Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Koča na Žavcarjevem vrhu

Vecer.si 12.07.2019 ob 00:26
Koča na Žavcarjevem vrhu išče najemnika

"Vodenje koče je nekoliko specifično."

sobota, 13. julij 2019, ob 05:29, Bruno Fras, ogledov: 489

Koča na Žavcarjevem vrhu išče najemnikaVEČER, Maribor - Branka Bezjak: … išče najemnika. Planinsko društvo Maribor Matica je v dogovorih z več interesenti  

Računajo, da bodo kočo znova odprli naslednji konec tedna.

Koča na Žavcarjevem vrhu išče najemnikaKoča na Žavcarjevem vrhu, priljubljena postojanka za pohodnike, kolesarje in tudi druge, ki se tja po oddih iz mestne vročice pripeljejo z avtomobilom, je tačas zaprta. Dosedanja oskrbnica koče Hermina Grace je zaradi zasebnih okoliščin to dejavnost po mnogih letih opustila, lastnik koče, Planinsko društvo Maribor Matica, pa (še) ni uspelo najti novega najemnika. Ivan Kosi, član upravnega odbora PD, pravi, da se je v zadnjih dneh pojavilo kar nekaj novih interesentov, zato računajo, da bi lahko bila koča odprta spet naslednji konec tedna, to je od 19. julija.

Zelo odvisni od vremena

imageZakaj do zdaj niso našli gostinca? "Vodenje koče je nekoliko specifično. Zavedati se je treba določenih zadev. Na primer, da si zelo odvisen od vremena. Ko je dež, ljudi ni. Tudi tega, da si nekateri hrano in pijačo prinesejo s seboj, kar moraš prav tako sprejeti," odgovarja Kosi. "Poleg tega želimo, da v ponudbi ostane kulinarika, primerna planinskim kočam, z jedmi na žlico in podobnim, ne pa da to preraste v restavracijo z visoko kulinariko oziroma v nekaj, kar s planinstvom nima nič skupnega. Vse to tistim, ki se zanimajo, tudi povemo, zato pa nato marsikdo preračuna in spozna, da to ni zanj. A raje igramo z odprtimi kartami, povemo realno, kaj lahko pričakujejo, da se interesenti že prej zavedajo, da to ni zlata jama - in potem po enem mesecu spet ne izgubimo najemnika," še razlaga Kosi.

Tem posebnostim na koči pritrjuje tudi dosedanja najemnica Hermina Grace: "Odvisen si od vremena, od tega, koliko se sam trudiš. Kolikor daš, toliko dobiš. Tako se je zgodilo, da kak dan ni bilo žive duše, potem pa drug dan toliko, da vseh niti postreči nisi mogel." Kočo so v njihovi družini upravljali več kot 25 let, blizu imajo tudi svojo kmetijo. Hermina Grace pravi, da bi se zdaj rada bolj posvetila še drugim stvarem, z delom na koči, zlasti vsak konec tedna, ne nazadnje ni tako malo dela.

Mesečna najemnina je 250 evrov

imageV PD Matica Maribor obžalujejo, da so izgubili dolgoletnega najemnika, in upajo, da kmalu najdejo naslednjega tako zanesljivega. Njihova zahteva je, da je koča odprta vsaj od petka popoldne do nedelje, o ostalih dneh se lahko odloči najemnik sam. Mesečna najemnina je 250 evrov, kar je treba poravnavati tudi pozimi, ko je gostov manj. Med temi prevladujejo predvsem kolesarji, nekaj je pohodnikov. Čeprav koča premore v sobah 26 postelj, na skupnih ležiščih pa še deset prenočišč, je prenočevanj bolj malo, pravi Kosi. Koča, ki je bila zgrajena leta 1954 kot prva na obmejnem Kozjaku, je tudi že nekoliko dotrajana, zato upajo, da jim bo uspelo tudi s pomočjo spodbud v energetske sanacije prenoviti vsa okna z značilnimi zelenimi polkni in vrata.
Z avtomobilom je po lokalni in gozdni cesti iz Bresternice skupno okoli devet kilometrov. Medtem ko je zadnji del, ki pripelje do koče, urejen, je asfaltna prevleka nižje na določenih mestih zelo dotrajana. "Za tiste, ki se sem pripeljejo enkrat, dvakrat na leto, to seveda ni poseben problem. Zato pa je težava za nas, ki se tukaj dnevno vozimo in tukaj živimo, za šolarje, ki morajo v šolo," še izpostavlja Gracetova ter apelira na Mestno občino Maribor, da se ozrejo tudi po potrebah v tistih predelih občine, ki so zunaj središča mesta.

Branka Bezjak

Fotografije (Igor Napast): S terase koče se ponuja lep razled v dolino.
V enem letu bi radi obnovili vsa okna in vrata, ki jih je že načel čas.

 

Do koče po lep razgled
Koča stoji na 867 metrih nadmorske višine, ob zgornjem robu obsežne čistine pod Žavcarjevim vrhom, do katerega je petnajst minut hoda, ki pa na 915 metrih nadmorske višine ni razgleden. Zato pa je lep razgled v dolino izpred koče. Pogled se odpira na Pohorje, Dravsko polje in Maribor. Do koče je iz Bresternice tri ure hoda. In še zanimivost - pri koči je bila 25. maja 1969 slovesna otvoritev Kozjaške poti, ki poteka od Maribora prek vseh kozjaških vrhov in grap do Dravograda.
 

eXTReMe Tracker