Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na planinskem taboru

Novi tednik Celje - Barbara Gradič Oset: ... v Čezsoči počitnikovalo 40 mladih planincev

»Če želite svoje otroke navdušiti nad gorami, lepoto narave, življenjem v šotoru in druženjem z vrstniki, jih morate prijaviti na planinske taborebi se lahko glasilo povabilo na aktivno preživljanje poletnih počitnic v objemu planinskega sveta. 40 mladih planincev iz planinskih društev Slivnica pri Celju, Dramlje in Vitanje je to doživelo in po tednu dni so obogateni z novimi izkušnjami in novimi prijatelji.

V kraju Čezsoča na robu Bovške kotline v neokrnjeni naravi v bližini reke Soče se bo letos v osmih tedenskih izmenah zvrstilo precej otrok, ki imajo radi naravo in hribe. 16 planinskih društev iz savinjskega meddruštvenega odbora in še nekaj društev od drugod je tudi letos organiziralo planinski tabor.
V teh dneh so se vrnili otroci iz zgoraj omenjenih društev. Otroci, stari od 8 do 14 let, so spali v šotorih, izkušnja, ki je bila za precejšnje število otrok prva. Za otroke so skrbeli planinski vodniki, mentorji planinskih skupin, mladinski voditelji, vzgojitelji ter tehnično in medicinsko osebje. Letos je izmeno sredi julija vodil 23-letni mladinski voditelj PD Slivnica pri Celju Tilen Cmok, ki se je pred trinajstimi leti prvič udeležil podobnega tabora. »Letos je bila vodstvena ekipa zelo mlada, a nikakor ne neizkušena. Otroke smo poskušali animirati, vmes pa jim predati tudi kakšno lekcijo planinske šole. Če so se naučili kakšen nov vozel ali spoznali dve novi planinski roži, je namen dosežen. Drugače smo jim želeli približati svet gora, ki je nas nekoč že okužil.«

Planinska dejavnost tokrat obogatena s kuharsko

Za mlade planince so organizirali tri daljše pohode. Drugi dan tabora, v nedeljo, so mlajše peljali na Čelo nad Bovcem in starejše na zahtevnejši 1.653 metrov visok Svinjak. V torek je bil pohod po Kaninu, do tja
so jih peljali z gondolo. V sredo so se mladi z Lepene povzpeli do Krnskega jezera. Ko so se odpravili v hribe, so se otroci zbudili ob ranih urah, drugače so jim vodniki dovolili, da so spali do ure, ko bi morali tudi drugače v šolo. Poleg pohodov so imeli otroci vsakodnevne dejavnosti. V bližini tabora so jim vodniki pripravili zipline, orientacijski pohod, odkrivanje skritega zaklada. Vsak dan so se otroci lahko osvežili v prijetno mrzli smaragdni Soči. Verjetno jim bosta v spominu še dolgo ostala taborni ogenj in dogajanje ob njem. »Otroci so nam pomagali v tabor prinesti toliko kot bodo drv privlekli, tako dolgo bo ogenj gorel in tako dolgo bodo lahko pokonci. Tega smo se držali, a zadnje dni so nas že skoraj prosili, če smejo predčasno oditi spat. Kakšen večer smo ob ognju tudi kaj spekli in prepevali ob spremljavi kitare,« je še dodal Tilen Cmok. Letos sta bila dva dneva v znamenju Master Chefa, prosto po njem so namreč mladi planinci pripravili pravo kuharsko tekmovanje. »Denar« so zaslužili z veliko igro, potem so lahko kupili sestavine in imeli uro časa, da so pripravili jedi, med katerimi so prevladovali hrenovke in krompir na sto in en način. Ustvarjalnosti in veselja je bilo ob tem seveda v izobilju.

Krst za nove mlade planince

Poseben obred je tudi sprejem novih otrok v izbrane vrste planinstva. Letos so pripravili krst za 16 otrok, ki so bili prvič na taboru. Tokrat so bili deležni svete soške vode, odgovoriti so morali na vprašanje mladinskega voditelja, manjkali seveda niso niti udarci po zadnji plati. Še posebna pika na i je bilo letos odlično vreme. »Malce me je bilo pred odhodom strah, ker je bila napoved vse prej kot obetavna, a na koncu smo jo dobro odnesli, bila je le ena manjša nočna ploha in nekaj popoldanskih škrapelj,« je zaključil Tilen Cmok. 
Barbara Gradič Oset
Foto: Feri Kropec

Novi tednik, 25.07.2019
Na planinskem taboru

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti