 12. mesto, Urška Repušič je bila z eno doseženo cono 15., Mia Krampl, prav tako z eno cono, pa je zasedla 17. mesto. Vse tri so bile s svojo predstavo zadovoljne.

V moški konkurenci je Jernej Kruder, svetovni podprvak v balvanih leta 2014 in lani zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v balvanih, osvojil končno 10. mesto.

V balvanih so nastopili še Vita Lukan in Anže Peharc, ki se jima je z 21. mestom polfinale za las izmuznil, Domen Škofic je osvojil 27., Gregor Vezonik, lani tretji na svetovnem prvenstvu, pa je končal na 39. mestu.

Tudi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren je bil po balvanskem delu nasmejan.
"Bolj zadovoljni skoraj ne bi mogli biti, Janja je bila neverjetna. Skozi vse kroge je pokazala, da si ta naslov zasluži. Bila je praktično brez konkurence. Kar zadeva druge Slovence, bi se lahko bolje izšlo. Želeli smo si vsaj še eno Slovenko v finalu, upali pa smo tudi na predstavnika v moškem finalu. Jernej je imel v polfinalu res smolo."

SiolNET, 13.08.2019 11.32
SVETOVNO PRVENSTVO V ŠPORTNEM PLEZANJU, HAČIODŽI 2019, BALVANI
Janja Garnbret igraje do (novega) naslova svetovne prvakinje!


PZS, 13.08.2019 12.30
Janja Garnbret v drugo svetovna prvakinja v balvanskem plezanju 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti