Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V polfinalu

SiolNET/Sportal: ... balvanov Janja Garnbret (spet) korak pred konkurenco

20-letna športna plezalka Janja Garnbret, branilka naslova svetovne prvakinje v balvanskem plezanju (in kombinaciji) iz Innsbrucka, je na svetovnem prvenstvu v Hačiodžiju na Japonskem suvereno opravila s polfinalnim delom in v finale (9.45) vstopa kot vodilna. Njene reprezentančne kolegice Lučka Rakovec, Urška Repušič in Mia Krampl so se razvrstile med 12. in 17. mestom. Edini Slovenec v moškem finalu Jernej Kruder se je zavihtel na 10. mesto in ostal brez finalnega nastopa.

Janja Garnbret, v letošnji sezoni nepremagljiva na balvanih, postala je tudi skupna zmagovalka balvanskega plezanja v tej sezoni, je s tremi vrhovi in štirimi conami v finale napredovala kot vodilna.

"Runda je bila kar težka, ampak sem zelo uživala med plezanjem. Izmuznil se mi je vrh na drugem balvanu, a me to ni iztirilo, sem samo uživala in plezala naprej. Všeč mi je, da je bilo tako težko, da ni bilo treba splezati vsega, ampak si se moral res potruditi. Super sem in veselim se finala," se je po zahtevnem polfinalu, v katerem so samo štiri tekmovalke (od 20) dosegle vrh, smejalo Korošici.

V finalu kar tri Japonke
Japonka Akiyo Noguchi, ki je v kvalifikacijah zmagala v svoji skupini, je dosegla dva vrhova, Japonka Nanako Kura in Ukrajinka Ievgeniia Kazbekova pa po enega.
V finale, kamor se je uvrstilo šest tekmovalk, sta s tremi osvojenimi conami napredovali še Japonka Miho Nonaka in Britanka Shauna Coxey.

V polfinalu so nastopile še tri Slovenke, za vse tri je bil to prvi nastop v balvanskem polfinalu svetovnega prvenstva: Lučka Rakovec, sedma v kvalifikacijah, je z dvema conama osvojila 12. mesto, Urška Repušič je bila z eno doseženo cono 15., Mia Krampl, prav tako z eno cono, pa je zasedla 17. mesto.

Rakovčeva je bila s svojim plezanjem zadovoljna. "Vse smo potihem upale, da bodo balvani težji, kot so bili v kvalifikacijah, nismo pa pričakovale tako težkih. Tekmovalke v finalu si finale res zaslužijo, saj so res dobro odplezale. Kakšne malenkosti bi se dalo popraviti in bi tudi meni mogoče uspelo, ampak je bilo res težko. Vseeno sem zadovoljna in tudi rezultat za kombinacijo ni slab," je povedala 18-letna Kranjčanka.

Da so postavljalci smeri tekmovalkam v polfinalu pripravili dokaj zahteven zalogaj, se je strinjala tudi Mia Krampl. "Štartala sem bolj na začetku, tako da nisem vedela, kako se bo odvijalo in kako bodo plezale preostale, zame se je začelo kar naporno in zabavno. Balvani so bili res zahtevni, potrudila sem se po svojih najboljših močeh, rezultat pa je, kakršen je, kar v redu," je dejala 19-letna maturantka z Golnika, ki bo tako kot Garnbretova, Rakovčeva in Lukanova nastopila v vseh treh disciplinah.

V nasprotju z njimi je 19-letna Urška Repušič, prav tako maturantka v tem letu, nastopila zgolj na balvanski tekmi, kar pomeni, da je prvenstvo zanjo že končano.

"Bilo je malo težje, kot sem pričakovala, ampak konkurenca je res močna. Dala sem vse od sebe in sem motivirana, da vnaprej še bolj treniram in se prihodnje leto vrnem v še boljši formi. Res sem vesela za to priložnost, preostalim Slovencem pa želim še veliko sreče na preostalih tekmah. Upam na vsaj dve naši olimpijki."

Kruder z enim vrhom in tremi conami do 10. mesta

Za polfinalom deklet so se v steno podali še moški. Edini slovenski predstavnik Jernej Kruder je z enim osvojenim vrhom in tremi conami zasedel 10. mesto ter obstal pred finalom, kamor se je uvrstilo šest plezalcev.

Poleg najuspešnejšega v polfinalu, Čeha Adama Ondre, so napredovali še trije Japonci, Tomoa Narasaki, Kokoro Fujii in Keita Dohi, finale pa sta si priplezala tudi Nemec Yannick Flohe in Avstrijec Jakob Schubert, branilec naslova svetovnega prvaka v težavnosti in kombinaciji.

Kruder je bil s svojo predstavo zadovoljen, a nekaj grenkobe vendarle ostaja. "S svojim plezanjem v polfinalu sem kar zadovoljen, sploh glede na to, da sem si v izolacijski coni pred tekmovanjem rahlo pretegnil mišico. V marsikaterem gibu sem se pozitivno presenetil, žal pa se v dveh najbolj ključnih nisem, kar me je na žalost stalo finalni nastop. Glede na to, da je kombinacija zame tukaj glavna, sem zadovoljen z rezultatom in upam na čim boljše plezanje v prihodnjih dneh," si obeta 28-letni Celjan, svetovni podprvak v balvanih leta 2014 in lanski zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v balvanih.

SiolNET, 13.08.2019 08.49
Janja Garnbret v polfinalu balvanov (spet) korak pred konkurenco 


IFSC Svetovno prvenstvo Hachioji 2019
Rezultati - balvansko: ženske | moški

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti