Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ferata Renke

Bojan Ambrožič: ... je nadelana sredi istoimenskega plezališča. Trenutno je to Ljubljani daleč najbližja ferata.

Do nje pridemo tako, da parkiramo pri brvi čez Savo, tik pred vasjo Renke. Brv je v zelo slabem stanju in je uradno zaprta. Vendar je vseeno treba iti čez njo, ker v bližini ni drugega mostu. Za njo nadaljujemo 50 m ob železniški progi v smeri proti levi. Nato na drugi strani proge opazimo zelene trikotnike (markacije), ki nas vodijo k ferati.
Najprej se 20 minut vzpenjamo skozi gozd do plezališča, kjer pod stenami krenemo desno in navkreber. Na koncu sledimo vrvem, ki nas pripeljejo do drugega dela plezališča, kjer je vstop v ferato. Do sem je približno 45 minut hoje.

Sama ferata je kratka (s slikanjem nam bo vzela ok. 20 minut). Poteka čez strmo strmo / deloma previsno steno iz kompaktnega apnenca. V pomoč so nam skobe in jeklenice, ki pa niso napete. Vsa varovala so popolnoma nova in v brezhibnem stanju.

Težavnost ferate na začetku in na koncu doseže stopnjo B/C oz. C, vmes pa je lažje. Na koncu poti je vpisna skrinjica, ki razkriva, da ferata še ni imela prav veliko obiska (midva sva bila 16. in 17. po vrsti).

Z vrha ferate se nazaj na izhodišče spustimo tako, da spet sledimo zelenim trikotnikom. Opozarjam pa, da je pot trenutno še zelo zaraščena. Ponekod pa se vmes tudi rahlo zgubi v podrasti in visokih travah.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti