Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mladinska po šestdesetih

AO Tržič - Peter Rožič: Smer danes ni bila naključno izbrana, ampak z določenim namenom. Letošnje leto je polno okroglih obletnic.

Moj prvi alpinistični vzpon je pred enim mesecem dočakal Abrahama, pred nekaj dnevi pa tudi moj prvi ob obisk Stene (Slovenska, Kratka Nemška).
27. 7. 2019 je minilo šestdeset let od Lukovega prvega vzpona po  (IV/III) v Storžiču (27. 7. 1959), takratni vzpon je bil birmansko darilo!

Ta smer je kar malo ''u familiji''.
Avtor smeri, stric Nadislav Salberger, jo je preplezal s soplezalci leta 1940. Luka in bratranca Rika (letos mineva 50 let od njegove prerane smrti v Bavarski v Steni) je po njej prvič peljal stric Marjan (Salberger), danes pa sva jo plezala v bratovski navezi.
Mnogo smeri se je nabralo v teh ''skupno 110'' letih in upam, da jih bo še kaj (let in smeri).
Že cel dan mi po glavi roji tista: MI MAMO SE FAJN ...
Peter Rožič

Opomba administratorja: Ludvik Rožič je pomemben predstavnik tržiškega alpinizma, ki je do konca devetdesetih let prejšnjega stoletja v različnih navezah ponovil večino (takratnih) težjih smeri v Sloveniji, Paklenici, Dolomitih.
Leta 1971 je prvenstveno splezal Helbo v Triglavu, leta 1972 je bil uspešen na odpravi na Pik Komunizma v Sovjetski zvezi. Je tudi med najzaslužnejšimi za razvoj plezališča Dovžanova soteska, njegovo delo so klasike
Ta vohka, Ta težka, Ta dolga, Krokarji, Direktna ...
Več let je bil tudi načelnik AO Tržič in mentor mariskateremu tržiškemu alpinistu. V GRS Tržič je član od leta 1964.

AO Tržič, 08.08.2019 
Mladinska smer po šestdesetih letih ponovno

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti