Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Poročilo letnega sestanka

PZS, 07.07.2019  10.00
Poročilo letnega sestanka komisije CAA za planinske športe, usposabljanje in varnost 

četrtek, 11. julij 2019, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 322

... komisije CAA za planinske športe, usposabljanje in varnost

S sestanka 6. in 7. junija v Traminu na Južnem Tirolskem, Italija.

Namen delovanja komisije je priprava poenotenih priporočil ter vodil različnim ciljnim skupinam za varno izvajanje gorskih športov (športno plezanje, alpinizem, turno smučanje, pohodništvo in drugi) na območju Alp in drugje. Glavna načela delovanja so varnost, poenotenje, razumljivost, sodelovanje, izmenjava dobrih praks/znanja/izkušenj, osebna ter kolektivna odgovornost ter dolgoročna okolju prijazna aktivnost.

• Komisija je v dveh intenzivnih dneh obdelala obsežen dnevni red.
• Uvodoma nas je pozdravil Georg Simeoni, predsednik AVS (Alpenverein Südtirol).
• Pregledali smo zapisnik ter sklepe zadnjega zasedanja z 2018.
• Dosedanji predsednik komisije, Michael Larcher z OeAV, je predal svojo funkcijo nasledniku Stefanu Winterju z DAV. Zbrani smo se zahvalili dosedanjemu predsedniku in izrazili dobro delovanje novemu.
• Predstavljena je bila relacija EUMA (European Mountaineering Associations) in CAA.
• Izmenjali in dopolnili smo interne podatke (CAA - Emergency Hotline).
• Nekaj malega sprememb je bilo narejenih pri plakatu »10 priporočil CAA za varno športno plezanje v dvoranah.« Slednji je na voljo za uporabo tudi v slovenskem prostoru, s prevodom in dopolnilom ustreznih logotipov PZS ter CAA.
• Obravnavala se je problematika vse večje uporabe električnih koles v gorskem prostoru. Pojavlja se »ideološko nazorna« kot tudi praktična dilema. Prvo so do sedaj najbolje predstavili Južni Tirolci, s sloganom »Mauntainbiken - Sicher und fair«. Slednji nasprotujejo širši uporabi e-koles v gorskem prostoru, saj zaradi tehnične komponente e-kolesa ta ne ustreza načelu »by fair means«. Pojavlja se vse več neizkušenih kolesarjev z e-kolesi, kar prinaša masovni turizem s posledicami ter preobremenitvami gorskega prostora. Izpostavili so še naravovarstveni vidik.
• Sprožila se je debata o soodvisnosti alpskih športov/aktivnosti in rizika, ki se pri izvajanju slednjih pojavlja. Tema, ki bo v bodoče še konkretneje na sporedu.
• Pripravljajo se priporočila za varno bolderiranje v dvoranah in na prostem po vzoru desetih pravil športnega plezanja, ki jih je CAA že pripravila.
• Predstavniki zvez smo predstavili pomembnejše novosti z minulega obdobja.
• Zanimiv je nov spletni portal SAC, ki ponuja številne novosti. Med drugim uporaba »on line« švicarskih planinskih kart ter njihova interaktivna uporaba. Nekatere so plačljive, nekatere ne. Zanimiv je tudi nov spletni portal whiterisk.ch, ki uporabnikom ponuja številne uporabne informacije ter interaktivno uporabo. Predstavljen je bil tudi projekt Spaceloop. Navigacijski satelitski sistem, ki bi nemoteno in brezhibno deloval za vse uporabnike na področju Alp. Projekt je še v začetnih fazah.
• Južni Tirolci so predstavili preopremljanje alpinističnih klasik in opremljanje novih smeri. Npr. za plezanje novih smeri in za preopremljanje starejših smeri (klasik) krovna organizacija na željo plezalcev slednje opremi s klini za simobolično ceno 1 €.
• Predstavnik Nemčije je predstavil problematiko sidrišč v plezalnih vrtcih. Dogaja se, da se veriga na sidriščih prehitro in nepravilno obrablja, kar predstavlja potencialno nevarnost. Zgodila se je tudi že nesreča. Pripravlja se odpoklic številnih sidrišč širom države. Predstavil je tudi akcijo krovne organizacije, kjer izvajajo integracijo migrantov s tretjih držav sveta v lokalno skupnost z aktivnostmi v gorah pod mentorstvom referenčnih vodnikov ter ostalega osebja.
• Podobno novost so začeli Italijani (CAI - Club Alpino Italiano), ki poskušajo z reintegracijo oseb z duševnimi težavami (boleznimi) preko aktivnosti v gorah. Predstavnik CAI je tudi predstavil najdaljšo planinsko pot dolgo več tisoč (!) kilometrov, ki so jo nedavno naredili širom Italije.
• Predstavljeno je bilo še nekaj drugih dogodkov, projektov ali novosti; številne obletnice, spremembe v digitalizaciji delovanja panožnih zvez, njihovih posameznih komisij in odborov, izid številnih publikacij, promocija mnogih akcij na temo varnosti v gorah in drugo.

Na koncu nam je zmanjkalo časa za prav vse predstavitve. Na hitro se je še naredil plan za naslednje leto. Stari in novi predsednik sta se nam zahvalila za udeležbo (prišli smo vsi delegati članic CAA razen predstavnika CAF (Club Alpin Francais). Izražena je bila želja po naslednjem srečanju, predvidoma 4.-5. 6. 2020. Prisotni so namignili, da bi se želeli sestati v Sloveniji.

Sestanek je sicer v 80% potekal v nemškem jeziku, tudi večina dokumentov ali publikacij, ki jih izda CAA se najprej pripravi v nemškem jeziku, nato se jih prevede v angleščino. Organizacije po državah lahko kasneje po lastni želji naredijo prevod v domači jezik.

Sam vidim sodelovanje PZS v CAA kot zelo pomembno, zlasti na področju delovanja komisije, ki pokriva delovanja gorskih športov, varnosti ter usposabljanja. Trend priljubljenosti gorskih športov narašča, posledično je vse več obiskovalcev gorskega okolja. Varnost teh je ključna, zato je pravilno usposabljanje še toliko bolj pomembno. Delovanje omenjene komisije CAA je odlična priložnost, kjer se predajajo znanja, izkušnje, dobre in slabe prakse, drugo. Dobršen del aktivnosti se lahko lokalnim zvezam prikrajša, če se s sodelovanjem skupno obravnava določena problematika, ki pa je tako ali tako aktualna po vsem alpskem prostoru in širše. Sodelovanje je ključ do kakovostnega dolgotrajnega sobivanja, tako na mednarodni kot na državni, pa tudi lokalni ravni.
Miha Habjan,
predstavnik PZS v komisiji CAA za planinske športe, usposabljanje in varnost
eXTReMe Tracker