Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Varianta Kaminske

Freeapproved - Tadej Bolta: Vremenska za vikend je bila tako tako. Lepo sobotno dopoldne, ...

... nevihte popolne (na koncu ni bilo nič z nevihtami). Zato se je za vikend turo izbrala neka hitra klasika, z malo dostopa in sestopa - Severni raz Male Mojstrovke.
Ob prihodu pod steno pa gužva. Nekje dve navezi zelo nizko v steni, dve drugi sta še čakali na vstop. S Katjo malo postopava in se ne koncu odločiva za Kaminsko - kljub temu, da veva, da je podrta. Pa še ena naveza je že bila ravno ven iz prvega raztežaja, torej se kljub podoru pred leti to še zmeraj pleza.

Vstop je zaradi snega malo zoprn, zato bolj kot po kaminu prvih deset metrov preplezava po stebru. Ko si nad njim, je pred tabo en kup možnih variant. Ker Miheličov opis govori o nekem zagozdenem balvanu na koncu prvega raztežaja, se usmerim proti njemu, kar precej v levo. Prvi klin s prusikom tako najdem šele ob tem balvanu, zato me morda malo zavede, da sem končno v smeri.

Po Miheličevem opisu sledi moker 20 metrov dolg naporen kamin. In res je bil. Zelo globok, ozek, noro moker in brez kakršnegakoli klina ali drugega dobrega mesta za varovanje. V celotnem cugu sem tako našel le nekje pet mest za frende. Ko sem proti koncu cuga videl nekaj ljudi nad sabo, sem najprej misli, da sva ujela navezo pred nama. A je žal nisva. Lljudje so bili planinci na Hanzovi poti. Sledil je še kratek, krušljiv in moker cug do poti, nato pa sestop do avta preko vrha Male Mojstrovke. Višje, kjer se severni raz približa poti, sva lahko videla, da sva kaminsko popolnoma zgrešila že nekje sredi prvega cuga. V tolažbo nama je bilo to, da nisva plezala po šodru, ki se je pred leti odlomil iz severnega raza.

Fotografije: Tadej in Katja

Freeapproved, 07.07.2019
VARIANTA KAMINSKE 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti