Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kako so Korošci

Večer/Koroška - Nejc Stropnik: ... smučali z najvišje gore Severne Amerike?

Osem pogumnih mož, med njimi štirje Korošci, se je 10. maja odpravilo na pot proti Aljaski. Za cilj so si zadali smučanje z Denalija, najvišje gore v Severni Ameriki.

Ekipa, na čelu katere je bil alpinist in ekstremni smučar Davo Karničar, je na Aljasko odpotovala z namenom, da poleg smučanja z 6.190 metrov visokega Denalija posnamejo tudi del dokumentarnega filma o Karničarjevi gorniški poti. Cilj odprave je bil smučanje članov z vrha gore. A ni šlo vse tako gladko kot bi si želeli, saj so morali Karničar, Damijan Ambrožič in snemalca Rožle Bregar ter Miha Kačič zaradi poškodbe predčasno sestopiti.

Ostala je še druga polovica ekipe, štirje Korošci, ki je nadaljevala proti vrhu. Franc Tertinek, Ludvik Golob - Iki in Grega Kavšček, vsi trije člani Alpinističnega kluba Ravne ter Boris Repnik iz slovenjgraškega Alpinističnega kluba. Kljub težavam z vremenom so naposled le dočakali priložnost in osvojili vrh. Na pravo priložnost so čakali v baznem taboru na nadmorski višini 4.270 metrov, kar je skoraj 2.000 metrov pod vrhom. Zadnjih 2.000 metrov se da premagati v enem ali dveh dneh, se je pa pred "skokom na vrh" zagotovo treba aklimatizirati v višjem taboru, na nadmorski višini 5.200 metrov, kar so fantje predhodno tudi storili. Ekipa osmih članov odprave Denali 2019 je osvojila najvišji vrh Aljaske Denali, imenovane tudi Mt. McKinley. Na vrh sta v torek, 28. maja, ob 19.15 stopila dva člana odprave - Franc Tertinek in Boris Repnik. Ostali pa so vsak po svojih močeh in zmožnostih prispevali k uspehu ekipe, ki je v zelo zahtevnih vremenskih razmerah kljubovala in se trudila, da je bila odprava uspešna in brez večjih zapletov.

Daljšo zgodbo o odpravi bomo objavili, ko se ekipa vrne v Slovenijo.

Večer/Koroška, 01.05.2019
(FOTO in VIDEO) Kako so Korošci smučali z najvišje gore Severne Amerike?

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti