Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 18.07.19

Primorski dnevnik: Dolina Montania - Drugače mladi pri Slavkotu v Dolini 

Dolina Montanaia

Naslednji vikend, točneje v soboto, 27. in v nedeljo, 28. julija, so SPDT-ejevci namenjeni v Naravni park Furlanski Dolomiti, na področje, ki slovi po naravnih danostih, po izredno lepih in nenavadno izoblikovanih gorskih masivih. Mogočna pogorja parka so pravi raj za pohodnike, ljubitelje narave in alpiniste. SPDT-ejevci so tokrat izbrali turo, ki je zanimiva tako za pohodnike kot za alpiniste.

Iz kraja Cimolais se bodo v soboto peljali po široki prodnati dolini Val Cimoliana in se povzpeli do koče Pordenone (1249 m), kjer bodo prenočili.

Naslednje jutro se bodo povzpeli najprej po strmi gozdnati poti, speljani med bori in macesni nato po širokem melišču, prebredli gost pas rušja v strmi grapi in se povzpeli do gorske krnice in travnate rame (2060 m), kjer se odpre enkraten pogled na eleganten in samoten stolp Campanile di Val Montanaia. Tu, kjer je tudi bivak Perugini, si bodo pohodniki privoščili počitek in uživali ob enkratnih pogledih, saj je vzpon zaradi močnega nagiba in razbite podlage naporen. Alpinisti pa si bodo privoščili plezanje v znamenitem alpinističnem simbolu Dolomitov.

Na izlet se bomo podali z osebnimi avtomobili, na razpolago je tudi društveni kombi. Odhod pohodniške skupine ob 14. uri zbirališče na Opčinah, parkirišče ob krožišču, smer Bane. Za informacije pokličite na tel. štev. 328 4717974 (Marinka) ali 349 6648530 (Jernej).

Drugače mladi pri Slavkotu v Dolini

Zadnjo sejo pred poletnim premorom’smo »drugače mladi« imeli 6. julija kar pri Slavkotu v Dolini. Zbralo se nas je nekaj čez trideset, ki smo z zanimanjem občudovali, kaj vse si je Slavko izmislil v svojih podstanovanjskih prostorih, od rustikalno opremljene sobe s kaminom in krušno večio. do osebnem dvimla.

ki ga pelje v zgornje stanovanje. Nato smo prisluhnili Paolu R. o izpeljanih pobudah in o bodočih srečanjih. Sledilo je nad vse živahno praznovanje rojstnega dne naše Branke. »Mizica pogrni se« je bila v trenutku obložena z vsemi dobrotami in z žlahtno kapljico.

Zazvenela je tudi glasba, ki sta jo izvajala Neva na harmoniki in Paolo K. na violini, ki si jo je kot nov Stradivari naredil kar sam. Vsi smo se prelevili v pevce in nastal je pravi venček slovenskih narodnih, tržaških in še kakih pesmi. Lepa in vesela družba smo ti »drugače mladi«. Kar težko se posloviti. Zapeli smo še Vstala Primorska, si podali roke in si želeli lepe počitnice. (K. M.)

18.07.2019
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti