Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Umirjanje prometa v dolino Vrata

Občina Kranjska Gora in TNP: ... Brezplačno parkiraj in uporabi avtobus Peričnik‒Vrata

Postanite del vizije pri ustvarjanju zelene prihodnosti ter uporabite brezplačne in ugodne možnosti okolju prijaznih oblik prevoza.

Zato vam priporočamo, da pustite svoje vozilo na enem izmed BREZPLAČNIH parkiršč v Mojstrani in se v dolino Vrata odpravite • peš • s kolesom
• z BREZPLAČNIM javnim prevozom
FREE P + R: 10.-11. 8. | 15.-18. 8. | 24.-25. 8. 2019
Zaradi objektivnih razlogov lahko pride do zamud pri voznem redu. Za nevšečnosti se opravičujemo.
Vozni red avtobusa je okviren.

Prometna problematika alpskih dolin in prelazov ni pereča samo v Julijskih Alpah, pač pa v širšem alpskem prostoru. Hrup, prah, onesnaženost z delci in presežena nosilna zmogljivost okolja imajo negativen vpliv na naravo.

Občina Kranjska Gora si skupaj s partnerji prizadeva trajnostno urediti promet v dolini Vrata. Interes tako naravovarstvenikov kot turističnih delavcev in drugih deležnikov je, da se v Vratih pritisk motornega prometa omili.
Določeni predeli v Alpah so v tovrstni politiki obiskovanja primer odlične prakse, ki je običajno kljub začetnim nasprotovanjem in izzivom izredno dobro sprejeta, predvsem pa nujna.

Cilj brezplačnih javnih prevozov je spodbuditi obiskovalce k prepoznavanju prednosti tovrstnih prometnih režimov in hkrati upravljavcem podati izredno pomembno izkušnjo.

 

Varujmo naravo in biotsko raznolikost doline Vrata. Zmanjšujmo motorni promet v alpskih dolinah in zaradi boljše izkušnje obiska doline uporabimo javni prevoz.

Občina Kranjska Gora: Zgibanka (PDF) 

6 komentarjev na članku "Umirjanje prometa v dolino Vrata"

Marjan Bohnec,

Z lastnim avtom se boš v Vrata lahko peljal tudi po 6h. Cesta v Vrata je namreč državna in občina in tnp ne moreta kar zapirati te ceste. Če pa te bo kdo hotel samovoljno ustavljati, ga prijavi na policijo.

Naivno pa je misliti, da bo potem, če bi se to prijelo še vse zastonj. Parkirnina pred Mojstrano je 1 € na uro.

Nima pa to z ekologijo nobene veze, res je število avtomobilov v Vrata velika obremenitev za okolje, ampak to je samo nekaj vikendov ko je lepo vreme. Avtobusi pa bodo vozili po voznem redu - 12 na dan, pogosto prazni.

Rešitev je asfaltiranje ceste, da se ne bo prašilo, gamsi in zajci bodo pa pač nekaj vikendov v letu malo potrpeli.


Marjan Bohnec,

Miro, govoriš brezveze.

Če hočeš iti plezat v Triglavsko S steno, ali pa v 1 dnevu po poti na Triglav in nazaj, je priporočljivi iti bolj zgodaj kot z avtobusom ob 6h iz Mojstrane. Če bodo ceste zaprte, v kočah ne bo prostora, da bi vsi prišli prespat 1 dan prej, spati zunaj - kot smo včasih - pa tudi ni dovoljeno zaradi TNP.

V Vratih je planinstvo in alpinizem je bilo pred TNP-jem in raznimi poslovnimi idejami lokalnih skupnosti o parkirninah in cestnihah. Tako naj tudi ostane in se ga ne sme ovirati.

Miro, smeri v Vratih te pa še čakajo.


Miro Koder,

Jaz bi vse ceste zaprl. Imel sem težke ture v Švici, v Visokih Turah, Nemčiji itd. Dolgi pristopi do koč, potem na hrib, nato še povratek na izhodišče. Nihče se ni pritoževal, je treba malo pogledati čez mejo, pa potem nekaj pričati brez veze. Predvsem mi je v spominu ostal Hochkalter, ko sem po 12 urni turi moral iti še tri ure peš po krasni dolini na izhodišče. Vrat se izogibam, vrhove sem vse obredel, težke smeri preplezal, pa je tako krasno v Karnijcih, bližnji Avstriji, kaj bi se sekiral in dolgovezil po forumih takih in drugačnih. Salve, Berg hail in lp!


Igor Pavlič,

Če prav razumem, bomo pred šesto jutraj še vedno prišli z lastnim avtom do Aljaževega doma, sicer pa na avtobus. In potem se bo iz Vrat hkrati zapodilo nekja 10 ljudi na Tominškovo? Kako pa bodo prišli nazaj zamudniki? Kdor bo zamudil zadnji avtobus ob 18h, bo moral pač do Mojstrane peš? Torej bo zdaj veljalo, da če hočeš iz Vrat na Triglav, imaš na voljo kakšnih dobrih enajst ur.


Igor Pavlič,

Če ne bo cestnine, bo pa ekološka taksa ali kaj podobnega, inovativnost pri kasiranju ne pozna meja. Tudi cesto v Tamar so zapirali, kasirali vožnjoi itd., v občinski odlok so vnesli celo bizarne izjeme, v času verskih obredov se je imel tja pravico peljati duhovnik RKC, da bi opravil verski obred, recimo evharistijo oz. mašo itd. Pa planincem in drugi obiskovalcem Tamarja, ki se vračajo iz Tamarja v času med 12. uro in 14. uro. Vsi , ki so se vračali v času zapore, so morali plačati ob vrnitvi dvojno ceno parkiranja v Planici. In kadarkoli sem srečal avtobus, ki je vozil iz Bovca v Kranjsko Goro in obratno, ni bilo v njem več kot nekaj potnikov, enkrat sem se peljal iz Bovca do Kranjske Gore celo kot edini potnik.


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti