Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Varneje v gore

Slovenski alpski svet je zahteven in zahteva odlično pripravljenega posameznika z izkušnjami in znanjem uporabe opreme. Da bo korak ...

... tako domačih kot tujih obiskovalcev slovenskih gora varnejši, da bodo primerno opremljeni, da se bodo znašli na planinskih poteh ali v primeru nesreče v gorah, je Planinska zveza Slovenije v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije pripravila dvojezično zgibanko z napotki za varnejši obisk gora poleti.

Na severnih pobočjih in v globokih grapah je v visokogorju še vedno veliko snežišč, ki so trda in predstavljajo izredno veliko nevarnost za zdrs! Zato poleg kakovostne obutve na nogah in ostale potrebne opreme v nahrbtniku (komplet prve pomoči, zemljevid, čelna svetilka, železna rezerva hrane in zadostna količina tekočine, mobilni telefon in alu-folija ali bivak vreča) priporočamo tudi dereze in cepin. Nevarno je tudi zapadno kamenje, ki se kruši iz sten kot posledica delovanja zime. Čelada je tako skoraj obvezen del tehnične opreme, če se boste gibali v območju sten ali pod njimi. Marsikatera pot je lahko po koncu zime še vedno naložena s kamenjem ali poškodovana. Vse našteto naj obiskovalci gora upoštevajo pri izbiri cilja, poti in aktivnosti v gorah - to pa naj prilagodijo svoji psihofizični pripravljenosti in izkušenosti. Načrt poti je prvi korak k varnejšemu obisku gora, zato naj pred odhodom preverijo tudi vremensko napoved in stanje planinskih poti. Če imajo namen prespati v planinski koči, naj poskrbijo za rezervacijo, saj so določene precej zasedene, če se na turo ne odpravijo, pa naj rezervacijo obvezno prekličejo, s čimer prihranijo veliko nevšečnosti in skrbi oskrbnikom planinskih koč.

PZS, 08.07.2019
Varneje v gore poleti | zgibanka z napotki v slovenščini in angleščini

Napotki za obiskovalce gora (PDF, 3,30 MB)
Varneje v gore poleti
Summer mountaineering safety tips

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti