Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sobota brez avtomobila

Delo - Janez Porenta: ... – najlepši dan v letu
Gorenjski glas 

Poleg spodbujanja brezplačnih javnih prevozov in mehke mobilnosti sta pomembni tudi prevzemanje odgovornosti in načrtovanje obiska gora tako, da za seboj puščamo čim manj sledi.

Mojstrana – »Odgovorni turizem je priložnost naših generacij,« avgustovske ukrepe za umirjanje prometa in spodbujanje trajnostne mobilnosti v Julijskih Alpah upravičujejo v slovenskih gorskih občinah in Javnem zavodu Triglavski narodni park. Tam že desetletje – od vključitve v projekt Dynalp 2 – opozarjajo, da prevelike prometne obremenitve povzročajo škodo okolju in težave lokalnemu prebivalstvu, ter iščejo rešitve.

Cilj ukrepov ni zmanjšanje obiska, temveč prometna razbremenitev okolja. »Možnost dostopa do naravnih lepot želimo ohraniti za čim več ljubiteljev narave, kljub temu pa moramo ob večanju obiska sprejemati ukrepe, s katerimi zmanjšujemo naš vpliv na naravo v TNP. Institucije lahko skrbimo za ohranjanje narave z ukrepi, kot so brezplačni in subvencionirani javni prevozi ali mehka mobilnost z uporabo okolju prijaznih oblik transporta. Predvsem pa moramo kot obiskovalci prevzeti svoj del odgovornosti in v skladu z vrednotami, povezanimi z naravo, obisk gora načrtovati tako, da za seboj puščamo čim manj sledi,« svari direktor JZ TNP Janez Rakar.

Na izziv s pločevino preobremenjenih gorskih območij sta se občini Bohinj in Bovec odzvali julija s promocijskim dnevom brez avtomobila in popolno celodnevno zaporo ceste v Ukanc in mangartske ceste. Odzivi na akcijo so bili odlični, prvi mož bohinjskega turizma Klemen Langus je tisto soboto ocenil kot »najlepši dan v letu« in napovedal podobne poteze tudi v prihodnje. Že lani pa je ledino orala občina Kranjska Gora z avgustovskim promocijskim dnevom umirjanja prometa v dolini Vrata. »Prometna problematika alpskih dolin in prelazov ni pereča zgolj v Julijskih Alpah, temveč v širšem alpskem prostoru. Hrup, prah, onesnaženost z delci in presežena nosilna zmogljivost okolja imajo na naravo negativen vpliv. Interes naravovarstvenikov, turističnih delavcev in drugih deležnikov je, da se v Vratih pritisk motornega prometa omili in promet trajnostno uredi. Določeni predeli v Alpah so primer odlične prakse, ki je običajno kljub začetnim nasprotovanjem in izzivom zelo dobro sprejeta, predvsem pa nujna,« poudarjajo v Kranjski Gori in zato za avgust, ko je poletna turistična sezona na vrhuncu, pripravljajo nov sveženj ukrepov.

Sedemsto vozil v eni uri

Ob koncih tedna (10. in 11. avgusta, od 15. do 18. ter 24. in 25. avgusta) bodo obiskovalcem doline Vrata priporočili, naj vozila pustijo na enem od brezplačnih parkirišč v Mojstrani in se od tam na pot podajo peš, s kolesom ali z brezplačnim javnim prevozom. »Lani smo akcijo umirjanja prometa v dolini Vrata izpeljali v enem dnevu in simulirali režim, ki bi lahko postal stalen, za kar si prizadevamo in kljub zahtevnim zakonodajnim procesom stvari premikamo v pravo smer. Potekajo že postopki za prekategorizacijo ceste, naravovarstveno soglasje za asfaltiranje ceste do koče pri slapu Peričnik je izdano in upam, da se to zgodi že letos,« odgovarja kranjskogorski podžupan Bogdan Janša.

Obisk gora pa se ne začne ob vznožju, temveč doma z ustreznim načrtovanjem izleta, ki lahko – po besedah Simona Sušnja s Policijske uprave Kranj – precej olajša pot in zmanjša stres. »Prejšnji teden smo na deževni dan v eni uri našteli 700 vozil na cesti na Bled. Vozniki seveda potem nekje parkirajo, zato pozdravljam akcije razbremenjevanja motornega prometa na najbolj obremenjenih točkah na tem območju. Obenem so policisti v tem času zelo zaposleni s problematiko kraj iz vozil na neurejenih parkiriščih, medtem ko so organizirana in urejena manj nevarna.« Akcijo podpira tudi Planinska zveza Slovenije. »Upravljamo 10.000 kilometrov planinskih poti, ki so najbolj obremenjene ravno avgusta. V planinski sezoni pričakujemo podobno statistiko kot lani, najbolj obiskane so koče okrog Triglava, v Kamniško-Savinjskih Alpah in takšne, ki so primerne za družinske izlete. Javni prevoz je med ključnimi dejavniki, da planinci doživijo naravo v vsej njeni lepoti,« pojasnjuje podpredsednik PZS Miro Eržen.

Delo, 06.08.2019 11.08
Sobota brez avtomobila – najlepši dan v letu


Gorenjski glas, 06.08.2019
Iščejo rešitve za umiritev prometa v alpskem svetu


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti