Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Brezvetrje

Freepproved, 09.07.2019
BREZVETRJE NA PIHAVCU

sobota, 13. julij 2019, ob 05:28, Uredništvo G-L, ogledov: 544

Freeapproved - Alessandra Tinelli: ... na Pihavcu

Ekipa zbrana ob 5.00 - Dolgi Most, plan Pihavec po poti Tineta Miheliča.

Parkirišče v Vratih je bilo že nabito polno. Urno smo se podali na pot ter s hitrim tempom dosegli sedlo Luknja. Večina pohodnikov, ki so nam delali družbo na poti, se je usmerilo čez Plemenice na Triglav, ekipa severnih sosedov proti Trenti ter planinski podmladek proti Bovškemu Gamsovcu.

Od sedla smo se po desetih minutah hoje po markirani poti na Gamsovec usmerili malo bolj levo na brezpotni pristop na Pihavec. Pot smo si kar sami iskali, nekaj možicev na poti je vseeno prav prišlo da nismo zašli. Začetek poteka po melišču, preidemo v travnato pobočje in ponovno na melišče dokler ne dosežemo ozko strmo grapo - žleb, ki je označen s spominsko ploščo.
Tale grapa nam je pobelila kakšen las a vendar smo jo z malo premisleka preplezali. Od tu naprej svet postane lažji. Ponovno se vzpnemo čez strma travnata pobočja in melišče vse to točke, kjer se priključimo markirani poti tik pod vrhom Pihavca. V zadnjem delu nam je megla kvarila poglede a smo vseeno imeli srečo in nas je na vrhu pričakalo sonce in brezvetrje.

Za sestop smo izbrali pot, ki na Pihavec poteka s strani Kriških podov. Pot je zaradi podora uradno zaprta. S sedla med Pihavcem in Vrhom nad Kamnom sestopimo po melišču v pomoč nam je jeklenica, prečimo na levo stran in se s pomočjo jeklenice in skob spustimo skozi skalni skok. Potrebna je velika previdnost saj se ob sestopu krušijo ogromne količine kamenja. Tukaj nas je pričakalo prvo snežišče, ki smo ga prečkali s pomočjo cepinov. Ti so nam prišli še kako prav pri sestopu, saj so nas na poti pričakala še vsaj dva snežišča. Pri razpotju smo namesto v smeri Kriških podov prečili v smeri Dovških Vratc in sestopili skozi Sovatno v Vrata, tako se je zaključila še ena nora dogodivščina.

eXTReMe Tracker