Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dan alpske možine 2019

V organizaciji PD Bohinjska Bistrica, TNP in Turizma Bohinj je bilo v nedeljo, 4. avgusta

... v Orožnovi koči na Planini za Liscem tematsko in strokovno predavanje za planinske in turistične vodnike ter seveda tako za ljubitelje narave, alpskega cvetja …
Izobraževanje o alpski možini in traviščih habitatnega tipa poteka v okviru projekta Vrh Julijcev. Tudi gorski naravovarstveniki smo bili zraven. Predavanja in ogleda sva se udeležili Mojca Gorjup, vodja Odseka VGN pri PD Srednja vas in Nevenka Rajhman, vodja Odseka VGN in GS pri PD Mercator in vodja Odbora VGN pri MDO PD Ljubljana.
Prisotni so bili tudi člani Gorske straže iz okolice Bohinja.

Igor Dakskobler, botanik in poznavalec alpske možine, nam je najprej povedal in prikazal nekaj o nahajališčih te lepotice, tudi o tem, da se je bila v preteklosti razširjena tudi v Karavankah. Nadi Praprotnik, kljub njenemu trudu, ni uspelo raziskati morebitne današnje karavanške lokacije in kaj jo danes ogroža. Po kratkem teoretičnem spoznavanju smo od Orožnove koče na Planini Za Liscem pod Črno prstjo odšli na Planino za Liscem, kjer smo na dokaj zaraščeni poti proti vrhu planine že naleteli na alpsko možino. Ja, res je mogočna, kar enkratna ta cvetlica.

PD Bohinjska Bistrica ima namen rastišča očistiti in urediti, tako da bo alpska možina imela boljše pogoje za rast. Pot na Planino za Liscem sicer ni vzdrževana, sicer bi bila ta roža mogoče še bolj ogrožena ali pa bi je celo ne bilo več.

Po besedah organizatorjev je bila letos udeležba zelo dobra in upajo na podobne obiske tudi v prihodnje ob tovrstnih prireditvah. Dogodka se je udeležil tudi župan Bohinja Jože Sodja s soprogo.
Nevenka Rajhman 

PZS, 06.08.2019
Dan alpske možine

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti