Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Janez Svoljšak (1993–2019)

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... Slovenija izgubila vrhunskega alpinista

Pod karakorumskim šesttisočakom je umrl škofjeloški alpinist Janez Svoljšak, odličen tekmovalec v lednem plezanju, osvajalec drznih smeri v samotnih stenah.

V ponedeljek je Planinska zveza Slovenije sporočila, da je med odpravo v Pakistanu umrl vrhunski alpinist Janez Svoljšak, član Alpinističnega odseka PD Kranj. 25-letni Svoljšak je konec junija skupaj s Saro Jaklič, prav tako članico AO Kranj, odpotoval proti Karakorumu, njun cilj pa je bil šesttisočak Tahu Rutum. Zgodaj zjutraj 15. julija je med spanjem v šotoru v baznem taboru izgubil zavest in prenehal dihati. Kljub večurnim poskusom oživljanja in nudenju nujne medicinske pomoči Janeza niso mogli rešiti.

Škofljeločan Svoljšak je bil odličen plezalec v skali, v kombiniranih smereh in v ledu. Bil je eden od najuspešnejših slovenskih tekmovalcev v lednem plezanju v disciplini težavnost: leta 2014 je osvojil naslov svetovnega mladinskega prvaka, leta 2016 je postal evropski prvak, hkrati pa je zmagal tudi na tekmi svetovnega pokala.

S Saro Jaklič, članico slovenske mladinske alpinistične reprezentance in tekmovalko v evropskem pokalu v lednem plezanju, s katero sta bila tudi zasebno povezana, sta v Karakorumu nameravala preplezati prvenstveno smer na območju zahodnega grebena 6651 metrov visokega Tahu Rutuma. Na vrh gore je doslej kot edina leta 1977 stopila japonska odprava, leta 2009 pa se mu je po zahodni steni približal ameriški plezalec (zdaj že pokojni) Kyle Dempster, s katerim je Janez plezal skupaj na karakorumski Har Pinnacle.

Svoljšak je začel plezati v osnovni šoli, skupaj z očetom sta se vpisala v alpinistični odsek. Star je bil 12 let, ko sta v domači garaži postavila plezalno steno, vnel se je za športno plezanje, potem pa se je na predlog Andreja in Jasne Pečjak, pionirjev tekmovalnega lednega plezanja pri nas, usmeril v ledne tekme in si z očetovo pomočjo doma uredil odlične pogoje za trening. Bil je sam svoj trener, nove gibe je pogosto našel na posnetkih po spletu, prepričan je bil, da so za dobrega lednega plezalca najpomembnejše izkušnje. Te si je nabiral na raznolikih alpinističnih odpravah in tako v domačih gorah kot v tujih gorstvih ponovil veliko težkih skalnih in kombiniranih smeri. Poleg Pakistana je plezal v Patagoniji in na Aljaski, kombinirane smeri in slapove v kanadskem Skalnem gorovju in v Montani ter Koloradu v ZDA. Opravil je tudi odlična solo vzpona v Schmidtovi smeri v severni steni Matterhorna in na Mont Blanc v enem dnevu po grebenu Innominata.

Tekmovalci so imeli radi njegove smeri

Letošnjo pomlad je Svoljšak v navezi z Miho Zupinom, načelnikom AO PD Kranj, plezal na Aljaski. V odmaknjenih gorah nad ledenikom Revelation, kjer je dostop do baznega tabora mogoč le z letalom, sta preplezala pet kompleksnih prvenstvenih smeri, tri od njih na še nikoli preplezane vrhove. Najzahtevnejša med njimi je bila 1300-metrska Slovenska smer na goro Apocalypse North.

»Vreme je tam zelo spremenljivo, veter naju je med plezanjem po grebenu prisilil h gibanju po kolenih,« je povedal Janez Svoljšak. »Odstranjevanje napihanega snega s cepinom v navpičnem terenu ni lahko opravilo in je bilo včasih celo težje kot samo plezanje.«

V zadnjih dveh letih je bil med ključnimi ljudmi na tekmah evropskega pokala v lednem plezanju v disciplini težavnost v Domžalah. Sodeloval je kot postavljalec tekmovalnih smeri in tekmovalci so uživali v njegovih postavitvah. »Bilo je težko, višje je začelo navijati, gibi so bili tehnično zahtevni,« je po tekmi decembra 2017 povedala Marija Jeglič, najuspešnejša alpinistka lanskega leta v izboru PZS. »Janez Svoljšak je pripravil odlične smeri,« je dejal Jaka Hrast, ki je na tej tekmi osvojil 9. mesto. »Všeč mi je plezanje s cepini, fizična in tehnična plezarija, biti moraš zelo natančen. Ogromno sem odnesla od treningov pri Janezu Svoljšaku,« je še povedala Jegličeva.

Čeprav je bil star šele 25 let, je bil Janez Svoljšak zrel, odgovoren in tovariški alpinist. Človek, za katerim te dni žaluje veliko ljudi, ki iščejo svobodo v plezanju.

Dnevnik, 17.07.2019 17.28
Janez Svoljšak (1993–2019): Slovenija izgubila vrhunskega alpinista


[G-L]Delo, 16.07.2019 10.34
Janez Svoljšak, sam svoj trener

Slovenske novice, 17.07.2019
Mladega alpinista tri ure oživljali

 

 

 

 

 


 

MountainBlog/G-L, 18.07.2019 10.58
L'alpinista sloveno Janez Svoljsak muore in Karakorum

Slovenske novice, 18.07.2019 17.30
Viki Grošelj: Šokiran sem, tega v svoji karieri še nisemdoživel

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti