Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Janjin zdrs

Delo, 19.07.2019 11.34
Janjin zdrs kaže, da nobena njena zmaga ni bila lahka


EkipaSN, 20.07.2019
Janja spet stara, a (še) ne najboljša

petek, 19. julij 2019, ob 23:01, Franci Savenc, ogledov: 281

Delo - Mojca Finc: ... kaže, da nobena njena zmaga ni bila lahka
EkipaSN

V Briançonu generalka pred vrhuncem sezone, SP v olimpijskem Tokiu.

»Očitno se je moralo zgoditi,« je na instagramu zapisala Janja Garnbret, potem ko je na tekmi za svetovni pokal v Chamonixu prekinila letošnji niz sedmih zaporednih zmag. Prvič v karieri je na preizkušnji v težavnostnem plezanju ostala brez finala. A 9. mesto je za Korošico, ki v steni vso kariero premika mejnike, že preteklost. Zdaj je nared za novo dokazovanje v Briançonu.

Garnbretova je na tekmi pod Mont Blancom pred tednom obtičala v polfinalu, kar se ji v njeni paradni disciplini ni zgodilo še nikoli prej. Bila je razočarana, a razloga za dramo ni bilo. »Tokrat nisem bila sposobna pokazati, kar znam. Kriv je bil zdrs,« je pojasnila, kaj se je zgodilo. Prvič v sezoni je tekmicam »dovolila«, da so bile boljše od nje, vse do tekme v Chamonixu je skrbno in samozavestno varovala svoj prestol. Finale si je ogledala med občinstvom, nadeja se, da se kaj takega ne bo več nikoli ponovilo. Jasno, cilji najboljše plezalke na svetu so vselej najvišji.

Ko se ti zdi, da je vse pod nadzorom ...

»Zdi se mi, da je štartala malce v krču. Na eni točki je hotela dokazati, da ima še veliko moči, spustila je roko, pokazala, da je še vse v redu, potem se je hotela potegniti navzgor z eno roko, pri tem pa je verjetno opazila, da ne bo zmogla, dodala je drugo in zgodila se je neprijetnost, ko ti nenadno zdrsne roka. Do tega pride, ko se ti zdi, da imaš vse pod nadzorom, pa vendar ni tako. Pride do trenja med kožo in oprimkom in čutiš, da ga dobro držiš, greš naprej in naenkrat roka nepričakovano zdrsne,« je dogajanje v steni opisoval reprezentančni trener Urh Čehovin.

»Že majhna napaka te lahko drago stane. Ves čas je treba biti 100-odstotno zbran. Janjin zdrs kaže, da je plezanje zahteven šport in da nobena njena zmaga ni bila enostavna,« je sogovornik spomnil, da je bil vsak osvojen vrh 20-letne šampionke rezultat garaškega dela, čeprav je zmagovanje po tekočem traku izgledalo gladko in preprosto.

Prvič letos tudi Mina

Reprezentanca se bo danes v Briançonu predstavila v kvalifikacijah, najboljše zvečer čaka polfinale, jutri bo na sporedu finale (moški ob 20. uri, ženske ob 21.30). Za karavano bo to zadnja tekma za svetovni pokal pred vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom, ki ga bo gostil olimpijski Tokio avgusta. Slovenska vrsta se bo predstavila v enaki zasedbi kot na obeh tekmah sezone v težavnosti (Domen Škofic, Luka Potočar, Martin Bergant, Milan Preskar, Anže Peharc, Jernej Kruder, Garnbretova, Tjaša Kalan, Mia Krampl, Vita Lukan, Lučka Rakovec in Urška Repušič), prvič letos se jim bo priključila Mina Markovič, ki okreva po poškodbi roke. »Njeno gibanje zapestja je še precej omejeno, a zelo si je želela nastopiti – da ne bi potovala na SP brez tekme. Vzela si jo bo predvsem kot trening,« je pojasnil Čehovin.

Pred SP na Japonskem bo reprezentanca vadila še v Kranju in Ljubljani. Poudarek bo na kombinaciji balvanov in težavnosti, hitrost pa bodo izpustili, saj je edina stena za tovrstni trening le v Celju. »Nimamo pa centra, v katerem bi lahko trenirali vse tri discipline hkrati,« je še opozoril Čehovin. Slovenska vrsta se zato olimpijski kombinaciji vseh treh disciplin težko posveča. Že na OI v Parizu 2024 – če bodo plezanje potrdili v programu – bo hitrost ločena od drugih dveh, tako da tovrstnih težav ne bo več.

Oznake: PLE
eXTReMe Tracker