Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zaljubljeni v letenje

Objavljeno tudi: Planinski vestnik, julij-agust 2019, str. 94-95 
Foto: Mirko Kunšič


Foto: Franci Ekar

sobota, 20. julij 2019, ob 05:28, Uredništvo G-L, ogledov: 893

V letošnjem letu je pri založbi Sierra5 izšlo knjižno delo Zaljubljeni v letenje avtorjev Boruta Podgorška in Marka Malca.

V enem izmed uvodnikov je Petra Svoljšak zapisala nekje prebrano misel, "da je zgodovina letenja zgodovina človekovih sanj, da bi nebo preletaval kot ptica. S temi sanjami so povezani miti od Ikarja in Pegaza naprej. Veščino ali sposobnost letenja so povezovali z bogovi. Mitološka bitja, ki so znala leteti, so burila človekovo domišljijo do tiste mere, da je začel razmišljati, kako bi osvojil nebo".

V knjigi je predstavljenih osemnajst zgodb slovenskih pilotov, stevardes in letalskega mehanika. Ena od njih je posvečena Emilu Stepančiču, "ne avto-, temveč aviomehaniku". Ker je bil Stepančič v helikopterski enoti nekdanje slovenske milice (zaposlen od leta 1968 do upokojitve) prvi tovrstni mehanik pri nas, so za planinstvo in gorsko reševalno helikoptersko dejavnost izjemno pomembni še zlasti opisi in njegova pripovedovanja v poglavjih Usposabljanja za reševanje s helikopterjem v gorah, Začetki helikopterskega reševanja in Štiri nesreče z Bell 206 Jet Rangerji. Pomembno je bilo tudi, da je bil kot član postaje GRS Kranj v nenehnem neposrednem stiku z gorskim svetom in gorskimi reševalci, ki so postopoma postajali gorski reševalci letalci.

Zanimivi so opisi nesreč, kijih poklicni strokovnjak Emil Stepančič objektivno opisuje s časovne distance.
Prva nesreča pri helikopterskem reševanju v gorah se je zgodila 29. maja 1975 med prevozom ponesrečenca s Češke koče, ko je pod Kranjsko kočo na Ledinah helikopter zadel v skalnat, z macesni poraščen greben in se zrušil. V helikopterju so umrli pilot Štajer, zdravnik Zavrnik in ponesrečenec Gruden.
Druga helikopterska nesreča seje pripetila 8. junija 1979 na Krvavcu med vajo GRS, ko se je ob koncu tečaja zrušil helikopter pri vzletanju. Zaradi hudih poškodb je umrl inštruktor pilotov Volodja Tkačev. Pilot Andolšek, mehanik Stepančič in alpinist ter gorski reševalec Ekar, ki so bili v padajočem helikopterju, so čudežno preživeli.
Do tretje helikopterske nesreče je prišlo 2. novembra 1984 med Blejsko Dobravo in Poljanami. V nesreči so umrli zakonca Hiebeler iz Nemčije, na poti v bolnišnico pa pilot helikopterja Gorazd Šturm in alpinist, himalajec ter gorski reševalec Aleš Kunaver. Borut Podgoršek je v knjigi zapisal: "Veliko lepih in žal tudi tragičnih zgodb je vtkanih v spomine življenja Emila Stepančiča, kije vso poklicno pot posvetil letalstvu."

Letos obujamo spomine na nesrečo, ki se je zgodila pri gorsko-reševalni vaji pred 40 leti na Krvavcu.
Franci Ekar
Oznake: BIB, GRS, ZGO
eXTReMe Tracker