Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Obisk zverinic iz Rezije

Gorenjski glas - Jelena Justin: Velika Baba in Skutnik

Velika Baba / Baba Grande (2160 m) in Skutnik / Monte Guarda (1720 m) – Delček Ta visoke Rosojanske poti. Ona, ki brani dolino Rezije od zgoraj. Morda bomo srečali celo zverinice iz Rezije.

Spominjam se, da sem kot otrok z veseljem gledala na televiziji Zverinice iz Rezije. Zbirka rezijanskih pravljic je prvič izšla leta 1973 in nekatere so bile uprizorjene tudi na televiziji in lutkovnem odru. Naša današnja tura nas bo popeljala v Rezijo. Rezija je čudovita alpska dolina na severovzhodu Italije. Rezijani predstavljajo vzhodnoalpske slovanske prebivalce, ki so zaradi geografske lege doline razvili značilno rezijansko govorico in kulturo. Rezijanščina se v dialektu razlikuje od vasi do vasi, nekateri jo imajo za slovanski mikrojezik, nekateri pa za slovensko narečje. Skozi Rateče se zapeljemo do Trbiža in nadaljujemo po stari cesti mimo Kluž proti Mužacu, ko nas smerokaz usmeri levo na ožjo cesto, ki se začne vzpenjati po dolini Reziji. Ko pridemo do največjega rezijanskega naselja Solbice po rezijansko Šolbaške vesi, nadaljujemo proti vasi Korito / Coritis. Cesta postaja vse ožja, strma, z ozkimi ovinki. Peljemo do konca javne ceste pod planino Kot / Casera Coot.

S parkirišča nadaljujemo po betonirani cesti na planino Kot (1190 m n. m.). Za kočo na planini nadaljujemo levo, skoraj vodoravno skozi gozd, do opuščene planine Zgornje Brdo / Berdo di Sopra (1281 m n. m.). Hodimo po poti št. 731. Za planino se pot začne strmeje vzpenjati, kmalu smo na koncu gozdička in visoko pod steno Mulca zagledamo rdeč bivak Constantini. Prečimo potok in se začnemo strmo vzpenjati po robu grape. Hitro pridobivamo višino in kmalu smo na razpotju, kjer gre desno pot proti Skutniku, mi pa zavijemo levo proti bivaku Constantini, na kar nas opozori tudi napis na skali. Predlagam, da pri bivaku damo na glavo čelado. Nadaljujemo do sedla Med Babam, po poti 731 a. Pod previsno steno Mulca se strmo povzpnemo proti grapi, ki je polna gladkih skal in posuta z gruščem in drobirjem. Grapo previdno prečimo. Bodimo pozorni predvsem na skale, ki so tudi mokre. Pot se strmo vzpenja, teren je razgiban, ponekod si pomagamo tudi z rokami, a težjih mest na poti ni. Na sedlu Med Babam zavijemo desno proti Veliki Babi. Sledimo markacijam po razgibanem kraškem svetu. Bodimo pozorni na markacije, saj se hitro lahko znajdemo v labirintu ogromnih skal. Po apnenčastem svetu, grobem kraškem svetu, se povzpnemo do grebena, od koder nas do vrha Velike Babe čaka le še skoraj zložen sprehod.
Velika Baba je čudovit razglednik. Odpre se nam pogled proti Karnijskim Alpam na zahodu, severno nad nami je kaninsko hribovje z vrhom Žlebi, Vrhom Laške Planje, v ozadju je Kanin, Prestreljenik, vidi se koča na kaninskih podih in novi bivak. Pogled na vzhod se ustavi na Julijskih Alpah: Mangart, Jalovec, Krn itd. Na jugu je Skutnik, pa greben Muzcev z Zajavorjem, še južneje pa greben Stola z Breškim Jalovcem in Brinico. Do bivaka sestopimo po poti vzpona, nato pa predlagam, da nadaljujemo proti jugu, po poti 731, ki nas po razgledni prečni poti in čudovitem travnatem grebenu pripelje na Skutnik. S Skutnika nadaljujemo naprej po grebenu in hitro dosežemo razcep na dobro vidno stezo št. 741, ki zavijuga nazaj navzdol proti planini Kot. Strm sestop nas pripelje do zgornjega dela planine, preko katere sestopimo do koče na planini, od tam pa po betonirani cesti nazaj do parkirišča, kjer nas čaka jekleni konjiček.

Nadmorska višina: 2160 m
Višinska razlika: 1250 m
Trajanje: 6 ur
Zahtevnost: 4 / 5

Gorenjski glas, 24.07.2019 10.49
Obisk zverinic iz Rezije 


Pogled na Veliko Babo s planine Kot / Foto: Jelena Justin


Velika Baba je že precej bližje. Takole se pokaže s sedla Med Babam. / Foto: Jelena Justin


Vrh Velike Babe / Foto: Jelena Justin

1 komentarjev na članku "Obisk zverinic iz Rezije"

Marjeta Štrukelj,

Krasen izlet, Rezija je res čarobna dežela, toplo priporočam! Majčkeno bolj nabritim (da bo 5/5!) predlagam, da najprej obiščejo Skutnik in se po grebenu povzpnejo na Malo Babo, sestop na sedlo Med Babama (Infrababa) terja malce previdnosti, nato pa na desni poiščemo možice, ki nas privedejo pod južno ostenje Velike Babe in naprej proti vrhu. Res minevata že dve desetletji od najinega obiska in svežih podatkov o stanju oznak oz. možicev nimam, verjamem pa, da je pot še bolj razvidna kot takrat, ko smo Slovenci bili še redki gostje v teh lepih koncih. Mislim, da težave ne dosežejo niti dvojke. Ja, strmo pa je, seveda. Najodličnejše povabilo na Ta visoko Rosojansko pot!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti