Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Petdeseta zmaga volje

VEČER, Koroška - Žana Vertačnik: Korošec Janez Stočko je že petdesetič prehodil K-24 Delo: V 24 urah po koroških vršacih!

V 20 letih na ta zahtevni gorski podvig več kot 400 pohodnikov.

Prav posebno vzdušje je vladalo v torek zvečer v središču Črne na Koroškem, ko so se prenekateri občani in podporniki zbrali ter z navdušenjem, zlasti pa z veliko mero spoštovanja in občudovanja pričakali Janeza Stočka. Kar petdesetič je 62-letnik opravil največji koroški hribovski izziv in tako jubilejno 20. sezono K-24 zaznamoval s še enim mejnikom. Da mu temperature na vroč julijski dan - na pot se je sicer odpravil ob desetih zvečer - med osvajanjem petih koroških vrhov, Pece, Olševe, Raduhe, Smrekovca in Uršlje gore v manj kot 24 urah, niso povzročale težav, je povedal ob prihodu in to pripisal svojemu poklicu, ko je 40 let delal v kovačnici. "Vročine smo navajeni, tudi nočnih 'šihtov' je bilo dovolj, tako da težav s spanjem oziroma nespanjem ni. Ni problemov, tudi v višini ni tako vroče kot v dolini," je dejal, ko je po premaganih 80 kilometrih proge z okoli pet tisoč višinskimi metri deloval predvsem vesel in ponosen.

Biti vztrajen in dovolj psihično močan
Da v izzivu, za katerega se je zdaj že uveljavilo dejstvo, da je to tekma s samim seboj, Stočko ne išče najboljšega časa, je jasno, 50. krog pa je zanj poseben še zaradi zdaj že pokojnega Milana Savellija, enega od ustanoviteljev kluba K-24 in zlasti človeka, ki je s svojim delovanjem zaznamoval mnoga področja v športu, najbolj pa alpinizem in planinstvo. "V mislih sem imel, da je 49 krogov zame in mojo dušo, 50. krog pa je namenjen Savelliju," je dejal. Prva sezona K-24 se je sicer v letu 2000 odvila prav na pobudo Savellija ter ob njem še Dušana Štrucla in zdajšnjega predsednika Planinskega društva Črna Marijana Lačna. Slednji nam s ponosom pove, da se je število članov, ki so do danes opravili izziv, povzpelo na kar 423. Hitro se lahko pojavi občutje, da z vedno večjim zanimanjem za rekreacijo in pohodništvo nasploh, znatno iz leta v leto narašča tudi število pohodnikov, ki se odpravijo na to pot, a Lačen to vidi drugače: "Najbolj nas veseli, da smo skozi ta leta dosegli in dokazali, da izziv ni muha enodnevnica. Živi ves čas. Vsa ta leta ni bilo nekih velikih trendov naraščanja ali upadanja, ampak ciklično, kakšno leto manj, kakšno več." Njegove besede potrjuje tudi statistika, ki pravi, da je v eni sezoni izziv opravilo 41 pohodnikov, spet v neki drugi pa samo štirje. Da so ponosni in veseli ob dosežku Stočka, ne pozabi izpostaviti Lačen: "To je nekaj neverjetnega. Ko smo to ustanovili, se nam ni niti sanjalo, da je kaj takšnega možno ali da bi kdo imel toliko volje. Ker tukaj gre za veliko vztrajnosti in psihično moč."

Ni vedel, kaj pričakovati od višincev
Pot je v primerjavi z začetnimi sezonami zdaj veliko bolj očiščena in markirana, nam je povedal Stočko, ki dandanes velja kar za neformalnega vodnika, ko ga mnogi zaradi podrobnega poznavanja poti poprosijo za nasvete in spoznavanje s traso. Kljub temu da v zadnjem podvigu ni imel večjih težav, tudi ker ni iskal novega časovnega mejnika - v dolino je prispel naslednji dan nekaj čez osmo zvečer -, je bilo za utrujeno telo to naporno, posebno pri vzponu na Uršljo goro. "Telo je že utrujeno in temu pravimo tudi zadnja ura resnice. Gledati moraš pač, da ne preceniš svojih moči. Moraš vedeti, koliko imaš moči, in to lepo razporediti," je prepričan. Na podvigih ga spremlja življenjska sopotnica Romana Oštir, ki je v Črni izpostavila njuno nedavno vrnitev iz Finske; Stočko ji je pritrdil: "Z Romano sva zdaj hodila na Finskem 14 dni po sami ravnini in nisem vedel, kaj lahko pričakujem od višincev. Ampak sem bil kar presenečen, šlo je."

Žana Vertačnik

Premierno K-24 Ultra trail avgusta
Še več pa je adrenalinskih navdušencev v teh dneh mogoče ujeti med pripravami na K-24 Ultra trail, tekmovanje, ki je navdih črpalo iz osnovnega izziva K-24. Organizatorji, med katerimi sta Klemen Pušnik in Fonza Prevorčič, so traso zastavili nekoliko drugače, podaljšana je na 100 kilometrov, s tekom skozi opuščene rove rudnika Mežica in hkrati še na vseh pet vrhov Koroške, pa bo tako obveljala kot edinstven trail na svetu. Lačen ob tem poudarja, da od osnovnega izziva, kjer vztrajajo pri planinski etiki in kjer nadzora nad pohodniki ni, preizkušnjo, ki se bo začela 9. avgusta, ločuje tekmovalna narava. "Tu bo šlo res za tekmovanje, šport in kontrolo. V interesu kraja in Koroške pa si seveda želimo, da bo tudi ta izziv zaživel in se ponavljal prihodnja leta," je dodal častni občan občine Črna.


Delo, 23.07.2019  08.48 - Mateja Kotnik: 
V 24 urah po koroških vršacih! Že petdesetič

Janez Stočko se ob 20-obletnici največjega koroškega hribovskega izziva K-24 nocoj spet odpravlja na pot.

Črna na Koroškem – Osemdeset kilometrov dolgo z okoli pet tisoč višinskimi metri po petih koroških vrhovih (Peca, Olševa, Raduha, Smrekovec, Uršlja gora) mora po pravilih kluba K-24 premagati v 24 urah. Janezu Stočku to ne bo delalo nobenih težav, saj se na pot podaja že petdesetič. S hojo je začel sinoči ob 22. uri, v centru Črne pa ga pričakujejo spet danes med sedmo in osmo uro zvečer.

Na poti ga bo spremljal Štefan Skitek, za katerega bo to deseta ponovitev in trije novinci (Alexander, Milan in Edvard). »S sabo bo imel tekaški nahrbtnik s pijačo, malo hrane, prvo pomoč, lučko in rezervna oblačila,« je sporočila Janezova življenjska in planinska partnerica Romana Oštir.

62-letni hribolazec, po poklicu kovač, načrtuje dva počitka (na Smrekovcu in na Grohatu). Največji koroški hribovski izziv je premagal že v vseh letnih časih, po njem je vodil več kot trideset novincev. V enem zamahu je prehodil Koroško planinsko pot (220 kilometrov, 14.000 višinskih metrov), Karavanke od tromeje do Slovenj Gradca, Tržiško T 24, Pohorje in Košenjak.

»Prejšnji teden sva se vrnila s Finske, kjer sva prehodila 560 kilometrov in zapolnila verzel na severu. Tako imava prehojeno pot sever-jug Evrope od North Capa do Bjelovarja, skupno nekaj več kot 5700 kilometrov, drugo leto pa od tam nadaljujeva proti Grčiji,« pravi Romana Oštir. »Hribi so Janezov način življenja in vir energije,« še doda sogovornica.

Prvi, ki je premagal koroški hribovski izziv je bil leta 2000 Mežičan Alfonz Prevorčič Fonza. Pot, za katero bi preračunano iz planinskih vodnikov potrebovali 30 ur normalne planinske hoje, je premagal v 18 urah in 33 minutah. Prva ženska, ki ji je to uspelo, pa je bila Ravenčanka Veronika Viltužnik. Nekateri se na pot podajo sami, drugi s spremljevalci, ki jim na dogovorjena mesta prinesejo hrano in suha oblačila ter obliže za žulje, tretji v skupini ... »Človek se na taki poti sooči sam s seboj,« je prepričan Stočko, ki se bo v zgodovino K-24 zapisal kot človek, ki je prvi prehodil pot tudi pozimi.

Tisti, ki izziv premagajo, se v lokalu sredi Črne vpišejo v klubsko knjigo. Kontrol ni, vse je prepuščeno planinski etiki. Načrtovalci kluba (Marijan Lačen, Dušan Štrucl Dixi in Milan Savelli) so želeli izziv, ki ga ne zmore opraviti vsakdo, a hkrati ni tako zahteven, da bi ga zmogli le ekstremisti. Klubskih pravil od ustanovitve pred dvajsetimi leti niso v ničemer spreminjali.

Vecer.si 24.07.2019
Petdeseta zmaga volje, energije in moči

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti