Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Najhitrejša na zvoniku

Primorske novice, 04.08.2019 17.55
Najhitrejša na zvoniku Francozinja in Ljubljančan

torek, 6. avgust 2019, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 580

Primorske novice - Igor Mušič: ... Francozinja in Ljubljančan

Francozinja Svana Bjarnason in Ljubljančan Matic Kotar sta v soboto zmagala v hitrostnem plezanju na zvonik, ki sta ga domače turistično društvo in občina prvič pripravila v Kanalu ob Soči. V nedeljo bodo Kanalci gostili še 30. skoke z mosta.

KANAL > Okoli 60 kanalskih prostovoljcev iz različnih društev je pod vodstvom izkušenega predsednika turističnega društva Branka Dolenca kljub črnim oblakom, ki so se zbrali že na začetku sobotne tekme, tvegalo.

Zadnji del kvalifikacij - plezanja na 12 metrov visok obok mosta čez Sočo (previs, težavnost 6c) - je v Kanalu opral dež. Sledila je nevihta, ki pa se je na srečo unesla nekaj minut preden bi organizatorji morali večerno finale na cerkvenem zvoniku odpovedati. Športno plezalno tekmovanje, kakršnega na Primorskem še ni bilo, se je vendarle izteklo neokrnjeno.

Državno prvenstvo na Mostu na Soči

Že v soboto, 10. avgusta, bodo lahko ljubitelji skokov z velikih višin spremljali državno prvenstvo na Mostu na Soči, kjer bodo, kot je že tradicija, skakali z mosta v soško jezero HE Doblar.

Ob 14. uri bo delavnica za mlade skakalce, tekmovanje odraslih pa se bo pričelo ob 18.30. Svečan zaključek ob zvokih ansambla Saše Avsenika bo ob 20.30.

Na tekmo s finalom na 30-metrskem zvoniku župnijske cerkve Marijinega vnebovzetja se je prijavilo 28 plezalcev. Med osmimi dekleti je slavila udeleženka tekem svetovnega pokala, Francozinja islandskih korenin, Svana Bjarnason. Na kanalski zvonik (25 metrov čistega navpičnega plezanja po centimetrskih kamnitih oprimkih in prestop čez ograjo do zvonov) se je povzpela v minuti in 20 sekundah.

Drugo mesto je z 11 sekundami zaostanka zasedla nekdanja zmagovalka svetovnega pokala, Škofjeločanka Maja Štremfelj (prej Vidmar). V finalu za najboljšo šesterico iz kvalifikacij je Primorsko zastopala Kaja Škvarč Božič (Proteus Prestranek). S časom dve minuti in 27 sekund je zasedla peto mesto. Članica Proteusa je v finalu nadomestila novogoriško plezalko Tinkaro Mrak, sicer šesto v kvalifikacijah (Božičeva je bila sedma), ki pa je že pred finalom od stopila.

V moški konkurenci je slavil Ljubljančan Matic Kotar, ki je v težkih razmerah vogalnega plezanja, kjer so imeli tekmovalci na levi roki in nogi razmočene oprimke, na desni, zavetni strani pa suhe, v popolnem ravnotežju skoraj zdrvel do zvonika v 36 sekundah. Boj za vrh je bil napet, saj je Ravenčan Zan Lovenjak Sudar zaostal le za tri sekunde, v kvalifikacijah (končale so se z enakim vrstnim redom) pa je tekmeca ločilo le šest stotink sekunde!

Primorcev v moški finalni šesterici ni bilo. Dokaj blizu preboja z mosta na zvonik je bil član Društva ekstremnih športnikov iz Šempetra Havijer Lešnik na osmem mestu. Za napredovanje je bil za dobre štiri sekunde prepočasen.

Branku Dolencu je po razglasitvi najboljših pošteno odleglo, saj je dež, ki je zmočil in okvaril del opreme, že grozil z odpovedjo finala in s finančnimi posledicami: “Srečen sem, da nam je v takšnim razmerah prvo prireditev te vrste uspelo izpeljati do konca. Posebna zahvala gre vsem prostovoljcem, delavcem, pokroviteljem in donatorjem. Nabrali smo dragocene izkušnje, da bomo še bolje pripravljeni na drugo izvedbo v prihodnjem letu.
Že zdaj pa vse ljubitelje dejavnosti na prostem vabim v Kanal tudi za prihajajoči konec tedna. Vrhunec bodo nedeljski 30. skoki z mosta s skakalci iz petih držav, med spremljajočimi rekreativnimi prireditvami pa bodo gorsko kolesarstvo in lokostrelstvo v parku Pečno in ulični tek Kanalski krog.”

Oznake: PLE
eXTReMe Tracker