Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Visok jubilej

... kranjskih planincev Na današnji dan pred 120 leti je bila dokončno ustanovljena Kranjska podružnica Slovenskega planinskega društva

Z razstavo v Mestni knjižnici Kranj ter izobešanjem zastave pred Bežkovo vilo se danes začenja praznovanje stodvajsetletnice Planinskega društva Kranj.

Kranj – Planinsko društvo Kranj je z blizu 1300 člani med največjimi v Sloveniji, prav tako pa ima dolgo in bogato zgodovino. Že konec 19. stoletja so se namreč Kranjčani odločili ustanoviti podružnico Slovenskega planinskega društva (SPD), uradno pa jim je to uspelo leta 1899. Leta 1946 se je podružnica SPD Kranj preoblikovala v Planinsko društvo Kranj in se včlanila v Planinsko zvezo Slovenije (PZS).

Kranjski alpinisti so znani po številnih uspehih in prvenstvenih vzponih ter tudi po vzgoji mladih planincev in urejanju planinskih poti, njihov odsek markacistov pa je eden najbolj dejavnih v Sloveniji. Kranjski vodniški odsek velja za začetnika sodobnega planiškega vodništva v Sloveniji, turnokolesarski odsek pa je bil ustanovljen med prvimi v Sloveniji. Člani planinskega društva so postavljali tudi planinske postojanke in zavetišča, več desetletij pa je v okviru PD Kranj delovala tudi Gorska reševalna služba.

Bogato zgodovino svojega delovanja ob letošnjem jubileju predstavljajo na razstavi, ki so jo poimenovali Od Prešernove koče preko Everesta za prihodnost kranjskega planinstva in si jo je od danes naprej že moč ogledati v Mestni knjižnici Kranj.

Z razstavo želimo kronološko predstaviti najpomembnejše mejnike v zgodovini PD Kranj. Poleg zgodovinskih fotografij so na ogled postavljeni tudi neprecenljivi predmeti, ki so jih člani PD Kranj uporabljali na svojih odpravah in pri planinskih aktivnostih,« je povedal predsednik PD Kranj Tine Marenče in dodal, da ob visokem jubileju pripravljajo še več prireditev.
Prva bo že ta torek, 16. julija, ko bo organiziran nočni pohod na Jamnik.
Ob šestdesetletnici planinske koče na Kališču bodo 3. avgusta organizirali pohod na Kališče, med 23. in 25. avgustom pa sedmi Alpinistični tabor Nejca Zaplotnika.
Pohod s slepimi osebami na Triglav pripravljajo 14. septembra, 12. oktobra pa bo organiziran planinski pohod na Krvavec.

Osrednja prireditev ob 120-letnici društva bo 28. novembra, praznovanje pa bodo sklenili s Plezalnimi dnevi Kranja, ki bodo od 29. novembra do 1. decembra.

Gorenjski glas, 12.07.2019 12:59
Visok jubilej kranjskih planincev


Na današnji dan, 12. julija, leta 1899, torej pred 120 leti, so se v gostilni pri Stari pošti v Kranju po petih letih ponovno zbrali kranjski rodoljubi, da dokončno ustanovijo Kranjsko podružnico Slovensko planinskega društva.
Prisoten znameniti raziskovalec gora zlasti Savinjskih Alp Johannes Frischauf, prvi častni član »Slovensko planinskega društva«, je predlagal, naj bi se podružnica imenovala po Kokrski dolini, kranjčani pa se s tem niso strinjali in obveljal je predlog kranjskega župana Cirila Pirca, da se zapiše: Podružnica Slovenskega planinskega društva v Ljubljani, s sedežem v Kranju za kranjski okraj.
Na ustanovnem občnem zboru sprejeta Pravila je vlada "nemudoma" potrdila in že 16. avgusta 1899 so sklicali prvi redni občni zbor Kranjske podružnice - šeste podružnice SPD.
Na tem zboru z 89 udeleženci so za prvega načelnika soglasno izvolili Janka Majdiča in šest članov vodstva.


Včeraj zvečer pred sedežem PD Kranj
Franc Ekar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti